lauantai 4. toukokuuta 2024

Klubi 04 vei pisteet RoPS:n hyvästä lopusta huolimatta

RoPS:n maalilla piti kiirettä ottelun avauspuolikkaalla.
Rovaniemen Palloseura kohtasi lauantai-iltapäivän kotiottelussaan Klubi 04:n 747 katsojan silmien edessä. Viileähkössä ja paikoin tuulisessa kevätsäässä pelattu Ykkösen kamppailu päättyi vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen 0-1 (0-1) lukemiin, joiden ansiosta helsinkiläiset jatkavat sarjan kärkikahinoissa, kun taas sinipaidat ovat neljän sarjakierroksen jälkeen sarjassa vasta sijalla 11.

RoPS lähti otteluun hienoisena haastajana, sillä vieraat ovat aloittaneet kauden erittäin vahvasti, kun taas sinipaidat ovat saalistaneet kolmesta ensimmäisestä pelistä ainoastaan yhden pisteen. Tämä toki tuli edellisestä kamppailusta, jossa RoPS venyi Atlantiksen vieraana maalittomaan tasapeliin ja oli lopussa lähellä jopa voittaa koko ottelun. Lauantaina kotijoukkue lähti kartuttamaan pistepottiaan tutulla kokoonpanolla, jossa mukana luonnollisesti olivat niin Simo Roiha kuin Samuel Olabisi tuomassa kokemusta muuten nuorekkaaseen kokoonpanoon. Positiivista oli nähdä penkillä sekä Tomas Varhi että Lukas Ilola. Poissa pelaavasta kokoonpanosta olivat mm. Kimi Isometsä ja Tatu Lakela.

Klubi 04:n kausi on startannut kahdella voitolla ja tasapelillä ja joukkuetta onkin veikattu yhdeksi sarjan kärkiporukoista. Helsinkiläiset matkasivat pohjoiseen yöjunan saattamina. Itse peliin he tulivat kokoonpanolla, josta mainittakoon kapteeni Matias Ritari, Alex Ramula sekä Stanislav Baranov. Vieraiden vahvuudesta puuttui niin ikään muutama vakiokasvo ja liigajoukkueestakaan ei vahvistuksia mukaan pohjoiseen tällä kertaa saatu.

Juuso Polvi vetopaikassa ottelun alkupuolella.
Ottelu alkoi vauhdikkaasti ja vierasjoukkue Klubi 04 näytti, että pitkä junamatka ei ollut vienyt siltä terävyyttä. Kolmannella peliminuutilla RoPS-vahti Tino Korhonen avasi pitkän kohti Simo Roihaa, joka kaadettiin vieraiden puolustuksen toimesta. Ottelun vaihtelevasti tuominnut Tatu Korkalainen ei kuitenkaan nähnyt tilanteessa virhettä. Tämän jälkeen peli aaltoili kentän päästä päähän, välillä vauhtia oli enemmän kuin järkeä tilanteiden rakentelussa. 16. minuutilla vieraiden Baranov pääsi kuin varkain vastakkain Korhosen kanssa. Kärkäs hyökkääjä ohitti jo RoPS-vahdin, mutta hänen sijoituksensa vapaasta paikasta suuntautui kuitenkin RoPS-kannattajien helpotukseksi maalin vasempaan sivuverkkoon. Tämän jälkeen seuraavat kunnon tilanteet nähtiin Klubi-päädyssä. 20. minuutilla Oskari Haanpää oli ampui noin 17 metristä yli Ramulan vartioiman vierasmaalin. Kaksi minuuttia tästä ja vieraiden Ville Vuorinen keskitti oikealta maalille Baranoville, joka pukkasi pallon varmasti maaliin. Tilanteessa kärkimies kuitenkin tuomarin näkemyksen mukaan rikkoi Aaro Tiihosta ja maalin sijaan tuloksena oli RoPS:n vapaapotku.

25. minuutilla RoPS rakensi tilannetta, joka päättyi Juuso Polven laukaukseen 18 metristä kohti maalin vasenta alakulmaa. Ramula oli kuitenkin mies paikallaa venyttäen kätensä hyvän vedon tielle. Kolme minuuttia tästä ja Baranov oli jälleen maalipaikassa. Tällä kertaa hyökkääjä ei erehtynyt, vaan laukoi pallon varmasti maalin oikeaan nurkkaan ja tilanne oli ansaitusti vieraille 0-1. Tilanteessa RoPS yllätettiin pahemman kerran ja vieraille jäi aikaa ja tilaa rakentaa maalipaikka. 31. minuutilla Vuorinen oli paikassa, mutta hänen yrityksensä noin 16 metristä leijaili selvästi yli Korhosen vartioiman RoPS-maalin. Ja vielä 39. minuutilla Baranov oli jälleen paikassa, mutta Olabisin purun jälkeen kärkimiehen tiukka laukaus osui RoPS-maalin oikeaan tolppaan, josta peliväline kimpsoi takaisin kentälle. Vielä ennen puoliaikavihellystä vieraiden Pyry "Bull" Mentu pääsi hyvään paikkaan, mutta hänen yrityksensä meni vasemmalta RoPS-maalin ohi. Näin tauolle siirryttiin tilanteessa 0-1.

Alex Ramula venyttää Tomas Varhin laukauksen eteen.
Toinen puoliaika alkoi melko tasaväkisissä merkeissä. 51. minuutilla Polvi oli jälleen vetopaikassa, mutta noin 20 metristä lähtenyt yritys meni selvästi ohi maalin. 54. minuutilla puolestaan nähtiin mielenkiintoinen vaihto, kun osumaa ottanut Haanpää siirtyi vaihtoon ja laitaan kirmasi toppari Topias Dementjeff. Neljä minuuttia tästä ja vierasjoukkue sai puoliajan ensimmäisen kunnon tilanteensa. Pallo pelattiin tutusti Baranoville, jonka vasemmalta lähtenyt laukauksensa suuntautui kohti maalin oikeaa alakulmaa. RoPS-vahti Korhonen oli kuitenkin hereillä ja venyi näyttävään torjuntaan. 65. minuutilla hyvän kuvion päätteeksi Dementjeff oli lähellä osua palloon venytyksellään maalin edessä. Tilanteen rakensivat Riku-Veli Niska ja Aapo Savolainen. Tämän jälkeen pelin hallinta alkoi siirtymään kotijoukkueelle, mutta vieraat puolustivat antaumuksella.

80. minuutilla nähtiin kotijoukkueen fanien kauan odottama vaihto, kun alkukauden sivussa ollut Tomas Varhi juoksi kentälle Valtteri Vatasen tilalle. 84. minuutilla Polvi pääsi jälleen laukomaan, mutta veto meni suoraan kohti Ramulaa, jolla oli helppo työ vangita peliväline käsiinsä. Tämän jälkeenkin pallo pysyi pääosin kotijoukkueen hallinnassa, mutta huippupaikkoja saatiin odottaa lisäajalle asti. 94. minuutilla aktiivisesti laidallaan pelannut Jegor Petrishin syötti Varhille, joka pääsi jatkamaan kohti maalin etukulmaa, mutta tämän Ramula pystyi kuin pystyikin torjumaan. Tilannetta seuranneen kulmapotkun jälkeen pallo jäi pelattavaksi maalin eteen, jossa toistakymmentä pelaajaa yritti saada palloa haltuunsa. Lopulta klubilaiset saivat kuitenkin purettua pelivälineen keskialueelle. Tämän jälkeen RoPS ei enää ennättänyt kunnon paikoille ja reilun kuuden lisäaikaminuutin jälkeen peli vihellettiin päättyneeksi lukemiin 0-1 (0-1).

Ottelu oli varsin kaksijakoinen. Klubi 04 hallitsi selvästi ensimmäistä 45-minuuttista ja RoPS oli vahvempi jälkimmäisellä. Vaaralliset maalipaikat menivät kuitenkin selvästi vieraille, joten voitto oli ansaittu, vaikka paremmalla onnella RoPS olisi pelistä ehkä pisteen voinut ottaakin. Ottelun alussa vieraat saivat iskettyä nopeasti vastaiskuilla ja hyvien sommitelmien päätteeksi. RoPS:n pakka taas oli paikoin levällään ja puolustuksen ja keskikentän väliin jäi liikaa tilaa, mitä helsinkiläiset osasivat hyödyntää. Sinipaidat prässäsivät usein melko ylhäällä, välillä onnistuen ja välillä päästäen vieraat nopeisiin vastaiskuihin. Varsinkin Ville Vuorinen ja Stanislav Baranov olivat vierailta oivalla pelipäällä launtai-iltapäivän kamppailussa. Baranov olisi paremmalla viimeistelyllä voinut tehdä ottelussa maalin kaksi enemmänkin. Kotijoukkueen näkyvin osa oli keskikentän Juuso Polvi ja Riku-Veli Niska, jotka olivat mukana suurimmassa osassa sinipaitojen tilanteista. Ylhäällä Simo Roiha jäi ensimmäisen reilun tunnin aikana aika yksinään kamppailemaan palloista, mutta loppua kohti hänet löydettiin yhä paremmin ja hän sai samalla enemmän tukea kanssapelaajilta. Lopussa Tomas Varhi toi kokoa ja osaamista kärkeen, vaikka ei vielä täydessä iskussa pitkän poissaolon jäljiltä olekaan. Kokonaisuutena voidaan sanoa, että RoPS:n pelissä on paljon hyviä elementtejä, mutta paljon löytyy parannettavaakin. Toivoa sopii, että sekä Kimi Isometsä että Tatu Lakela saadaan pian mukaan pelaavaan kokoonpanoon tuomaan lisää vaihtoehtoja ja räväkkyyttä peliin.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevan viikon sunnuntaina (12.5.). Tällöin sinipaidat matkaavat Poriin FC Jazzin vieraaksi klo 18.30 alkaen Porin Stadionilla pelattavaan otteluun. Tsemppiä peliin siniset!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Juuso Polvi - Todella paljon työtä kumpaankin suuntaan kenttää, on katkomassa vastustajan nousuja puolustusta tukien ja samalla rakentamassa ja päättämässä hyökkäyksiä.