sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

RoPS nousi kolmen maalin takaa voittoon

Ville Saxman oli RoPS:n nousun arkkitehteja.
Rovaniemen Palloseuran liigakauden avausottelu PK-35:tä vastaan Myyrmäen jalkapallostadionilla tarjosi todellista Jekyll & Hyde -näytöstä sinipaitojen kannatajille ja koko 2415 päiselle yleisölle. Joukkue oli 50. peliminuutin kohdalla jo kolmen maalin tappiolla, mutta niin vain Juha Malisen joukot nousivat kuilun partaalta voittoon asti liiganousija PK-35:n vieraana. Ottelun loppulukemat erittäin vaiherikkaiden kenttätapahtumien jälkeen kirjattiin lopulta numeroin 3-4 (2-0).

RoPS tuli otteluun keskikentän osalta varamiehisenä, sillä pelaavasta kokoonpanosta puuttuivat edellisessä cup-ottelussa vakavasti loukkaantunut Antti Okkonen, pelilupaansa odottava Mamut Saine, Mika Mäkitalo sekä Eetu Muinonen. Kotijoukkueella pelimiehiä puuttui puolestaan puolustuspäästä, sillä esimerkiksi PK-35:n kapteeni Kim Raimi seurasi peliä kentän laidalta nilkkavamman johdosta. Ottelu ensimmäinen vartti alkoi vierasjoukkueen hallinnalla ja esimerkiksi Aleksandr Kokko oli lähellä onnistumista, mutta kotijoukkue pystyi hoitamaan nämä tilanteet taidolla ja tuurilla. Myös katsomosta kuulunut kannustus meni alussa selvästi napapiiriläisten eduksi. Pelin edetessä myös PK-35:n punamustapaidat saivat juonesta paremmin kiinni. 21. minuutin kohdalla Yerai Vilaboan oikealta lähtenyt keskitys tavoitti Njazi Kuqin pään, mutta kärkimiehen pusku suuntautui hieman vasemmalta maalin ohi. Pari minuuttia tästä ja ottelun avausmaali oli nähty. Tilanne syntyi jälleen Vilaboan oikealta tulleesta matalasta syötöstä, jonka maalin edustalla täysin vapaana ollut Kuqi sijoitti varmasti maalin vasempaan alakulmaan ohi voimattoman RoPS-vahti Ricardon. Näin tilanne oli 1-0. Tilanteessa RoPS puolusti erittäin löysästi ja kaikki pallon alla olleet pelaajat keskittyivät lähinnä seuraamaan pelivälinettä sillä seurauksella, että Kuqi pääsi hiipimään pilkun kohdalle kenenkään siihen reagoimatta.

Kotijoukkueen toinen maali näki päivänvalon jo 28. peliminuutilla ja tässä maalissa RoPS suorastaan auttoi vantaalaisia lepsulla pelaamisella. Tilanteessa sinipaidat menettivät pallon helposti keskikentällä ja sitä seurannut Ymer Xhaferin vasemmalta tullut keskitys maalille kimposi vieraiden Michal Mravecin heikon purkuyrityksen kautta suoraan Aleksi Ristolan ulottuviin, ja kärkimiehellä oli helppo työ siirtää peliväline ohi Ricardon. Näin tilanne oli jo 2-0. Kolme minuuttia tästä ja kotijoukkue sai vapaapotkun juuri rangaistusrajan tuntumasta, mutta veto suuntautui vieraiden onneksi hieman yli maalin. Näin tauolle siirryttiin kotijoukkueen selkeissä 2-0 johtolukemissa.

Toiselle jakson alkuun RoPS teki ensimmäisen vaihtonsa, kun laituri Aapo Heikkilä korvasi keskikentällä pelanneen Mravecin. Tämän vaihdon myötä Ville Saxman siirtyi puolustajan paikalta keskikentälle ja Janne Saksela laidallaan alemmas laitapakin paikalle. Alku ei kuitenkaan luvannut hyvää, sillä jo 49. peliminuutilla RoPS yllätettiin nopealla vastahyökkäyksellä. Ilari Äijälä pääsi nousemaan vasemmalta ja hänen syöttönsä maalille tavoitti jälleen Kuqin, jolla oli todella paljon aikaa ja tilaa viimeistellä 3-0 lukemat. Tilanteessa RoPS:n puolustus oli jälleen kuin reikäjuustoa. Monen joukkueen päät olisivat viimeistään tässä vaiheessa painuneet lopulisesti alas, mutta RoPS oli asiasta täysin eri mieltä. Jo 52. peliminuutilla vierailijat kavensivat tilanteen 3-1:een. Robert Taylor riisti pallon vastustajalta keskialueella ja toimitti sen nopeasti ylös Kokolle, joka jatkoi nopeasti puolustajien selustaan Heikkilälle, joka sijoitti varmasti pallon maaliin uransa ensimmäisellä liigamaalilla. Minuutti tästä ja RoPS sai vapaapotkun noin 20 metristä. Tilanteessa pallon taakse asteli Taylor, jonka ruuti oli kuitenkin vielä märkää ja peliväline suuntautui selvästi yli kotijoukkueen maalin.

Kokko osui heti kauden alussa.
Tämän jälkeen pelissä oli hetken seesteisempi jakso, mutta RoPS pääsi siltikin koko ajan paremmin peliin käsiksi. Reilun tunnin kohdalla kentän laidalta kaikuivat Juha Malisen käskyt ja päällimmäisenä ohjeena "pelatkaa jätkät rohkeesti" ja sitä ohjetta joukkue todellakin alkoi toteuttamaan. RoPS sai yhä paremmin katkottua PK-35:n pelinrakentelua ja 67. peliminuutilla peliväline ajautui Taylorille, jonka painava laukaus lähes 30 metristä meni vastustamattomasti verkon perukoille ohi kotijoukkueen maalivahti Daniel Kollarin. Näin tilanne oli kaventunut jo 3-2:een. 70. minuutilla RoPS-vahti Ricardo on lähes lahjoittaa maalin kotijoukkueelle huonolla vastaantulollaan, mutta RoPS puolustus sai purettua tilanteen väljemmille vesille. 74. minuutilla vierailijat tekivät toisen vaihtonsa, kun Ransford Osei korvasi kentällä melko näkymättömästi pelanneen John William Oluremin. Ja jos pelissä oli jo tähän mennessä nähty paljon, oli lisää luvassa. 76. peliminuutilla Ville Saxman sai kotijoukkueen purkupallon haltuunsa laukoen suoraviivaisesti pallon maalin vasempaan alakulmaan ja tilanteeksi tasalukemat 3-3! Ja vain pari minuuttia tästä ja RoPS meni ottelussa sensaatiomaisesti johtoon. Maali syntyi Saxmanin laukoessa jälleen noin 25 metristä. Kokko (kuvassa) oli laukauksen välissä jatkaen pelivälineen kohti oikeaa alanurkkaa Kollarin ulottumattomiin. Näin taululla loistivat jo 3-4 lukemat ja paikalla olleet äänekkäät RoPS-fanit saivat todellakin aihetta juhlintaan. 84. peliminuutilla voittomaalin tehnyt Kokko siirtyi vaihtoon ja hänen tilalleen kentälle ja puolustukseen kirmasi Jarkko Lahdenmäki. Loppuminuutit RoPS jäädytti hyvin peliä ja kotijoukkue ei saanut enää vaarallisia tilanteita aikaan. Näin ottelun tuominnut Mattias Gestranius vihelsi pelin päättyneeksi lukemiin 3-4 (2-0), minkä ansiosta kaikki kolme sarjapistettä matkasivat RoPS:n mukana pohjoiseen.

Kokonaisuudessan peli näytti sen, että vaikka RoPS:n peli varsinkin puolustuspäässä on vielä todella kaukana viime kauden tasosta, pystyy joukkue nousemaan tukalastakin tilanteesta voittoon asti. Joukkueen henkinen kantti on rautaa, sillä harvoin pelikentillä nähdään lauantain kaltaista nousua kolmen maalin takaa aina voittoon asti. Ennen seuraavaa peliä RoPS:n pitää saada puolustus pitävämmäksi ja keskikenttä paremmin tukemaan puolustusta, jotta vastustaja ei pääse niin helposti maalipaikoille kuin mitä PK-35 lauantaina tai PS Kemi aiemmin pelatussa harjoitusottelussa pääsivät. Obilorin poissaolo näkyy ja tuntuu, mutta se on korvattava tavalla tai toisella. Keskikenttämies Michal Mravec oli vielä tässä ottelussa paikoin aika pahasti tuuliajolla, mutta on odotettaaa, että hän pääsee paljon paremmin kiinni Malisen pelitaktiikkaan kunhan vain ehtii olla pidempään joukkueen mukana. Toivottavaa on myös, että muut keskikentältä sivussa olleet pelaajat saadaan mukaan nopeasti, jotta kyseisille pelipaikoille saadaan lisää vaihtoehtoja ja kilpailua pelipaikoista.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana lauantaina (9.4.), jolloin se kohtaa niin ikään vierasottelussa IFK Mariehamnin. Saarelaiset kohdataan Maarianhaminassa klo 16.00 alkaen.