sunnuntai 6. lokakuuta 2024

RoPS ja OLS tasasivat pisteet keskuskentällä

Simo Roiha juhlii 1-0 osumaansa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi kauden viimeisessä kotipelissään oululaisen OLS:n 391 katsojan edessä jo varsin viileässä syyskelissä. Ottelun loppulukemina tulostaululla loistivat 1-1 (1-0) lukemat, joiden ansiosta RoPS on ennen viimeistä sarjakierrosta viidentenä ylemmässä jatkosarjassa ja OLS pari pykälää ylempänä.

RoPS lähti kauden toiseksi viimeisen pelikierroksen otteluun joukkueella, jossa maalilla aloitti Tino Korhonen, puolustuksessa nähtiin tutusti Lukas Ilola ja Samuel Olabisi ja kärjessä jälleen pelikunnossa oleva joukkueen kapteeni Simo Roiha. Poissa kokoonpanosta oli edelleen muun muassa Jegor Petrishin, Tatu Lakela, Weeti Wimmer, Oskari Haanpää ja Tomas Varhi. Penkillä pelin aloitti Aaro Tiihonen sekä myös Sherell Assidjo, jota ei ole aikoihin nähty kokoonpanossa. OLS matkasi pohjoiseen rosterilla, josta nostetaan esiin pelaajat Eemil Merikanto, kapteeni Eemeli Raittinen ja Onni Suutari. Myös oululaisilla oli joitain poissaoloja lauantain ottelusta, esimerkiksi Anselmi Nurmela esiintyi ottelussa joukkueen valmennuksessa pelaamisen sijaan. Huomionarvoista oli myös joukkueen uutena käskyttäjänä toiminut Mikko Mannila, jota muistetaan lämmöllä hänen ollessaan RoPS:n peräsimessä.

Pietu Niinimäki vihelsi pelin käyntiin ja ensimmäisillä minuuteilla peli oli hyvin kotijoukkueen hallussa. Ottelun avausmaali näkikin päivänvalon jo kamppailun yhdeksännellä minuutilla. Tällöin Samuel Olabisi avasi pitkän pallon vasempaan laitaan Kimi Isometsälle. Laituri jatkoi tämän jälkeen keskelle kapteeni Roihalle, joka sijoitti ensimmäisellä kosketuksellaan pelivälineen varmasti maalin oikeaan alakulmaan. Näin tilanne oli hetkessä kotijoukkueelle 1-0! Tilanne syntyi vieraiden avustuksella, sillä RoPS:n nostaessa peliään vastustaja ei prässännyt käytännössä yhtään ja Olabisilla oli kaikki aika ja tila antaa avaava syöttönsä. Maalin jälkeen OLS pääsi myös paremmin peliin kiinni ja 13. minuutilla Eemil Merikanto pääsi laukaisupaikkaan. Hänen löysähkö yrityksensä meni kuitenkin lopulta ohi maalin ja tuloksena ei ollut mitään kulmapotkua vaarallisempaa. Tämän jälkeen peli aaltoili päästä päähän, mutta seuraavaa vaarallista paikkaa saatiin odottaa aina 29. minuutille asti. Tällöin vieraat rakensivat tilanteen vasemman laidan kautta, mutta RoPS-vahti Tino Korhonen onnistui torjumaan Julius Paanasen vasempaa alakulmaa kohden lähteneen laukauksen.

OLS rakentamassa tilannetta RoPS:n maalille.
32. minuutilla kotijoukkueen Arttu Leppänen katkaisi vieraiden puoliskolla keltapaitojen nousun ja laukoi tulisesti 25 metristä, mutta hiukan vasemmalta Johannes Pentin vartioiman OLS-maalin ohi. 39. minuutilla hyvän OLS-painostuksen päätteeksi Onni Suutari pääsi puskemaan vaarallisesti Merikannon keskityksen jälkeen reilusta kuudesta metristä, mutta Korhonen torjui tämänkin yrityksen. Minuutti tästä ja RoPS hyökkäsi vaarallisesti vasemman laidan kautta. Lopulta Riku-Veli Niska keskitti keltapaitojen taakse hiipineelle Roihalle, joka puski, mutta valitettavasti kohti Penttiä. Tämän jälkeen ei enää huipputontteja nähty ja näin tauolle siirryttiin kotijoukkueen johtaessa peliä lukemin 1-0.

Kamppailun toinen puolisko alkoi vauhdikkaasti molemmissa päissä kenttää. 48. minuutilla RoPS pääsi murtautumaan prässin alta ja pallo kulki nopeasti pelaajalta pelaajalle joukkueen noustessa hyökkäykseen. Sen päätteeksi Kirill Bullat tarjoili Topias Dementjeffille hyvän vetopaikan, mutta laitapelaajan yritys oli melko vaatimaton kohdistuen suoraan OLS-vahti syliin. Heti perään OLS iski nopeasti ja Merikanto oli yrittämässä Rene Kähkösen matalan keskityksen päätteeksi. RoPS-vahti Korhonen oli tilanteessa hyvin mukana ja tolppaa lähemmäksi palloa ei tilanteessa saatu. 52. minuutilla puolestaan kotijoukkue prässäsi pallo Niskan toimesta itselleen. Keskikenttämies syötti Juuso Polvelle, joka esitteli tuttua painavaa laukaustaan reilusta 16 metristä. Pentti maalillaan venyi kuitenkin sen verran pallon eteen, että tuloksena tilanteesta oli ainoastaan kulmapotku. Kulmalipulle hölkkäsi Niska, jonka antamaan kulmuriin ensimmäisenä päineen väliin pääsi Lukas Ilola, mutta ohjaus meni selvästi vasemmalta maalin ohi. 

Leppänen maassa Suutarin "tönäisyn" jälkeen.
Tunnin pelin jälkeen alkoi näyttää yhä selvemmin siltä, että ottelusta on tulossa RoPS:lle niin sanottu selviytymistaistelu. OLS pääsi koko ajan peliin paremmin mukaan antaen painetta kotijoukkueen pelinrakenteluun, joka oikeastaan lähes katosi kuvasta kamppailun edetessä. 72. minuutilla Paananen tykitti kaukaa, mutta hänen yrityksensä meni parisen metriä vasemmalta maalin ohi. 75. minuutilla nähtiin varsin erikoinen tilanne. Tällöin RoPS:n Leppänen menetti pallon syvällä omassa päädyssään ja repi tilanteessa Suutaria paidasta kortin arvoisesti. Tilanteessa Suutari kuitenkin tuuppasi kaksin käsin Leppäsen maahan. Moni tuomari olisi tilanteesta näyttänyt joulukorttia, mutta ei ottelun vaihtelevalla tasolla tuominnut Niinimäki. Lopputuloksena oli kummallekin pelaajalle keltaiset ja vapaapotku oululaisille. Tilannetta seuranneen vapaapotkun antoi Vili Saarikoski kierteisenä takatolpalle. Ensimmäisenä palloon ehtivät OLS:n Kähkönen ja Aleksi Räisänen, joka jatkoi suoraan ilmasta, mutta Korhonen maalillaan esitti upean jalkatorjunnan. 

79. minuutilla Suutari nousi vahvasti vasenta kaistaa pitkin, mutta Ilola pelasi voimalla hänet pallosta irti ja nurmen pintaan. Niinimäki näki kuitenkin ainoana keskuskentällä tässä rikkeen ja näin OLS sai vapaapotkun vaarallisesta paikasta. Keskitys tuli maalille, mutta Suutarin voimaton pukkaus oli kuin marjoja Korhoselle tilanteessa. 84. minuutilla nähtiin ottelussa tasoitusosuma. Tilanteessa pallo tuli Leppäsen katkon jälkeen Olabisille ja Suutarin väliin, josta Suutari jatkoi sen edelleen keskelle Paanaselle. Hän otti askeleen pari ja laukoi tarkasti noin 20 metristä pallon ohi Korhosen ja näin taululla loistivat 1-1 lukemat. Ottelun loppuminuuteilla ei enää ihmeitä nähty ja näin parin lisäaikaminuutin jälkeen Niinimäki vihelsi kamppailun päättyneeksi lukemiin 1-1 (1-0).

Lauantain kamppailu oli varsin kaksijakoinen, RoPS hallitsi avauspuolikasta ja OLS toista. Tätä ennen kaudella sinipaidat eivät olleet onnistuneet maalinteossa saati saaneet pisteitä OLS:a vastaan, joten siihen peilaten tämä oli hyvä tulos joukkueelle kauden viimeisestä kotiottelusta. Muutaman avainpelaajan puuttuminen näkyi ottelussa ainakin siinä, että taktisia vaihtoja ei ottelussa juurikaan kotijoukkueelta nähty. Toki esimerkiksi kovaa pelaavan Aapo Savolaisen pitäminen penkillä oli erikoinen ratkaisu valmennukselta, jos pelaaja oli täydessä pelikunnossa. Ranskalaista Assidjoa ei kukaan varmasti odottanutkaan kentälle, sillä tuskin moni edes tiesi pelaajan enää olevan RoPS:n vahvuudessa. Parasta antia ottelussa oli sinipaitojen antaumuksellinen puolustuspelaaminen, johon kaikki pelaajat olivat sitoutuneet. Puolustuslinja pelasi pääosin erittäin tarkasti Tino Korhonen viimeisenä lukkona maalillaan. Simo Roihan kauden kymmenes osuma oli myös hieno ja näin Roiha sai myös henkilökohtaisen kausitavoitteensa täyteen eli kaksinumeroisen määrän maaleja. Ottelua viileässä syyssäässä oli katsomassa ainoastaan 391 katsojaa, mutta lukuun osaltaan varmasti vaikutti samaan aikaan kaupungissa pelattu Rokin Mestis-ottelu.

Seuraavan kerran RoPS pelaa kahden viikon päästä lauantaina 19.10., jolloin sinipaidat matkaavat Poriin FC Jazzin vieraaksi Porin Stadionilla klo 16.00 alkaen pelattavaan otteluun. Tsemppiä RoPS, päätetään Ykkösen kausi vierasvoitolla!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Tino Korhonen - tukku hyviä torjuntoja, jotka pitivät RoPS:n pelissä mukana.

Teksti: M.N.