lauantai 31. elokuuta 2024

RoPS kotivoittoon VIFK:stä, kausi jatkuu ylemmässä jatkosarjassa

RoPS juhlii Tomas Varhin tekemää 2-1 johto-osumaa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi runkosarjan päätöskierroksella kotikentällään vaasalaisen VIFK:n 762 katsojan silmien edessä. Ottelu päättyi värikkäiden vaiheisen jälkeen 3-2 (2-1) lukemiin, joiden ansiosta RoPS jatkaa kauden pelejään hienosti ylemmässä jatkosarjassa. VIFK:n pelit jatkuvat sen sijaan alemmassa jatkosarjassa taisteluna edessä häämöttävää Kakkoseen tippumista vastaan.

RoPS lähti kotiotteluun avauskokoonpanolla, jossa nähtiin muun muassa Kirill Bullat, Aapo Savolainen ja Jegor Petrishin. Simo Roiha sen sijaan oli kokonaan poissa pelaavasta kokoonpanosta Arttu Leppäsen, Juuso Polven, Valtteri Vatasen ja Oskari Haanpään tavoin. Armeijan harmaissa tällä hetkellä olevat Alex Tolra, Riku-Veli Niska ja Kimi Isometsä aloittivat kamppailun tutusti penkin puolelta. Vaasalaiset matkasivat pohjoiseen joukkueella, josta nostettakoon esiin nimet Merhawi Birhane, Aleksi Pahkasalo sekä Tuomas Kautonen. Poissa vahvuudesta oli kokenut liigajyrä Steven Morrissey.

Ottelu käynnistyi vieraiden aktiivisella pelillä, Jo toisella peliminuutilla kulman jälkitilanteesta pääsi vaasalaisten Shkelqim Xhosa laukomaan, mutta tämän yrityksen RoPS-vahti Tino Korhonen torjui varmasti. Kuudennella peliminuutilla nähtiin RoPS:n ensimmäinen tilanne, kun Tatu Lakela syötti hienosti pystyyn Aaro Tiihoselle, joka yritti syöttää edelleen maalille kiiruhtavalle Tomas Varhille. VIFK-vahti William Nygård katkaisi kuitenkin syötön ja tilanne kuivui kasaan. 12. minuutilla RoPS:n taivaalle ilmestyi synkkiä pilviä. Xhosa katkaisi hitaasti peliä avanneen Lukas Ilolan syötön ja jatkoi nopeasti viereen Aleksi Pahkasalolle, jolla oli kaikki aika ja tila viimeistellä taululle 0-1 lukemat. Kaamea alku RoPS:lta! Maalin jälkeenkin kotijoukkueen pelaaminen oli vielä aikansa aika sekavaa ja varsinkin pelin avaaminen alhaalta oli liian hidasta ja epävarmaa.

Varhi onnistui jälleen maalinteossa.
Pikkuhiljaa sinipaidat alkoivat saada peli-ideasta kiinni. 21. minuutilla vahvasti keskikentällä pelannut Lakela syötti eteen vauhdissa olleelle Tiihoselle, joka pääsi nokikkain Nygårdin kanssa ja sijoitti pallon varmaakin varmemmin verkon perukoille. Näin tilanne ottelussa oli tasan 1-1! Kymmenen minuuttia tästä ja VIFK:n kulmapaotkutilanteen jälkeen RoPS sai pallon itselleen. Tällöin Kirill Bullat syötti vasemmalle suoraan Varhin juoksulinjalle pelivälineen ja joukkueen kapteenina toiminut kärkimies kiitti oivasta passista laukomalla pallon upeasti maalin kattoon. Näin tilanne oli riemastuttavasti 2-1! Maali oli samalla Varhin jo kauden yhdeksäs täysosuma. Kolme minuuttia myöhemmin Varhi tarjoili pallon Aapo Savolaiselle, joka nousun päätteeksi laukoi, mutta selvästi oikealta ohi vieraiden maalin. Tämän jälkeen 38. minuutilla vieraiden Andreas Järv ennätti puskemaan vaarallisesti, mutta hänen epäonnekseen yritys meni aavistuksen vasemmalta maalin ohi. 40. minuutilla taas Arsene Basemen keskitys oikealta kilahti maalin takatolppaan, joten eivät vieraatkaan olleet vielä viimeistä sanaansa ottelussa sanoneet. Silti vartin tauolle siirryttiin kotijoukkueen 2-1 johtolukemissa.

Tatu Lakela tykitti ottelun voittomaalin pilkulta.
Toinen 45-minuuttinen alkoi RoPS:n osalta vaihdolla, kun Joel Niska korvasi kentällä maalintekijä Tiihosen. Heti seuraavalla minuutilla Lakelan keskitys oikelta maalin takakulmalle tavoitti Varhin pään. Kärkimies jatkoi maalin eteen Niskalle, jonka yritys meni kuitenkin hieman maalin yli. Kymmenen minuutia tästä ja Lakelan hienon nousun ja harhautusten päätteeksi Varhi pääsi laukomaan tulisesti. Nygård maalillaan onnistui kuitenkin torjumaan vedon päätyrajasta yli. Kohta perään annetusta kulmapotkusta RoPS sai rangaistuspotkun, kun Mohammad Doudi kaatoi Ilolan maahan. Pallon taakse asteli Lakela, joka sijoitti pelivälineen varmasti maalin oikeaan alakulmaan. Näin tilanne oli jo 3-1 kotijoukkueelle! 

62. minuutilla Varhi nousi röyhkeästi ja syötti maalin eteen kohti Savolaista. Tämän vieraat saivat kuitenkin puolustettua hyvin ja näin lisämaalia ei pelissä nähty. 72. minuutilla taas Jegor Petrishin rajaheitto tavoitti Bullatin, joka jatkoi keskelle Lakelalle. Keskikenttämies ampui vihaisesti, mutta tälläkin kertaa VIFK-vahti Nygård onnistui torjumaan yrityksen. Kolme minuuttia tästä ja aiemmin kentälle puolustavaksi keskikenttämieheksi tullut Alex Tolra syötti oivasti pystyyn Savolaiselle, jonka yritys torjuttiin. Pallo tuli edelleen Lakelalle, mutta hänen laukauksensa meni hieman vasemmalta maalin yli. Tässä vaiheessa peli näytti olevan selvästi kotijoukkueen heiniä. 78. minuutilla Pahkasalo oli kuitenkin laukaisupaikassa noin 20 metristä, mutta hänen kutinsa meni kuitenkin selvästi yli Korhosen vartioiman RoPS-maalin. Mutta 85. minuutilla Pahkasalo onnistui toistamiseen. Tilanteessa peliväli kulki Xhosan ja Fabrice Gatambiyen kautta lopulta Pahkasalolle, joka ampui varmasti pallon maaliin ja tilanteeksi 3-2. Ja vielä 90. minuutilla Werneri Mylläri tykitti 16 metristä yli RoPS-maalin. Loppuminuuteilla peli olikin lähes poikkeuksetta RoPS-päädyssä, mutta reilun kahden lisäaikaminuutin jälkeen Pietu Niinimäki vihelsi pelin päättyneeksi ja näin kaikki kolme sarjapistettä jäivät Napapiirille lukemin 3-2 (2-1).

Voiton myötä RoPS jatkaa pelejään ylemmässä jatkosarjassa ollessaan sarjataulukossa nyt kuudentena. Helpolla pisteet eivät lauantaina tulleet, sillä VIFK oli hyökkäyspäässä hyvällä jalalla pelissä. RoPS:n puolustuspelaaminen ja varsinkin avauspelaaminen syvältä omalta alueelta oli tälle kaudelle tuttua eli varsin tuskallista ja paikoin aivan liian hidasta. Tähän vaasalaiset saivat iskettyä useamman kerran prässillään. Onneksi sinipaidat kairasivat kuitenkin ottelusta voiton kolmen tehdyn maalin turvin. Lopussa Jari Alamäki olisi voinut tehdä vielä taktisen vaihdon, jotta peli olisi saatu hetkeksi poikki. Mutta onneksi voitto tuli ilman tätäkin. Voiton ja paikan ylemmässä jatkosarjassa myötä RoPS voi lähteä loppukauteen paineettomassa tilanteessa, sillä joukkueella ei ole lopuista peleistä kuin voitettavaa. Sarjapaikka on jo varmistunut ja nousuun ei ole enää mahdollisuuksia. Kovia pelejä sen sijaan on tiedossa ja se on hyvä asia. Sijoittuminen kuuden joukkoon on myös kiitettävä suoritus nuorelta joukkueelta. RoPS:n parhaimmistoa lauantaina olivat keskikentän maestro Tatu Lakela ja kapteenin nauhaa kantanut Tomas Varhi. Hienoa oli myös nähdä täysi 90-minuuttinen Kirill Bullatilta. Vaihdosta kentälle tulleet Joel Niska ja Alex Tolra esiintyivät myös edukseen ja olivat niin sanottuja onnistuneita vaihtoja, vaikka osin pakonsanelemia vaihdot olivatkin. Vieraiden kaikki kaikessa oli kahden maalin Aleksi Pahkasalo ja maalissa William Nygård torjui sen, mikä torjuttavissa oli.

Seuraavan kerran RoPS pelaa ylemmässä jatkosarjassa syyskuun puolen välin tienoilla. Tarkemmat pelipäivät ja vastustajat niin koti- kuin vierasotteluihin selviävät lähiaikoina.

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Tatu Lakela - selkeä keskikentän johtohahmo läpi ottelun, maali ja maalisyöttö olivat vahva näyttö osaamisesta.

Teksti ja kuvat: M.N.

lauantai 17. elokuuta 2024

RoPS jäi pisteittä kotikentällään

Kovaa taistoa OLS:n maalilla.
Rovaniemen Palloseura ja OLS kohtasivat lauantaina tärkeässä Ykkösen ottelussa Rovaniemen keskuskentällä 678 katsojan edessä. Tasainen kamppailu päättyi lopulta 0-1 (0-0) lukemiin, joiden ansiosta OLS on nyt sarjassa kolmantena. Tappion kärsineet sinipaidat ovat sarjassa yhdeksäntenä, joten paikka ylemmässä jatkosarjassa ei enää ole täysin omissa käsissä.

RoPS lähti otteluun kokoonpanolla, jossa mukana olivat muun muassa Simo Roiha, Tomas Varhi ja Samuel Olabisi. Varusmiespalvelusta suorittava kolmikko aloitti pelin penkillä, samoin pelaavaan kokoonapanoon palannut Tatu Lakela. Tällä kertaa sivussa olivat muun muassa Juuso Polvi ja Oskari Haanpää. Oululaiset matkasivat pohjoiseen joukkueella, josta nostettakoon esiin RoPS:n värejäkin edustaneet Anselmi Nurmela ja Vili Saarjärvi. Kokoonpanossa nähtiin myös kapteenin nauhaa kantanut Eemeli Raittinen sekä Eemil Merikanto.

Simo Roiha Asla Peltolan tarkassa vartioinnissa.
Ottelu alkoi kirjaimellisesti tunnustellen molempien joukkueiden osalta. Ensimmäinen veto maalia kohti nähtiin seitsemännellä minuutilla, mutta vieraiden Eemelin Raittisen veto oli tasoa lusu ja se oli helppo työ torjuttavaksi RoPS-vahti Tino Korhoselle. Tämän jälkeen seuraavaa kunnon paikkaa saatiin odottaa peräti 25. peliminuutille. Tällöin Aapo Savolainen jatkoi Simo Roihalle, joka puolestaan syötti haltuunottonsa jälkeen oikeaan laitaan pystyyn Aaro Tiihoselle, joka nousunsa jälkeen syötti takaviistoon takaisin Roihalle. Kapteenin laukaus kohti maalia oli voimakas, mutta OLS:n maalilla pelannut Johannes Pentti venyi hienosti vedon tielle. 37. minuutilla puolestaan vieraiden Onni Suutari pääsi kuin varkain maalipaikkaan Santtu Seppäsen oivan pystysyötön päätteeksi, mutta Korhonen maalillaan esitti hienon torjunnan. Reilu minuutti tästä ja Tiihonen pelasi Topias Dementjeffin vetopaikkaan, mutta nyt puolestaan Pentti venyi pallon tielle toisessa kenttäpäädyssä. Vielä jakson loppuhetkillä OLS sai oikealta kulman, jota antamaan meni Vili Saarikoski. Keskikenttämiehen kulmuri löysi maalilta Suutarin pään, mutta pallo viuhui aavistuksen yli RoPS-maalin. Näin tauolle siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa.

Tino Korhonen esitti tukun hyviä torjuntoja.
Toinen 45-minuuttinen käynnistyi hieman vauhdikkaammin kuin avausjakso. Melko nopeasti oli kuitenkin selvää, että OLS hallitsi peliä enemmän ja RoPS sai tyytyä kyttäämään vastaiskupaikkoja. 55. minuutilla Eemil Merikanto laukoi 18 metristä, mutta metrikaupalla yli maalin. Pari minuuttia tästä ja Raittinen pääsi yllättävän vapaasti nousemaan ja laukomaan, mutta kotijoukkueen kannattajien onneksi yritys meni aavistuksen vasemmalta maalin ohi. 64. minuutilla puolestaan Aleksi Räisänen oli lähellä onnistumista. RoPS:n peli sen sijaan näytti väsyneeltä ja virheitä alkoi kasaantua entistä enemmän.Viimein 70. minuutilla Jari Alamäki teki tuplavaihdon, kun Tatu Lakela ja Kimi Isometsä kirmasivat kentälle Aapo Savolaisen ja Valtteri Vatasen tilalle. 72. minuutilla Tomas Varhi pelasi oivasti Dementjeffin läpi, mutta tälläkin kertaa OLS-vahti Pentti veti pidemmän korren. Minuutti tästä ja Suutari esitti parasta jurkkaansa maalivahdin alueella, mutta ottelun melko tasaisesti tuominnut Valentin Smirnov ei tähän mennyt ja näin tuloksena oli keltainen kortti Suutarille. 

Vili Saarikoski ja Valtteri Vatanen vastakkain.
81. minuutilla nähtiin viimein ottelun avausmaali. Sinipaidat olivat rauhassa avaamassa peliä, mutta Samuel Olabisin avaus oli sanalla sanoen kaamea sen tullessa suoraan Saarikoskelle. Parin siirron kautta pallo oli Rene Kähkösellä, joka sijoitti pelivälineen varmasti maalin vasempaan alakulmaan. Näin tilanne taululla oli 0-1. Kaamea takaiskumaali ja turha sellainen. Tämän jälkeen RoPS yritti painaa peliä kohti vieraiden päätyä, mutta kovinkaan erikoista kiriä tai edes tilanteita, ei loppuminuuteilla kotijoukkueen toimesta nähty. Aivan ottelun loppuhetkillä sekä Raittinen että aiemmin kentälle tullut Daniel-Kristian Säily olivat maalipaikassa, mutta ylähirsi ja Korhonen estivät maalin synnyn. Näin parin lisäaikaminuutin jälkeen Smirnov puhalsi pelin päättyneeksi lukemiin 0-1 (0-0).

Tappion myötä RoPS:n pääsy kuuden joukkueen ylempään jatkosarjaan on enää teoreettista, sillä kun kaksi peliä on jäljellä ns. runkosarjaa, on RoPS yhdeksäntenä neljä pistettä kuudennesta sijasta. Jos joukkue jää alempaan jatkosarjaan, loppukausi on enemmän pelailua. Toki pisteitä kaivataan silloinkin, jotta sarjan häntäpään kaksikko ei pääse iskuetäisyydelle. Lauantain kamppailu oli kokonaisuutena melko tasainen, vaikka loppua kohti OLS olikin niskan päällä. Toki RoPS kaatui lauantaina lahjamaaliin, mutta joukkueen olisi muutenkin pitänyt pelata paremmin ja onnistua harvoista paikoistaan. Toisaalta ei oululaisillakaan pelissä juuri kotijoukkuetta enempää huipputontteja ollut, joten hieman tarkemmalla pelillä pisteitäkin olisi tästä kamppailusta voinut pohjoiseen jäädä. Avauksen pelaajien armeijakomennukset, kapea rosteri ja hieman kapea valmennuksen pelikirjakin alkavat paistamaan otteista läpi. Keskikentälle vaihtoehtoja ei liikaa ole, varsinkaan puolustavia sellaisia. OLS-ottelussa edukseen esintyivät sekä Aaro Tiihonen että Arttu Leppänen, jotka pelasivat hyvin kumpaankin suuntaan laidoillaan. Tino Korhonen torjui sen, mitä torjuttavissa oli. Mutta tätä tappiota on turha jäädä surkuttelemaan, sillä kautta on vielä jäljellä ja tärkeitä pisteitä on jaossa viikko toisensa perään.

Ja eivät uutiset pelkästään tähän otteluun jää, sillä RoPS:n taustalla tapahtuu myös. Seuran toiminnanjohtajana vajaat kaksi vuotta ansiokkaasti toiminut Jari Näsman siirtyy nyt syksyn korvalla RoPS:n myynti-, markkinointi- ja viestintätehtäviin ja näin toiminnanjohtajan paikka on avoimessa haussa. Tilanne joukkueen taloudessa on nyt huomattavasti parempi kuin Näsmanin aloittaessa, joten uudella toiminnanjohtajalla lähtökohdat ovat edeltäjäänsä suotuisammat. Mielenkiinnolla odotetaan, että löytyykö työn jatkaja Koskikatua edempää. 

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana lauantaina, jolloin sinipaidat matkaavat Espooseen, jossa vastaan Espoonlahden urheilupuistossa asettuu paikallinen EPS. Ottelu pelataan tutusti klo 16.00 alkaen. 

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Aaro Tiihonen - vahvoja nousuja ja tarkkoja syöttöjä läpi ottelun, parantanut peliään hienosti kauden edetessä.

Teksti ja kuvat: M.N.