sunnuntai 26. toukokuuta 2024

RoPS ja KuPS Akatemia tasasivat pisteet keskenään

Tomas Varhi avasi maalihanat pelissä hienolla puskullaan.
Rovaniemen Palloseura kohtasi sunnuntai-illan Ykkösen kamppailussa kotikentällään KuPS Akatemian 655 katsojan silmien edessä. Tapahtumarikas ottelu päättyi lopulta 1-1 (0-0) lukemiin, joiden ansiosta sinipaidat ovat nyt sarjassa kahdeksantena ja kuopiolaiset heti perässä yhdeksäntenä yhden ottelun vähemmän pelanneena.

Kotijoukkue RoPS lähti otteluun melko odotetulla kokoonpanolla. Ainoastaan Weeti Wimmerin nousu aloitukseen oli uutta aiempaan verrattuna. Hän korvasi kentällä vahvasti kauden aloittaneen Juuso Polven. Penkiltä löytyivät myös muun muassa kakkosjoukkueessa Vitosen ottelussa maaliverkkoja pöllyttäneet Elias Irvankoski sekä Sherell Assidjo. Kimi Isometsä ja Valtteri Vatanen sen sijaan puuttuivat pelivahvuudesta. Kuopiolaiset matkasivat pohjoiseen joukkueella, josta ei liigavahvistuksia löytynyt, mutta nimistä mainittakoon muun muassa maalivahti ja joukkueen kapteeni Tatu Österlund, sinipaidastakin tuttu Oumar Balde, Veeti Heiskanen sekä Rasmus Tikkanen.

Puolustuksen monipuolinen Alex Tolra vauhdissa.
Ottelu alkoi RoPS:n pitäessä enemmän palloa. Ensimmäinen tilanne rakentui kotijoukkueen Aaro Tiihosen noustessa vahvasti ylös. Puolustaja jatkoi väliin hienosti Aapo Savolaiselle, jonka jatkon Akatemia-vahti Österlund torjui päällään. Pari minuuttia tästä ja Tatu Lakela keskitti oikealta päätyrajan tuntumasta maalin edustalle, mutta jatkajaa hyvään tilanteeseen ei löytynyt. 11. peliminuutilla oli Savolainen tilanteessa, mutta tämän oikeaa alakulmaa kohti menneen laukauksen Österlund selvitti päätyrajasta yli. Seuranneen kulmapotkun antoi toppari Alex Tolra. Hänen kulmurinsa kiertyi maalille, josta Österlund nyrkkeili sen kuudentoista rajalle. Ensimmäisenä tilanteessa oli Tiihonen, mutta hänen yrityksensä meni selvästi vieraiden maalin yli.

Samuel Olabisi esitti paikoin Ylikylän miehen otteita puolustuksessa.
Kun peliä oli pelattu parisenkymmentä minuuttia, alkoi vierailija KuPS Akatemia pääsemään paremmin peliin mukaan. Varsinkin Balde oli paljon pallossa kiinni. Hänellä näyttöhaluja varmasti keskuskentällä riitti, sillä aiemmin RoPS:ssa hän oli enemmän vaihtopelaaja kuin avaava keskikenttämies. Ensimmäinen tilanne vieraille siunaantui 20. peliminuutilla, kun Eemeli Puolitaival laukoi 17 metristä kohti Tino Korhosta, jolla oli helppo työ liimata pallo käsiinsä. Kolme minuuttia tästä ja Simo Roiha petasi paikan Savolaiselle, mutta hänen yrityksensä suuntautui niin ikään kohti maalivahtia. 36. minuutilla Jaakko Hanhineva oli nousemassa vaarallisesti kohti maalia, mutta toppari Samuel Olabisi pysäytti tilanteen varmoin ottein ja torppasi samalla pelaajan nurmen pintaan, sallituin keinoin. Puoliajan lopussa peli kääntyi taas enemmän kohti vieraiden maalia ja varsinkin Riku-Veli Niska alkoi erottumaan hyökkäyssuuntaan pelissä. Aivan puolijan viimeisillä hetkillä pallo pelattiin Savolaiselle, jonka kautta peliväline kulkeutui Niskalle, mutta keskikenttämiehen jatko osui kotijoukkueen kannattajien epäonneksi ainoastaan maalin vasempaan tolppaan. Näin tauolle siirryttiin maalittomassa 0-0 tilanteessa.

RoPS juhlii Varhin tekemää 1-0 osumaa.
Toinen 45-minuuttinen käynnistyi samoin kuin edellinen päättyi eli Niska oli heti paikassa. Tällä kertaa keskikentän taituri nousi ja kääntyi maalin edessä ennen laukaustaan. Mutta tämänkin tilanteen KuPS Akatemian maalivahti Österlund onnistui selvittämään. 55. minuutin kohdalla RoPS sai aikaan pitkän hallintajakson, jonka aikana pallo kulki oivasti pelaajalta pelaajalle. Lopulta Jegor Petrishin nousi ja syötti keskelle Roihalle, mutta kokeneen kärkimiehen osuma oli heikohko ja peliväline livahti vasemmalta maalin ohi. Ja kuten avauspuolikkaalla, nytkin vieraat alkoivat pelin edetessä päästä paremmin vauhtiin mukaan, kun taas sinipaitojen pelaaminen näytti paikoin epäorganisoidulta. Tähän RoPS:n käskyttäjä Jari Alamäki reagoi tuplavaihdolla, kun sekä Tomas Varhi että Elias Irvankoski kirmasivat kentälle Topias Dementjeffin ja Tatu Lakelan tilalle. 76. minuutilla Irvankoski nousi hyvin pallon kanssa ja jatkoi vierelle Roihalle. Kärkimies näki maalilla Varhin ja keskitti pelivälineen juuri oikea-aikaisesti viime kauden maalikuninkaalle. Varhi pukkasi pallon alas vasempaan kulmaan ohi Österlundin ja kotijoukkueen juhlat saivat alkaa. Tilanne oli näin 1-0!

Maalin jälkeen RoPS rakenteli hyviä sommitelmia ja moni odotti jo ratkaisevaa toista maalia kotijoukkueelta. Mutta kaikkea vielä. Vieraiden Mohamad Ahmad Alsheikh nappasi 83. minuutilla pallon sivurajalla, nousi röyhkeästi, pelasi seinän ja kirmasi läpi keskeltä ennen varmaa sijoitustaan ohi RoPS-vahti Korhosen. Näin tilanne olikin yhtäkkiä tasan 1-1. Maalin jälkeen sinipaidat jatkoivat painostustaan ja 90. minuutilla Irvankoski syöttikin keskelle hyvin Varhille. Kärkimies otti pallon haltuun, kääntyi ja laukoi, mutta aavistuksen vasemmalta maalin ohi. Tämän jälkeen RoPS sai vielä jonkin verran aikaan painetta vieraiden maalille, mutta ei sitä ratkaisevaa onnistumista. Näin ottelun kohtuullisesti tuominnut Pietu Niinimäki vihelsi pelin päättyneeksi tasalukemiin 1-1 (0-0).

Jos ottelusta haetaan hyviä puolia, niin Tomas Varhin kauden ensimmäinen onnistuminen on sellainen. RoPS myös otti aimo harppauksen eteenpäin viikkopeliinsä verrattuna ja olisi hieman paremmalla onnella ottanut pelistä täyden pistepotin. Toki tasapeli ei ollut suuri vääryys, sillä kyllä vieraatkin saivat pelissä painetta aikaan RoPS:n päätyyn. Vaarallisia tilanteita sinipaidat saivat kuitenkin rakennettua vieraita enemmän, mutta onnistumiset menivät tällä kertaa tasan 1-1. Vieraat lämpesivät kummallakin puoliajalla hieman hitaasti peliin, kun RoPS oli vauhdissa heti vihellyksestä alkaen. Jos haetaan kehitettäviä osa-alueita esityksestä, niin paikoin kuopiolaiset saivat kotijoukkueen peliä enemmänkin sekaisin muutamalla nopealla suunnanvaihdolla ja seinäsyötöllä ja tällöin kotoinen palloseura oli vaikeuksissa. Hyvän ja huonon hetken ero pelin sisällä on siis edelleen liian suuri. Silti RoPS sai aina vaikeiden jaksojen jälkeen kasattua omaa peliänsä ja iskettyä vastaan vaarallisten tilanteiden muodossa. Jari Alamäkeä on alkukaudesta moituttu liian konservatiiviseksi vaihtojen suhteen, mutta tänään muutokset toivat peliin ryhtiä ja myös ratkaisuja maalin muodossa.

Seuraavan kerran RoPS pelaa reilun viikon päästä maanantaina (3.6.), jolloin sinipaidat matkaavat Ouluun OLS:n vieraaksi klo 19.00 alkaen Raatin stadionilla pelattavaan otteluun. Tsemppiä peliin RoPS, napataan pisteet Pohjois-Pohjanmaalta mukaan pohjoiseen!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Samuel Olabisi - puolustuksen viimeinen lukko, joka johtaa esimerkillään ja katkoo varmasti vastustajan etenemisiä.