sunnuntai 21. heinäkuuta 2024

RoPS nappasi tärkeän kotivoiton Jazzin kustannuksella

Tomas Varhi ja Ruben Barrett vastakkain.
Rovaniemen Palloseura kohtasi lauantaina kotikentällään porilaisen FC Jazzin. Varsin kesäisessä säässä pelattu Ykkösen kamppailu päättyi lopulta 595 katsojan edessä 3-1 (2-1) lukemiin, joiden ansiosta RoPS on nyt sarjassa kuudentena. Tappion kokeneet porilaiset ovat tämän tuloksen myötä sarjassa kaksi pistettä sinipaitoja perässä sijalla yhdeksän.

RoPS lähti otteluun kokoonpanolla, johon olivat tehneet paluun armeijan harmaisiin palvelustaan suorittamaan vastikään astuneet Kimi Isometsä, Riku-Veli Niska ja Alex Tolra. Niska tosin aloitti lauantain pelin penkin puolelta. Myös Tomas Varhi oli tehnyt nopean paluun kokoonpanoon tuoden lisää tulivoimaa joukkueen hyökkäyspäähän. Samuel Olabisi ja Jegor Petrishin sen sijaan puuttuivat kokoonpanosta. Jazz matkasi pohjoiseen ryhmityksellä, josta mainittakoon muun muassa maalivahti Rasmus Simula, Justus Lehto sekä kova maalintekijä, mutta vähemmän maailmalla tunnettu Firmino. Sivussa ottelusta olivat muun muassa Mmenie-Abasi Ita Etok ja Takaya Sasaki. 

RoPS juhlii Tatu Lakelan 2-0 osumaa.
Ottelu alkoi kotijoukkueen selvässä komennossa. Alussa näyttikin siltä, että porilaisten jalat olivat kirjaimellisesti jääneet bussiin, koska niin ottavana osapuolena punapaidat kamppailun alkupuoliskolla olivat. Heti kolmannella peliminuutilla Aaro Tiihonen jatkoi Kimi Isometsälle, joka leikkasi keskelle ja laukoi reilusta 16 metristä, mutta kuitenkin hieman Rasmus Simulan vartioiman Jazz-maalin yli. Mutta eivät vieraatkaan täysin aseettomia alussa olleet, sillä minuutti RoPS:n paikasta, ja Obi Jeremiah Chinonso nousi oikealta hyvään vetopaikkaan. RoPS-vahti Tino Korhonen venytti kuitenkin laukauksen eteen ja pallon päätyrajasta yli. Kahdeksannella minuutilla Tomas Varhi jatkoi Juuso Polvelle, joka tälläsi 17 metristä pallon hieman oikealta maalin ohi. Mutta pari minuuttia myöhemmin Polvi näytti osaamistaan, kun hänen kuudentoista rajan ulkopuolelta lähtenyt matala vetonsa löysi kuin löysikin tiensä maalin perukoille ja tilanne oli näin riemastuttavasti 1-0! Syötön tilanteessa Polvelle tarjoili Topias Dementjeff. Ja vain kolme minuuttia myöhemmin Aaro Tiihonen pelasi eteen boksin rajoille pallon kärkkäästi pelanneelle Tatu Lakelalle. Keskikenttämies piti kaksi vastustajaa tilanteessa loitolla, kääntyi ja ujutti upeasti matalan laukauksen vasempaan takakulmaan. Näin tilanne oli kotijoukkueelle jo 2-0! 

Lukas Ilola pallossa, Firmino seuraa taustalla.
Kun peli näytti olevan täysin kotijoukkueen heiniä, iski Jazz kavennusmaalin. 18. minuutilla RoPS menetti aivan turhan helposti pallon keskialueen tuntumassa ja vieraat pääsivät vastaiskuun oikeaa laitaa pitkin. Tilanteen päätteeksi pallo pelattiin maalin eteen, jossa ropsilaisten lähinnä ihmetellessä Firmino kiitti ja sijoitti pelivälineen maalintekijän varmuudella verkon perukoille ja tilanne oli näin 2-1. Ottelun seuraava tilanne siunaantui taas RoPS:n Isometsälle, mutta tästä ei onnistumista nähty. Heti perään 21. minuutilla Jazzin Firmino pääsi jälleen vastaikutilanteen päätteeksi hyvään paikkaan, mutta tällä kertaa hänen vetonsa suuntautui kohti Korhosta, jolla oli helpohko työ vangita pallo käsiinsä. Tämän jälkeen peli hieman aaltoili, mutta kotijoukkue rakensi paremmat paikat ilman sitä viimeistä sivallusta eli maalia. 36. minuutilla aktiivisesti laidallaan pelannut Varhi jatkoi vasemmalle nopealiikkeiselle Isometsälle, mutta hänen yrityksensä meni tälläkin kertaa yli Jazz-maalin. Ja kun puoliajan lopussakaan ei onnistumisia nähty, siirryttiin kesäisellä keskuskentällä vartin tauolle kotijoukkueen johtolukemissa 2-1.

Kuhinaa Jazzin maalilla.
Kamppailun toinen puoliaika starttasi melko tasaisissa merkeissä. Ensimmäiset tilanteet rakensi kotijoukkue, mutta niin Simo Roiha kuin Isometsäkään eivät omista tilanteistaan saaneet viimeisteltyä ratkaisea osumaa. 56. minuutilla pallo kulki hienosti Varhin ja Roihan kautta hyvin tilanteeseen nousseelle Lakelalle, mutta hänen yrityksensä oikealta meni hieman vasemman takakulman ohi ja muitakaan sinipaitoja ei enää tilanteeseen ennättänyt. 65. minuutilla sinipaitojen huolimattoman pelin seurauksena pääsi vieraiden Chinonso kuin varkain aivan vapaaseen paikkaan, mutta Korhosen vastaantulo ilmeisesti hämäsi häntä niin, että kärkimiehen laukaus viuhui reilusti maalin yli ja ohi. Tuhannen taalan paikka tuoda vieraat tasoihin lensi kirjaimellisesti taivaan tuuliin. Tässä vaiheessa peli näytti siltä, että RoPS:n pakka alkoi olemaan hieman levällään ja Jazzin peli taas paremmin uomissaan. 70. minuutilla kotijoukkuen kuitenkin rakensi Varhin ja Lakelan toimesta Roihalle paikan, mutta joukkueen tämän kauden paras maalintekijä ei saanut puolustajan estelyistä johtuen kuin hipaistua tilanteessa pelivälinettä ja näin Jazz-vahti Simulalla oli helppo työ napata pallo itselleen. 

Tomas Varhilla ja Simo Roihalla hymy herkässä 3-1 maalin jälkeen.
Myöhäisten vaihtojen myötä RoPS sai taas paremmin pelistä otetta ja tilkittyä keskikenttäänsä. Samalla myös vieraat väsyivät ja heidän prässipelaamisensa oli lähinnä näennäistä ja helposti ohitettavaa. Kun pelikello näytti jo 80. minuuttia, pääsi Varhi oikealta vetopaikkaan ja tästä kärkimies ei erehtynyt, vaan siirsi pelivälineen varmasti ohi Simulan maalin vasempaan alakulmaan ja tulostaululle tilanteeksi 3-1! Esityön maaliin teki Polvi upealla syötöllään. Viisi minuuttia tästä ja Varhille siunaantui vielä toinen paikka, mutta tämä yritys meni reilun metrin vasemmalta maalin ohi. Ottelun lopussa vieraat eivät saaneet oikeastaan minkäälaista painostusta aikaan ja näin RoPS sai jäädytettyä peliä melko helposti. Kun peli oli jo selvästi yliajalla, vihelsi ottelun tällä kertaa hieman vaihtelevasti tuominnut Pietu Niinimäki pilliinsä ja kotijoukkueen hillityt juhlat saivat alkaa.

Tino Korhonen esitti varmoja otteita maalillaan.
Lauantain Ykkösen kamppailu tarjosi vajaalle kuudelle sadalle paikalle tulleelle katsojalle värikkään ottelun, josta tapahtumia ja maaleja ei puuttunut. Hieman paremmalla viimeistelyllä ja miksei myös onnella, pelissä olisi voitu nähdä pari maalia enemmänkin. Esimerkiksi ensimmäisen vartin pelin jälkeen kotijoukkue olisi voinut johtaa ottelua enemmälläkin kuin kahdella maalilla. Kokonaisuutena peli oli siis vahvasti sinipaitojen heiniä, vaikka muutaman kerran porilaiset pääsivät aivan turhan helposti ja vapaasti nousemaan napattuaan pallon kotijoukkueen virheiden jälkeen itselleen. Varsinkin Firmino osoitti olevansa hyvä viimeistelijä tällä tasolla. Myös Obi Jeremiah Chinons näkyi usein tilanteissa, mutta ratkaisupaikoilla hän jäätyi tai yritti kalastaa kaatumisillaan erikoistilanteita. Silti tulee olla tyytyväinen voittoon ja sen tuomaan kolmeen sarjapisteeseen. RoPS on joukkueelle kuin joukkueelle tällä hetkellä vaikea rasti, varsinkin kotikentällään. Lauantaina esimerkiksi Tatu Lakela pelasi kauden parhaan pelinsä ja olisi voinut yhtä lailla olla ottelun vakuuttaja. Lukas Ilola jatkoi varmoja otteitaan puolustuslinjassa ja hänen laadukasta pelinavaamistaan ei tule myöskään jättää huomiotta. Keskikentällä Valtteri Vatanen teki kovasti töitä ja paransi otteitaan pelin edetessä ja Simo Roiha voitti tuttuun tapaansa kaksinkamppailua juuri silloin, kun joukkue niitä eniten tarvitsi. Tino Korhonen maalillaan ei kavennusosumalle mitään voinut. Muuten hän pelasi erittäin varmasti ja oli hyvä varsinkin keskityspalloissa. Eli summa summarum, RoPS ansaitsi täysin kotivoittonsa, sillä se oli vastustajaa parempi melkeinpä kaikilla ottelun osa-alueilla.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana lauantaina (27.7.), jolloin sinipaidat matkaavat vaihteeksi taas Jyväskylään, jossa vastaan asettuu viime aikoina otteitaan parantanut sarjajumbo FC Vaajakoski. Ottelu pelataan Vaajakosken liikuntapuiston kentällä klo 16.00 alkaen. Tsemppiä peliin RoPS, jatketaan sarjakautta voittojen tiellä!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Tomas Varhi - vahvaa peliä omalla laidallaan, hyviä syöttöjä ja nousuja sekä kruununa ottelun lopullisesti ratkaissut 3-1 maali.

Teksti ja kuvat: M.N.