sunnuntai 29. elokuuta 2021

RoPS kaatoi Ykkösen kärkiottelussa VPS:n

RoPS juhlii ottelun avausosumaa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi lauantaina kotikentällään Vaasan Palloseuran 958 silmäparin edessä. Sarjan kärkikamppailu päättyi lopulta kotijoukkueen riemukkaaseen 3-2 (1-1) kotivoittoon, jonka ansiosta sinipaidat vankistivat sarjajohtoaan. Vaasalaiset antoivat tiukan vastuksen, mutta tällä kertaa se ei riittänyt pisteille asti.

RoPS lähti kotiotteluun melko odotetulla kokoonpanolla. Ilahduttavaa ottelun alla oli kuulla, että Srdjan Vujaklija on taas pitkästä aikaa pelikuntoinen ja näin serbikärki oli mukana penkkivahvuudessa. Poissa kokoonpanosta olivat edelleen Elmeri Hirvonen ja Veka Pyyny. Vaasalaiset matkustivat pohjoiseen joukkueella, josta mainittakoon muutamana tuttuna nimenä mm. Steven Morrissey, Kareem Moses, Kalle Multanen, Sebastian Strandvall ja Joonas Vahtera (penkillä). Poissa kokoonpanosta olivat Luqman Kassim ja Mikko Pitkänen.

Geoffrey Acheampong osui heti ottelun alussa.
Ykkösen kamppailu alkoi kotijoukkueen kannalta upeasti, sillä jo viidennellä peliminuutilla Geoffrey Acheampong siirsi maalillaan sinipaidat 1-0 johtoon. Tilanne rakentui vasemman kautta, josta Vertti Hänninen syötti keskelle Tuomas Kaukualle, joka jatkoi vielä oikealle Acheampongille. Ghanalaisella oli tilaa ja aikaa laukoa maanuoliainen noin 18 metristä maalin oikeaan alakulmaan, johon VPS-vahti Tuomas Pöyhönen ei ennättänyt ajoissa ja näin tilanne oli hetkessä 1-0! Maalin jälkeen RoPS oli aikansa pelissä hyvin mukana. Pikku hiljaa vieraatkin alkoivat saada ideasta kiinni ja 14. minuutilla Steven Morrissey pelattiin hyvään paikkaan, mutta hyökkääjän laukaus pienestä kulmasta meni aavistuksen oikealta ohi Miikka Mujusen vartioiman RoPS-maalin. Tämän jälkeen peli alkoi kääntymään enemmän kohti kotijoukkueen maalia VPS:n näyttäessä, että se ei ollut valmis luovuttamaan aikaisesta avausmaalista huolimatta.

25. minuutilla RoPS pääsi kuitenkin iskemään vastaan. Tilanteessa peliväline kulki Jussi Niskan kautta keskelle Hänniselle, joka petasi oivan paikan Otto Kemppaiselle, mutta nuoren laitalinkin suora jatko meni selvästi yli maalin huippupaikasta. Seuraavat tilanteet rakentuivat taas kotijoukkueen maalille, mutta RoPS kesti nämä tilanteet nuoren keskuspuolustaja Luka Kuittisen johdolla. 40. minuutilla vaasalaiset saivat vapaapotkun noin 25 metristä. Pallon taakse asteli itseoikeutetusti Strandvall. Hänen oikeaan kulmaan suuntautuneen vetonsa eteen venyi kuitenkin Mujunen mallikkaasti torjuen pallon väljemmille vesille. Pelin ollessa jo lisäajalla, nousivat vaasalaiset vasenta laitaa pitkin keskittäen pelivälineen kohti RoPS:n maalivahdin aluetta. Tilanteeseen yli-innokkaasti noussut Mujunen ei osunut palloon ja Morrissey pääsi yrittämään maalintekoa. Rodrigo Antunes putsasti pallon aivan maaliviivalta, mutta portugalilaisen purkupallo suuntautui päätyrajan sijaan takaisin 16 metriin suoraan Kalle Multaselle, joka sijoitti pallon varmasti maalin vasempaan alakulmaan. Tilanne oli näin 1-1. Maali olisi ollut estettävissä järkevämmällä pelaamisella niin Mujuselta kuin Antunesilta, mutta tällä kertaa virheistä rokotettiin Multasen toimesta maalin muodossa. Puoliajan loppuun RoPS sai vielä vapaapotkun, mutta Acheampongin jatkosta Mohammed Adams puski pelivälineen selvästi yli VPS-maalin. Tauolle poistuttiin näin tasalukemissa 1-1.

Mohammed Adams ja Riku Jääskä pääpallotilanteessa, Vertti Hänninen seuraa taustalla.
Toinen 45-minuuttinen alkoi vauhdikkaalla pelillä. RoPS sai rakennettua ensimmäisen maalipaikan jo parin minuutin pelin jälkeen, kun Kaukua syötti taakse hyvän nousunsa päätteeksi Hänniselle, mutta tällä kertaa keskikenttämiehen ruuti oli märkää laukauksen suuntautuessa suoraan kohti Pöyhöstä. 53. minuutilla kotijoukkue puolestaan sai kentän oikealta puolelta reilusta 20 metristä vapaapotkun. Pallon taakse asteli Acheampong, jonka jatko löysi maalilta Simo Roihan pään. Kärkimiehen nikkaus ei kuitenkaan aivan löytänyt osoitettaan ja näin tilanne oli edelleen tasan 1-1. Pari minuuttia tästä ja Mujunen esitti loistotorjunnan toisessa päässä kenttää Morrisseyn päästessä Multasen esityön jälkeen laukomaan vaarallisesti. Seuranneesta kulmapotkusta VPS kuitenkin onnistui maalinteossa. Kulman jälkitilanteessa pallo pomppi oikealle Morrisseylle, jonka jatkoon maalille Mujunen pääsi osittain käsineen väliin. Pallo tuli kuitenkin Kareem Mosekselle, joka sai kurotettua parista metristä juuri ja juuri pallon maaliin. Näin tilanne oli 1-2.

Takaiskusta huolimatta sinipaidat eivät lannistuneet. 60. peliminuutilla kotijoukkue rakensi hyökkäyksen vasemman kautta. Pallo tuli lopulta Niskalle, joka nousi pallon kanssa kohti VPS-maalia harhauttaen pari raitapaitojen pelaajaa. Lopulta laitalinkki törmäsi Miika Niemeen ja Alieu Ceesayhin niin, että ottelun tuominnut Kalle Mäkinen näki siinä rangaistuspotkun arvoisen rikkeen. Monien mielestä tilanteessa vihellys tuli melko heppoisin perustein, varsinkin kun moni selvempi kotijoukkueen pelaajaan kohdistunut rike oli jäänyt Mäkiseltä pelissä jo viheltämättä. Pallon taakse asteli Hänninen, joka ei tälläkään kertaa erehtynyt pilkulta, vaan sijoitti "nahkakuulan" varmasti maalin vasempaan alakulmaan. Tilanne oli tasan 2-2! Maali oli samalla Hänniselle jo kauden seitsemäs täysosuma.

Srdjan Vujaklija osui paluuottelussaan.
67. minuutilla Vepsu oli lähellä onnistumista, kun Adamsin purku epäonnistui. Pallo tuli 15 metriin suoraan Riku Jääskälle, jonka yrityksen Mujunen kuitenkin venytti ilmiömäisesti alakulmasta yli päätyrajan. Tästä seurannut kulmapotkukin tuotti kotijoukkueelle vaikeuksia, mutta sinipaidat onnistuivat kuitenkin lopulta purkamaan pallon kohti keskialuetta. Tämän jälkeenkin vaasalaiset saivat painetta aikaan RoPS-maalille ja esimerkiksi Mujusella oli pelin avaamisen kanssa paikoin suuria vaikeuksia. 83. minuutilla kotijoukkue pääsi hiukan heikomman hetken jälkeen rankaisemaan vierasjoukkueta vielä kerran. Pallo pelattiin vasemmalle Kaukualle, joka katsoi rauhassa ja keskitti aivan maalivahdin alueen rajalta takakulmaa kohti. Siellä Roiha voitti pääpallon kahta vastustajan pelaajaa vastaan ja puski vaarallisesti kohti maalia. VPS-vahti Pöyhänen onnistui venyttämään kätensä juuri ja juuri pallon eteen, mutta jatkopallossa maalin edessä oli ensimmäisenä hieman aiemmin kentälle vaihdettu Srdjan Vujaklija, joka suti pallon verkkoon ja taululle tilanteeksi 3-2! Näin serbikärki ehti loukkaantumisensa jälkeen olla paluuottelussaan kentällä vain kuutisen minuuttia ennen kuin hän jälleen osui ja mihin paikkaan!

Ottelun 87. minuutilla Vujaklija pääsi laukomaan toisen kerran Didis Lutumba-Pitahin pitkän nousun päätteeksi, mutta tällä kertaa noin 16 metristä lähtenyt laukaus meni selvästi yli maalin. Loppua kohti vaasalaiset yrittivät vielä vyöryttää peliä kohti Lyskan päätyä eli RoPS:n maalia, mutta nämä yritykset sinipaidat kestivät hyvin tarkan puolustuspelaamisensa ansiosta. Kun ottelu oli jo kuudennella lisäaikaminuutilla, puhalsi ottelun varsin heikosti tuominnut Kalle Mäkinen ottelun päättyneeksi ja RoPS:n voitonjuhlat saivat alkaa.

Lauantain Ykkösen kärkikamppailu osoitti sen, että kentällä olivat tämän hetken kaksi kovinta divariseuraa. VPS sai paikoin horjutettua RoPS:n peliä, varsinkin erikoistilanteissa vaasalaiset olivat vahvoja, Muutenkin Jussi Nuorela oli selvästi opiskellut miten pohjoisen ylpeyttä vastaan tulee pelata. Mikko Mannilan suojatit eivät kotiottelussaan esittäneet kauden parasta peliään, mutta tärkeimmillä hetkillä joukkue pystyi rakentamaan tarvittavat tilanteet ja niistä maalit sekä ottelun lopussa tilkitsemään puolustuksensa. Tehdyt vaihdot toivat myös sopivan lisän joukkueen pelaamiseen toisella puoliajalla ja siivittivät osaltaan sinipaidat voittoon asti. Vujaklijan tekemä voitto-osuma oli loppukautta ajatellen todella tärkeä ja sen soi mielellään pitkään sivussa olleelle serbikärjelle.

Pelin ulkopuolisista asioista puheen olleen, joukkueen hyvän menestyksen ohella seuran heikko taloustilanne on noussut otsikoihin viime aikoina. Korona-aika ja varmasti myös osin sarjataso ovat verottaneet katsojamääriä ja tätä kautta oheismyyntiä. Monet oman kylän poikia joukkueen riveihin toivoneet ovat jääneet kotiin ja keskustelupalstoille ja näin tämän kauden otteluissa ei ole vielä kertaakaan rikottu tuhannen katsojan rajaa. Tänään nähtiin kuitenkin kauden ennätysyleisö, 958 katsojaa. Tästä huolimatta olisi todella tärkeää, että sinipaitojen kannattajat tulisivat loppukaudesta katsomoihin sankoin joukoin kannustamaan ja tukemaan nuorta joukkuetta, joka aidosti taistelee noususta takaisin Veikkausliigaan. Tai tukisivat muuten joukkuetta, esimerkiksi fanituotteita ostaen. Tätä monet ovat nyt tehneetkin, jotta seuran kassaan kilahtaisi kaivattuja euroja. Ulkoilmatapahtumat kuten jalkapallo-ottelut ovat varsin turvallisia tilaisuuksia ja jalkapallo on parasta paikan päällä. Jokainen maksettu pääsylippu sekä ottelutapahtumien oheismyynti ja niistä saadut eurot ovat elintärkeitä seurallemme. Ja mikä onkaan parempaa kuin nähdä sinipaidat pelaamassa sarjan kärkipaikalla nuorella ja periksiantamattomalla joukkueellaan?

RoPS:n vaihdot ottelussa:

• 72. min Geoffrey Acheampong & Jussi Niska - Didis Lutumba-Pitah & Vili Saarikoski
  • 77. min Nino Roffelsen - Srdjan Vujaklija
  • 87. min Tuomas Kaukua - Miska Ylitolva
Seuraavan kerran sinipaidat pelaavat vasta perjantaina 10.9., jolloin RoPS matkustaa Helsinkiin Klubi 04:n vieraaksi. Ottelu pelataan Töölön Bolt Areenalla klo 18.30 alkaen. Tsemppiä peliin siniset, näytetään pikkuklubille miksi Palloseura on sarjakärjessä!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Geoffrey Acheampong - keskikenttämies on ollut joukkueelle todella tärkeä pelaaja onnistuen jälleen maalinteossa. Ghanalainen on vaarallinen erikoistilanteissa ja vastustajille todella ennalta-arvaamaton liikkeissään ja ratkaisuissaan.