sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

RoPS selätti EPS:n kotikentällään

RoPS:n pelaajien hymy herkässä Juuso Polven 2-0 osuman jälkeen.
Rovaniemen Palloseura sai lauantaina kotikentällään Ykkösen kamppailussa vastaansa uuden tuttavuuden eli Espoon Palloseuran. Hyvätasoinen ottelu 528 silmäparin edessä päättyi lopulta kotijoukkueen 2-1 (0-0) voittoon, jonka ansiosta RoPS on nyt sarjassa yhdeksäntenä, tasapisteissä päivän vieraan eli EPS:n kanssa, joka on edellä paremman maalieron turvin. Eroa sarjan viidenteen sijaan on tällä hetkellä vain kolme pistettä, mutta kärkeen peräti kolmetoista.

RoPS lähti otteluun hieman muuttuneella kokoonpanolla. Samuel Olabisin sijaan aloituksessa nähtiin nuori, kolmannen polven RoPS-pelaaja eli toppari Lukas Ilola. Myös Sherell Assidjo teki ensiesiintymisensä aloittavassa kokoonpanossa. Penkillä ottelun aloittivat mm. Tomas Varhi, Weeti Wimmer sekä Oskari Haanpää. Espoolaiset matkasivat pohjoiseen joukkueella, josta mainittakoon ennen peliä neljä maalia tällä sarjakaudella iskenyt Laith Al Aboodi Azhar, Otto Rautiainen sekä Kingsley Kwasi Kwaw. Vieraat matkasivat pohjoiseen lentäen, mutta koneen ollessa myöhässä, myös itse peli pääsi alkamaan tunnin aiottua myöhemmin.

Simo Roiha tiukassa vartioinnissa.

Ottelu starttasi melko tunnustellen. Kotijoukkue sai alussa kaksi kulmapotkua, mutta näistä ei mitään vaarallista saatu aikaan. 13. peliminuutilla RoPS nousi hyvin vasemman laidan kautta. Pallo kulki Jegor Petrishinin kautta Simo Roihalle, joka käänsi sisälle boksiin Aapo Savolaiselle. Hän puolestaan toimitti pallon Riku-Veli Niskalle, mutta keskikenttämiehen laukaus meni pienten pyörittelyjen jälkeen ohi Oskar Lyberopouloksen vartioiman EPS-maalin. Pikkuhiljaa tämän jälkeen espoolaiset alkoivat saada peliään jengoilleen ja RoPS joutui toden teolla puolustamaan koko joukkueen voimin. 18. minuutilla Visar Bela syötti Viggo Blummelle, joka laukoi vihaisesti kohti etukulmaa, mutta Tino Korhonen onnistui torjumaan tämän yrityksen päätyrajasta yli. Seuranneen kulman puolestaan purki varmasti väljemmille vesille toppari Ilola.

Kotijoukkueen seuraava kunnon tilanne nähtiin 36. minuutilla, kun Jegor Petrishin syötti Savolaiselle, jonka laukaus suuntautui kuitenkin selvästi oikealta maalin ohi. Pari minuuttia tästä ja vieraat olivat kuin varkain pelaamassa Rautiaista vaaralliseen laukaisupaikkaan. RoPS:n Assidjo kuitenkin luki peliä hyvin ja ehti blokkaamaan vetoyrityksen, jonka jälkeen pallo tuli suoraan Korhosen hyppysiin. Puoliajan loppupuolella peli aaltoili päästä päähän, mutta vaarallisin paikka siunaantui EPS:lle. Tällöin vieraagt saivat reilusta 25 metristä oikean sivurajan läheisyydestä vapaapotkun, jota antamaan meni Azhar. Hänen vapaapotkunsa tavoitti verrattain vapaana olleen Rasmus Sipin pään, mutta vieraiden epäonneksi jatko meni hieman RoPS-maalin yli. Näin tauolle siirryttiin maalittomassa 0-0 tilanteessa.

RopS juhlii Aapo Savolaisen tekemää 1-0 osumaa.
Toinen puoliaika alkoi Sherellin terävällä leikkauksella laidalta sisään ja verrattain löysällä vedolla kohti Lyberopoulosta. Pari minuuttia tästä ja EPS:n Bela oli puolestaan laukaisupaikassa, mutta hänenkin vedostaan puuttui sekä kovuus että suuntaus pelivälineen tullessa suoraan RoPS-vahti Korhosen hyppysiin. 53. minuutilla kotijoukkueen heikon avauksen jälkeen Valter Salavuo pääsi tykittämään noin 20 metristä, mutta hänen yrityksensä meni selvästi maalin yli. Mutta RoPS ei näistä tilanteista häkeltynyt, vaan teki kuin tekikin ottelun avausmaalin 59. peliminuutilla. Tällöin Roiha syötti Savolaiselle, joka tarjoili pelivälineen edelleen Assidjolle. Laitapelaajan yrityksen Lyberopoulos torjui kuitenkin upealla venytysellään. Tilanne kuitenkin jatkui ja pallo tuli laitaan Niskalle, joka keskitti ulkosyrjällä maalin eteen Savolaiselle, joka puski varmaakin varmemmin pallon verkon perukoille. Tilanne oli näin 1-0 ja kotijoukkue ottelussa johdossa!

Juuso Polvi tykitti upean osuman ottelussa.
66. minuutilla läpi ottelun mielettömän määrän töitä tehnyt Simo Roiha nousi röyhkeästi, mutta hänet lanattiin tekonurmen pintaan noin 18 metrin päässä vieraiden maalista. Tästä seuranneesta vapaapotkusta Savolainen ei onnistunut osumaan toistamiseen, vaan yritys meni reilun metrin yli maalin. 70. minuutilla puolestaan Niskaa rikottiin ja RoPS sai vapaapotkun 20 metrin päästä maalia. Roiha asteli pallon taakse, mutta lopputuloksena ei tästä kulmapotkua enempää saatu. Kulmaa vasemmalta meni antamaan Niska, joka pelasi vierelle Tolralle, jonka maalille kiertäneen pallon EPS-puolustus purki kuudentoista rajan yli. Tilanteeseen nousi oikea-aikaisesti kotijoukkueen Juuso Polvi, joka laukoi noin 18 metristä suoraan ilmasta pallon vastustamattomasti ohi pelaajien, suoraan maalin vasempaan kulmaan. Upea maali ja taululla loistivat 2-0 lukemat!

RoPS puolustusasemissa.
Maalin jälkeen näytti siltä, että peli olisi jo taputeltu sinipaidoille, mutta mitä vielä. Espoolaiset tulivat maalin päähän 75. minuutilla, kun Blumme pääsi kuin varkain laukomaan Ville Kiiskin röyhkeän nousun jälkeen. Korhonen torjui pallon eteensä, ja ensimmäisenä tilanteessa oli Azhar, joka viimeisteli varmasti kavennuksen ja tilanne oli näin 2-1. Tilanteessa RoPS hävisi monta kaksinkamppailua ja tulos näkyi heti tulostaululla. Kolme minuuttia maalista ja sekä Ilola että Polvi torppasivat vastustajan yritykset kuudentoista sisällä, mutta ottelun varsin vaihtelevasti tuominnut Pietu Niinimäki ei niissä kotijoukkueen kannattajien onneksi virheitä nähnyt. EPS:n penkillä sen sijaan tilanteet aiheuttivat kuumentumista, osin aiheestakin. Tämän jälkeen pelin ote kääntyi odotetusti vieraille, mutta sinipaidat taistelivat ansiokkaasti ja pitivät espoolaiset poissa vaarallisilta maalipaikoilta. Näin reilun kolmen lisäaikaminuutin jälkeen peli vihellettiin päättyneeksi lukemin 2-1 (0-0) ja kotijoukkueen voitonjuhlat saivat alkaa.

Tiihonen, Tolra, Niska ja Assidjo puolustustehtävissä.
Lauantaina Rovaniemen keskuskentällä nähtiin kahden melko tasaväkisen joukkueen kamppailu, joka ei varmastikaan jättänyt ketään kylmäksi. Toki ottelun alkupuolisko oli aika tarkkaa pelaamista ja huippupaikkoja ei silloin juurikaan nähty, mutta ottelun edetessä peli parani, varsinkin kotijoukkueen osalta. Tällä kertaa joukkue puolusti ansiokkaasti läpi ottelun. Ainoastaan kavennusosumassa puolustamisessa oli parantamisen varaa. Laidoilla sekä Jegor Petrishin että Aaro Tiihonen pelasivat kauden parhaat ottelunsa ja he saivat huomattavasti enemmän tukea myös muilta pelaajilta ja näin 1 vs. 1 tilanteita ei laidoille päässyt juurikaan tulemaan ja samalla he eivät pelanneet liian innokkailla nousuilla itseään tilanteista ulos. Positiivista oli myös Lukas Ilolan varmat otteet ja hyvät avaukset puolustuksen keskustassa. Riku-Veli Niska pelasi niin ikään puolustussuuntaan paremmin kuin miesmuistiin tehden vieraiden pelinrakentelusta vaikeaa. Ja ylhäällä Simo Roiha ja Aapo Savolainen tekivät hartiavoimin töitä kumpaankin suuntaan. Uutena miehenä avauksessa ollut Sherell Assidjo paransi otteitaan pelin edetessä ja tuo näin uuden vaihtoehdon RoPS:n miehitykseen. Mutta kokonaisuutena voidaan sanoa, että RoPS onnistui unohtamaan superheikon OLS-viikkopelin ja pelasi ehkäpä ehjimmän 90-minuuttisen tällä kaudella.

Näin kesälauantaina ja rippijuhlien aikaan RoPS:n divariottelu kiinnosti mukavasti 528 silmäparia, mutta lisääkin katsojia keskuskentälle oman kylän poikia kannustamaan mahtuisi. Sinipaidat pelaavat usein viihdyttävää jalkapalloa ja tätä on ilo katsoa. Käymällä peleissä tuet osaltasi myös seuran niin sanottua uutta tulemista ja ennen kaikkea Palloseuran taloutta. Pisteet myös kotifaneille ja kolmelle hyvin ääntä pitäneelle vieraskannattajalle, jotka jaksoivat kannustaa omiaan aurinkokatsomosta käsin. Vähemmän negatiivista voidaan sanoa jo nyt surullisen kuuluisista keskuskentän puluverkoista, joita kaupunki on asentanut pääkatsomoon. Niiden vaikutus on ollut vähäistä, sillä yläkatsomon monet penkkirivit ovat jälleen lintujen jätöksien peitossa ja useita lintuja käyskenteli katsomossa pelin aikanakin. Halvalla ei saa hyvää, tämä pitää paikkaansa myös puluverkkojen kanssa.

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana keskiviikkona (12.6.), jolloin sinipaidat matkaavat Vaasaan Lemonsoft Stadionille VIFK:n vieraaksi klo 18.30 alkavaan otteluun. Tsemppiä peliin siniset, jatketaan Vaasassa voittojen tiellä!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Simo Roiha - ääretön työmäärä kumpaankin suuntaan kenttää läpi koko ottelun, johtaa esimerkillään.