sunnuntai 19. syyskuuta 2021

RoPS nousi kuilun partaalta tasoihin

Kemppaisen tykki puhuu tasoitusmaalin arvoisesti.
Rovaniemen Palloseura kohtasi sunnuntaina jo varsin syksyisessä säässä pelatussa ottelussa KPV:n kauden ennätysyleisön eli 1022 katsojan silmien edessä. Ykkösen kamppailu päättyi lopulta kotijoukkueen toisen puoliajan herätysliikkeen jälkeen tasalukemiin 3-3 (0-2), joiden ansiosta RoPS jatkaa ylemmän loppusarjan peleihin kahden pisteen sarjajohdossa.

RoPS pääsi kotiotteluun hyvässä terveystilanteessa ja näin kentällä viilettivät mm. Vertti Hänninen, Tuomas Kaukua, Otto Kemppainen ja Luka Kuittinen. Uusina miehinä avaukseen oli nostettu valmennusjohdon päätyessä laajempaan rotaatioon maalihai Srdjan Vujaklija ja Vili Saarikoski sekä Joona Lahdenmäki ja Didis Lutumba-Pitah. Näin Geoffrey Acheampong, Rodrigo Antunes, Jussi Niska ja Simo Roiha aloittivat pelin vaihtopenkin puolella. Kokkolaiset matkasivat Napapiirille joukkueella josta puuttuivat pelikieltoinen Kyle Curinga sekä mm. Karolis Chvedukas, Noa Lehtonen, Eetu Rissanen, Takanori Yokochi ja Angel Zapata. Poissaoloista huolimatta kentällä nähtiin viime aikoina vahvasti esiintynyt maalivahti Sergey Lazarev, Sebastian Mannströn ja Adam Vidjeskog.

Ottelu käynnistyi keskuskentän tekonurmella vieraiden hallinnalla. Ensimmäinen kunnon paikka rakentui kuitenkin kotijoukkueella, kun Tuomas Kaukua pääsi seitsemännellä peliminuutilla laukomaan pitkän nousunsa päätteeksi. Hänen epäonnekseen laukaus suuntautui kuitenkin maalin sivuverkkoon. Esityön tilanteeseen teki Vertti Hänninen. Vaikka pallo pysyi tämän jälkeenkin pääosin kotijoukkueen päässä, rakentui tähän asti ottelun paras maalipaikka RoPS:lle ottelun 21. minuutilla. Tällöin Lutumba-Pitah pelasi hienosti väliin Kaukualle, joka käänsi keskelle Srdjan Vujaklijalle. Serbikärki pääsi laukomaan suoraan huippupaikasta maalin edestä, mutta KPV-vahti Lazarev oli oikeassa paikassa ja onnistui torjumaan Vujaklijan laukauksen. 24. minuutilla puolestaan Kaukua laukoi tulisesti pienestä kulmasta, mutta Lazarev torjui jälleen.

Andersenin vapaapotku löytää tiensä verkon perukoille.
Kun kotijoukkue ei paikoistaan onnistunut, iski KPV minuutti Kaukuan tilanteen jälkeen. Tällöin Vidjeskog katkaisi Adamsin heikon pystysyötön ja jatkoi eteen Oke Akpovetalle, joka kiitti ja sijoitti pallon varmasti ohi Mujusen ja tilanne oli hetkessä 0-1 vieraille. 29. minuutilla RoPS sai lisää mustia pilviä taivaalleen. Vieraat saivat vapaapotkun noin 20 metristä ja pallon taakse asteli Kristian Andersen. Tanskalainen laukoi vapaapotkusta pelivälineen upeasti maalin vasempaan kulmaan ja peli oli jo lukemissa 0-2. Ja 33. minuutilla oli Harri Heiermannin vuoro yrittää, mutta tämän vedon Mujunen RoPS-maalilla onnistui torjumaan. Kun avauspuolikkaan loppukin meni vieraiden hallinnassa, siirryttiin vartin tauolle lukemissa 0-2.

Vieraat juhlivat, RoPS pelaajat eivät usko tilannetta todeksi.
Toinen 45-minuuttinen alkoi RoPS:n tuplavaihdolla, mutta myös siitä, mihin ensimmäinen jäi eli vieraiden ryminällä. 48. minuutilla kulmatilanteesta pallo saatiin jälleen RoPS-maaliin ja tilanne oli jo 0-3. Tällä kertaa maalinteossa onnistui Heiermann. 56. minuutilla Kaukua ja aiemmin kentälle tullut Roiha rakensivat oikeaa kaistaa pitkin tilanteen, jonka päätteeksi Kaukua käänsi päätyrajalta pelivälineen maalin eteen. Tällä kertaa jatkajaa ei kuitenkaan löytynyt ja kokkolalaiset saivat huokaista helpotuksesta. Pelin edetessä RoPS alkoi saamaan juonesta yhä paremmin kiinni. Yhtenä nimittävänä tekijänä tähän olivat kaksi tuplavaihtoa, joiden kautta kentälle saatiin ns. ideaalikokoonpano. 71. minuutilla Acheampong yritti vapaapotkusta ja viisi minuuttia myöhemmin Kemppainen Hännisen pitkän syötön jälkeen, mutta näistä tilanteista sinipaidat eivät vielä onnistumisia saaneet aikaan.

Rodrigo Antunesin pusku on löytänyt tiensä oikeaan osoitteeseen eli KPV-maaliin.
79. minuutilla RoPS onnistui viimein. Silloin Acheampongin oikealta laidalta antama kulmapotku löysi etukulman läheltä Antunesin pään ja pallo oli maalissa. Näin tilanne kaventui lukemiin 1-3! Samalla näki päivänvalon portugalilaistopparin ensimmäinen maali RoPS:n väreissä. Kolme minuuttia tästä ja Niska suorastaan varasti Pietro Kytölaaksolta pelivälineen keskiviivan tuntumassa. Tämän jälkeen laitalinkki nousi ja syötti eteen Kaukualle, joka viimeisteli tilanteen päätteeksi pallon ohi voimattoman Lazarevin maalin oikeaan alakulmaan. Tilanne oli hetkessä jo 2-3! Loppua kohti kotijoukkue yritti kynsin hampain saada pelin tasoihin, mutta aika näytti loppuvan. Kun peli oli jo kolmannella lisäaikaminuutilla, syötti Adams kohti kuudentoista rajaa Vujaklijalle. Serbikärki otti pallon varmasti haltuunsa, kääntyi ja lopuksi syötti oikealle tilanteeseen nousseelle Kemppaiselle. Nuori laitalinkki ei aikaillut, vaan laukoi pallon voimalla etukulmasta maalin kattoon ja tilanne oli tasan 3-3! Hurja nousu RoPS:lta! Tämä oli samalla ottelun viimeinen tilanne, sillä maalin jälkeen ottelun tuominnut Pietu Niinimäki vihelsi kamppailun päättyneeksi tasalukemiin 3-3 (0-2).

Jos runkosarjan päätöspeli alkoi synkkien pilvien alla, niin loppu oli yhtä kotijoukkueen ilotulitusta. Sinipaidat iskivät toisen puoliajan viimeisen reilun kymmenen minuutin aikana peräti kolme osumaa! Kokkolalaisille johdon sulaminen oli varsin karvasta kalkkia, sillä tasapelin myötä KPV:n pelit jatkuvat alemmassa loppusarjassa. RoPS sen sijaan jatkaa viidelle viimeiselle pelikierrokselle kahden pisteen sarjajohdossa. Palloseuran rotaatio ei tuottanut toivottua tulosta sunnuntain ottelussa, sillä Mikko Mannila joutui kääntääkseen pelin vaihtamaan kaikki penkillä olleet ns. vakiokasvot kentälle toisella puoliajalla. Ehkä aloituskokoonpanoon vaikutti osaltaan tiettyjen pelaajien kova kuormitus ja osaltaan pienet kolhut, mitä kauden mittaan vääjäämättä tulee. Toisaalta joukkueen ilme avauspuolikkaalla ei ollut muutenkaan sitä, mihin ollaan totuttu. KPV sen sijaan iski hyvällä teholla paikoistaan, mutta suli täydellisesti pelin lopussa. Tämäkin piste voi kauden päätteeksi nousta arvoon arvaamattomaan, joten kaikki kunnia sinipaidoille hurjasta noususta tasoihin.

RoPS:n vaihdot ottelussa.

• 46. min Joona Lahdenmäki & Nino Roffelsen - Rodrigo Antunes & Simo Roiha
  • 63. min Didis Lutumba-Pitah & Luka Kuittinen - Jussi Niska & Geoffrey Acheampong

Seuraavaksi sinipaitojen pelit jatkuvat ns. ylemmässä jatkosarjassa, jonka otteluohjelma julkaistaan tulevan viikon alussa. Runkosarjan ykkösenä RoPS saa kolme kotiottelua ja pelaa kahdesti vieraissa. Kaikki on siis joukkueen omissa käsissä, kun puhutaan nousutaistosta. Tsemppiä jatkopeleihin RoPS!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Tuomas Kaukua - yritteliästä peliä hyökkäyssuuntaan, viimeisteli 2-3 kavennuksen kylmän viileästi.