tiistai 18. syyskuuta 2018

Palloseurojen välinen päättyi pistejakoon

Tiukkaa miesvartiointia RoPS:n maalilla.
Rovaniemen Palloseura kohtasi maanantai-iltana kotikentällään KuPS:n sarjakierroksen kärkiottelussa, jossa kohtasivat kaksi mitaleista tällä kaudella taistelevaa joukkuetta. Tasainen kamppailu peräti 2916 katsojan edessä päättyi Rovaniemen keskuskentällä lopulta tasalukemiin 1-1 (0-0), joiden ansiosta kotijoukkue jatkaa sarjassa toisella sijalla, kun taas KuPS putosi ainakin hetkellisesti ulos mitalisijoilta neljänneksi.

RoPS pääsi otteluun hyvässä terveystilanteessa, sillä kokoonpanosta ei puuttunut kuin Eetu Muinonen. Sen sijaan viime pelin pelikiellon vuoksi huilannut Vahid Hambo oli jälleen avauksessa korvaten viime perjantaina paluunsa jälkeen täydet 90 minuuttia uurastaneen Aleksandr Kokon. Leo Väisäsen siirryttyä Hollantiin, muodostivat Palloseuran toppariparin tässä ottelussa viime pelin kesken jättänyt Juuso Hämäläinen sekä Jems Geffrard. KuPS matkasi Napapiirille joukkueella, jonka vahvuudesta maanantaina puuttuivat mm. Ruben Gabriel sekä topparikaksikko Tabi Manga-Juho Pirttijoki. Näin puolustuksen keskellä ottelun aloittivat Mikko Pitkänen ja Henri Toivomäki. Myös Rasmus Karjalainen aloitti pelin vaihtopenkillä ja näin kärkipelaajana nähtiin Lucas Rangel.

Ottelu alkoi melko tasaisissa merkeissä, mutta heti alusta alkaen oli selvää, että kuopiolaiset eivät olleet tulleet pohjoiseen peruuttamaan ja sumputtamaan monen muun joukkueen tavoin. Ensimmäinen kunnon tilanne rakentui kuitenkin kotijoukkueen Lassi Lappalaiselle Ats Purjeen huonon syötön jälkeen, mutta laiturin sijoitus yhdeksännellä peliminuutilla meni kuitenkin oikealta ohi Otso Virtasen vartioiman KuPS-maalin. Tämän jälkeen kentällä nähtiin pitkälti keskikentän kamppailua, jota vieraat alkoivat ottamaan haltuunsa. Kotijoukkue oli pakotettu tiukkaan puolustamiseen, jota johti varmoilla otteillaan toppari Juuso Hämäläinen (kuvassa takana), joka mm. 35. minuutin kohdalla esti Purjeen vetoyrityksen boksissa. 39. minuutilla Lucas Rangel pääsi laukomaan, mutta veto suuntautui kohti Antonio Regueroa. Aivan puoliajan lopussa RoPS sai rakenneltua vaarallisen tilanteen hyvän pallonsiirtelyn päätteeksi, mutta Erfan Zenelin yrityksen KuPS sai puolustettua kulmaksi. Tästä ei enää mitään vaarallista saatu aikaan ja näin tauolle siirryttiin KuPS:n selvästä hallinnasta huolimatta tasalukemissa 0-0.

Toisen 45-minuuttisen alkuun RoPS rakensi Lappalaiselle paikan, josta laituri pistikin pallon verkkoon, mutta tilanne vihellettiin paitsioksi. Pari minuuttia tästä ja KuPS pääsi myllyttämään hyökkäystä. Ainoastaan Jems Geffrardin oikea-aikainen liuku palloon esti mahdollisen maalipaikan syntymisen ja näin peliä jatkettiin edelleen maalittomassa tilanteessa. 53. minuutilla kotijoukkueen väreistäkin aikoinaan tuttu Petteri Pennanen pääsi tykittämään noin 20 metristä, mutta hänen voimakas laukauksensa suuntautui aavistuksen yli Regueron vartioiman RoPS-maalin. Ja vain minuutti tästä ja Rangel pelasi Ville Saxmanin keskelle täysin vapaaseen paikkaan, mutta niin ikään entisen RoPS-pelaajan jatko meni vasemmalta maalin ohi ja kotijoukkue selvisi tilanteesta säikähdyksellä.

Hambo ei päässyt maalipaikoille.
Reilun tunnin pelin jälkeen näytti, että RoPS alkoi pääsemään taas paremmin peliin mukaan. Osoituksena tästä kotijoukkueelle tuttu pitkä pallonhallintajakso, jonka aikana joukkue merkitsi itselleen kymmeniä onnistuneita syöttöjä peräjälkeen. Mutta ne maalitilanteet, ne antoivat edelleen odottaa itseään. 67. minuutilla RoPS:n käskyttäjä Toni Koskela teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Kokko korvasi kärjessä usein yksin jääneen Hambon (kuvassa). 72. minuutilla nähtiin viimein ottelun avausmaali. Sivurajaheiton jälkeen pallo kulki Saxmanilta hieman aiemmin kentälle vaihdetulle Rasmus Karjalaiselle, joka jätti Antti Okkosen ja lähinnä katseellaan tilannetta seuranneen Moraeksen matkastaan ja laukoi pallon vastustamattomasti maalin vasempaan ylänurkkaan. Tilanne oli näin 0-1. Kotijoukkue ei tästä kuitenkaan lannistunut, vaan tuli tasoihin jo vajaan kolmen minuutin päästä. Tällöin KuPS-vahti Virtasen avaus epäonnistui ja tuli suoraan Lappalaiselle, joka Mikko PItkäsen estelyistä huolimatta pääsi sijoittamaan pallon varmasti verkon perukoille ja tilanteeksi 1-1! Todellinen lahjamaali kotijoukkueelle. Pelin tästä hieman tasaannuttua, pääsi Karjalainen laukomaan näyttävien harhautustensa jälkeen, mutta maalintekijän yritys meni tällä kertaa yli maalin. Peliä oli tällöin pelattu noin 83. minuuttia. Kun ottelu oli jo viimeisellä peliminuutilla, teki Koskela viimeiset vaihtonsa, kun Giorgi Gorozia korvasi kentällä Moraeksen ja Simo Roiha maalintekijä Lappalaisen. Vielä ottelun lisäaikaminuuteilla KuPS yritti murtaa RoPS:n puolustusta, mutta kroppaa ansiokkaasti likoon laittanut alakerta hoiti tilanteet väljemmille vesille ja näin ottelun varsin epävarmasti tuominnut Mohammad Al-Emara vihelsi pelin päättyneeksi lukemiin 1-1 (0-0).

RoPS voi peliesityksensä perusteella olla tyytyväinen tasapelipisteeseen, sillä sen verran vahva KuPS maanantai-iltana oli. Yleensä RoPS pystyy kotonaan kääntämään tiukat pelit edukseen, mutta tällä kertaa kuopiolaiset eivät antaneet tähän mahdollisuutta. KuPS pelasikin yhden kauden vahvimmista 90-minuuttisistaan Rovaniemellä, vaikka tasapeliin ottelu päättyikin. Kotijoukkueen pelinrakentelu oli paikoin enemmän kuin tuskallista ja usein tilanteissa kukaan pelaajista ei tehnyt ennakoivia juoksuja tyhjään tilaan, vaan pikemminkin pelaajat tyytyivät seisoskelemaan ja katsomaan minne pallo alhaalta mahdollisesti avataan. Huomionarvoista oli myös KuPS:n paikoittain korkean prässin tuottamat ongelmat RoPS:lle, sillä joukkue esitti monta hätäistä avausta omalta alueeltaan suoraan vastustajalle. Usein ainoastaan Lucas Lingman ja Erfan Zeneli olivat pelaajia, jotka liikkeellään pystyivät murtamaan vastustajan prässiä.

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana perjantaina (21.9.), jolloin Palloseura matkaa Helsinkiin liigakärki HJK:n vieraaksi. Ottelu Töölön jalkapallostadionilla alkaa klo 18.30 ja tähän peliin kaivataan taas tuttua etelän pohjoiskatsomoa mukaan. Tsemppiä peliin RoPS!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Juuso Hämäläinen - paljon kolhuja kauden mittaan saanut toppari esti ottelussa ainakin kaksi vaarallista maalitilannetta, jää usein isojen otsikoiden varjoon, mutta ollut siitäkin huolimatta yksi puolustuksen tärkeimmistä kulmakivistä läpi kauden.