maanantai 25. huhtikuuta 2016

RoPS voittoon yliajan täysosumalla

Tämäkään muuri ei estänyt Kokon osumaa.
Rovaniemen Palloseura otti kauden toisen voittonsa Veikkausliigassa, kun se pitkän taistelun jälkeen nappasi 1-0 (0-0) kotivoiton PK-35:stä 1785 katsojan riemuksi. RoPS:n ja koko ottelun ainokaisen viimeisteli tuttuun tapaan Aleksandr Kokko, joka laukoi epäsuorasta vapaapotkusta voitto-osuman pelin ollessa jo yliajalla.

Ricardo pelasi vahvan pelin.
RoPS tuli otteluun kokoonpanolla, jossa uutena miehenä kentällä nähtiin oikeana laitapuolustajana pelannut nuori Akseli Kalermo. Janne Saksela oli näin nostettu ylemmäksi kenttäkoostumuksessa John William Oluremin aloittaessa pelin penkillä. Myös RoPS:n maalivahtitilannetta arvuuteltiin pitkin viikkoa, mutta sinipaitojen maalin suulla aloitti kuitenkin viime pelissä kolhuja saanut brassi Ricardo (kuvassa). Muuten RoPS pääsi peliin vahvalla kokoonpanolla. Vastustajan eli vantaalaisen PK-35:n aloituksesta puuttuivat pelikieltoiset maalivahti Daniel Kollar, seitsemän ottelun pelikieltoa "lusiva" Njazi Kuqi, Kim Raimi sekä Carlos Portela.

Ottelu alkoi melko vauhdikkaasti ja kotijoukkueen Fridolin Nganbe Nganbe pääsi vetopaikkaan Robert Taylorin syötöstä jo neljännellä peliminuutilla saaden hankittua joukkueelleen lopulta ottelun ensimmäisen kulmapotkun. Tämä ei tuottanut kuitenkaan tulosta, sillä PK-35 pääsi kulmasta nopeaan vastahyökkäykseen, joka päätteeksi pallo oli jo verkon perukoilla, mutta maalia ei hyväksytty selvästä paitsiosta johtuen. 13. peliminuutin kohdalla Taylorin oikealta lähtenyt keskitys kimposi vieraiden puolustuksen kautta Sakselalle, jonka sijoitus osui kuitenkin vain maalin oikeaan tolppaan. PK-35 sai ensimmäisen kulmapotkunsa 22. minuutin kohdalla, mutta tämän katkaisi varmasti RoPS-vahti Ricardo. Kolme minuuttia tästä ja vieraat olivat onnistua. Yerai Vilaboan laukaus maalille tavoitti vielä Kosta Manevin pään, mutta hänen ohjauksensa meni yli RoPS:n maalin. 28. peliminuutilla Ricardo torjui ensin Ymer Xhaferin antamasta vapaapotkusta tulleen Manevin jatkon alakulmasta tolppaan ja heti perään Masar Ömerin jatkon maasta käsin hienolla venytyksellään. Näin tilanne säilyi maalittomana. 30. minuutin kohdalla kotijoukkueen Mika Mäkitalo joutui tulemaan vaihtoon saatuaan jo aiemmin pelin tuoksinnassa kovan tällin päähänsä vastustajan kyynärpäästä. Hänen tilalleen keskikentän pohjalle juoksi vaihdosta Michal Mravec. Jakson lopussa sekä RoPS:n Taylor että vieraiden Lucas Garcia saivat paikkansa, mutta onnistumisia ei vielä nähty. Näin tauolle mentiin maalittomassa 0-0 tilanteessa.

Kokko ja kaksi päällystakkia.
Toisen puoliajan ensimmäinen vartti oli todellista asetelmien hakemista ja samalla myös hyvin rikkonaista peliä. Kumpikaan joukkue ei oikein saanut pelinrakenteluaan käyntiin. Juha Malinen reagoi tilanteeseen vaihtamalla 63. minuutilla uutta voimaa kentälle, kun John William Oluremi korvasi vasemmalla laidalla hyvin uurastaneen Fridolin Nganbe Nganben. Oluremi olikin kohta yhdessä Ville Saxmanin kanssa järjestelemässä paikkaa Sakselalle, joka hyvän pystyjuoksun jälkeen ampui tulisesti, mutta tämän PK-vahti Samu Volotinen torjui kulmaksi. 71. minuutilla Sakselalla oli jälleen paikkansa, mutta peliväline meni hieman oikealta maalin ohi. Minuutti tästä ja Juuso Hämäläisen vapaapotku tavoitti kuudentoista rajalta Kokon (kuvassa) pään. Kärkimies tiputti pallon hienosti suoraan Taylorille, jonka tulinen laukaus meni vain aavistuksen maalin vasemman alakulman ohi. Heti tämän tilanteen jälkeen Taylor siirtyi vaihtoon ja Eetu Muinonen kirmasi hänen tilalleen ns. kymppipaikalle. 75. minuutilla Mravec testasi laukaustaan, mutta noin 20 metristä lähtenyt veto viuhui selvästi yli vastustajan maalin. Minuutti tästä ja Kokko tarjoili maalin eteen lujan keskityksen, mutta Saksela ei saa askeliaan kohdalle ja ei osunut palloon. Pelin loppua kohti RoPS vyörytti peliä entistä selkeämmin PK-35:n maalille, mutta onnistumiset antoivat edelleen odottaa parempia aikoja. Kun peli oli jo erotuomari Antti Munukan antamalla yliajalla, sai RoPS epäsuoran vapaapotkun noin yhdeksästä metristä. Vapaapotku tuomittiin Konsta Rasimuksen syöttäessä alaspäin PK-vahti Volotiselle, joka pelasi palloa kädellään sääntöjen vastaisesti. Pallon taakse asteli pitkän neuvonannon jälkeen Oluremi, joka siirsi sivuun Kokolle, jonka matala laukaisu löysi tiensä ohi maalinedustan miesmuurin ja ottelun avausmaali oli syntynyt! Kohta maalin jälkeen peli vihellettiin päättyneeksi RoPS:n riemukkaaseen 1-0 (0-0) kotivoittoon.

Kalermo teki debyyttinsä liigassa.
RoPS esitteli pelissä uutena miehenä puolustaja Akseli Kalermon (kuvassa), joka alun pienen arastelun jälkeen pääsi peliin paremmin mukaan ja oli mies paikallaan pelaten täyden 90. minuuttisen. Myös muut puolustajat Juuso Hämäläisen johdolla pelasivat erittäin hyvin ja tarpeen vaatiessa myös fyysisesti. Kärjessä Kokko oli pitkään aivan liian yksin ja joutui kamppailemaan monesti 2-3 kolmea vastustajaa vastaan ilman tukea. Kokonaisuudessaan peli oli RoPS:lta melko sekava esitys lopun hyvää painostusta lukuun ottamatta.Varsinkin ensimmäisellä puoliajalla vantaalaiset olivat hyvin pelissä mukana ja saivat aikaan muutaman oivan maalipaikan. RoPS sen sijaan etsi parasta vauhtiaan reilun tunnin ja vasta viimeiset 20 minuuttia olivat tuttua Palloseuraa. Pelin päättyessä ja RoPS:n juhliessa, vantaalaisten kansainvälinen ryhmä valmentajansa johdolla keskittyi lähinnä valittamiseen ja loppujen lopuksi Shefki Kuqi ja kumppanit eivät saapuneet ottelun jälkeiseen lehdistötilaisuuteen. Tällainen toiminta ei kuulu herrasmiespeliin, ehkä Shefkikin tajuaa tämän jonain päivänä. Pelin jälkeen PK-vahti Volotinen totesi kuitenkin ottavansa maalin omaan piikkiinsä eli tämä oli miehekäs ele vasta 17-vuotiaalta pelaajalta, joka pelasi muuten erittäin hyvän ottelun.

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo torstaina 28.4., jolloin se kohtaa vieraspelissä turkulaisen FC Interin. Peli alkaa Veritas Stadionilla klo 18.30.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Ricardo - oli mies paikallaan liimaten varmasti kaikki laukaukset, esitti huiman tuplatorjunnan avausjaksolla.