sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

RoPS:lta voitokas visiitti saarelle

Wato Kuate teki 1. maalinsa Veikkausliigassa.
Matkailu avartaa ja Suomi on pitkä maa. Nämä kuolemattomat toteamukset pitivät lauantai-iltana paikkaansa, kun lähes vuorokauden Maarianhaminaan matkannut RoPS nappasi 1795 katsojan edessä voiton lukemin 1-3 (1-1). Voiton ansiosta RoPS nousi Veikkauliigassa toiselle sijalle, mikä on loukkaantumisista kärsivältä joukkueelta huippusuoritus.

RoPS matkasi vieraspeliin edelleen varsin varamiehisenä hyökkäyspään osalta, sillä poissaolollaan loistivat Filip Ivanovski, Simo Roiha sekä kotimaan kuntoutusjaksolta Suomeen palaava Agnaldo Moraes. Viime pelissä loppuhetkillä tällin saanut Juuso Hämäläinen sen sijaan oli jälleen pelikunnossa ja avasi pelin RoPS:n puolustuksen keskustassa. Myös uutena miehenä avauksessa nähtiin nuori oma kasvatti Rasmus Degerman. Kotijuokkue MIFK pääsi otteluun vieraitansa paremmassa terveystilanteessa ja kentällä viilettivät mm. RoPS:sta tuttu Ivan Tatomirovic, Aleksei Kangaskolkka sekä Robin Sid. Tavallista vaisummin kauden avanneet saarelaiset toivoivatkin ottelusta lisää pisteitä, jotta liigan kärkipää ei karkaisi jo tässä vaiheessa tavoittamattomiin.

Reguerolla piti kiirettä.
Ottelu alkoi juuri päinvastoin kuin RoPS:n käskyttäjä Toni Koskela oli toivonut. Vastustaja osui heti toisella peliminuutilla. Kotijoukkue katkaisi syvällä RoPS:n syötön ja pallo pelattiin oikealle laitaan Philip Mantillalle. Ruotsalainen keskitti maalin eteen ja palloon nousi ensimmäisenä Kangaskolkka, joka jatkoi päällään pallon verkon perukoille RoPS:n keskuspuolustajien välistä. Näin tilanne oli heti 1-0. Maalin jälkeenkin ote säilyi selvästi kotijoukkueelle, kun taas sinipaitojen pelinrakentelu oli lähes olematonta. Antonio Reguero (kuvassa) maalillaan sen sijaan oli työllistettynä maarianhaminalaisten painettua peliä kohti RoPS-maalia. 26. minuutilla peli sai kuitenkin uuden suunnan. Sinipaidat saivat oikealta kulman, jota antamaan meni Lucas Lingman. Keskikenttämiehen kulmapotku suuntautui kierteisenä maalille ja tämän MIFK-maalivahti Anton Lepola onnistui osittain torjumaan eteensä. Pallo tuli suoraan takatolpalle Taye Taiwolle, jonka jatko kimposi puolustajan ja Lepolan kautta Wato Kuatelle noin kahdeksaan metriin. Kuate käänsi pallon nopeasti vasemmalle ja laukoi pelivälineen vastustamattomasti maalin yläkulmaan. Näin tilanne oli tasan 1-1! Maali oli samalla Kuaten ensimmäinen onnistuminen Veikkausliigassa.

32. minuutilla Taiwo avasi pitkän vasempaan laidan tyhjään tilaan ja palloon ensimmäisenä ehti Lassi Lappalainen, joka nousi vasemmalta kohti maalia ja laukoi pienestä kulmasta, mutta Lepola onnistui tämän yrityksen torjumaan. Viisi minuuttia tästä ja kotijoukkueen Pontus Åsbrink pelattiin hyvään laukaisupaikkaan. Keskikenttämiehen kuti 17 metristä meni kuitenkin reilun metrin oikealta maalin ohi ja peliä jatkettiin tasatilanteesta. 41. minuutilla sama mies oli pahanteossa, kun ruotsalainen pääsi Kangaskolkan syötön jälkeen tykittämään reilusta 25 metristä. Palloseuran onneksi painava laukaus osui ainoastaan maalin vasempaan tolppaan ja kimposi siitä päätyrajan yli. Näin ottelussa siirryttiin tauolle tasatilanteessa 1-1.

Heikkilän osui RoPS:lle!
Toinen 45-minuuttinen alkoi jälleen kotijoukkueen painostuksella. Åsbrink oli heti 47. minuutilla hyvässä paikassa boksin sisällä, mutta keskikenttämiehen nosto meni aavistuksen Regueron vartioiman RoPS-maalin ohi. Tämän jälkeenkin seuraavat vaaralliset tilanteet nähtiin sinipaitojen maalilla. RoPS kuitenkin selvisi näistä osin taidolla, osin tuurilla. 55. minuutilla RoPS teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Degerman siirtyi vaihtoon ja kentälle juoksi edellisen ottelun maalillaan ratkaissut kapteeni Antti Okkonen. Ja sitten Palloseura iski jälleen kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ottelun 67. peliminuutilla peliväline kulki Eetu Muinoselta eteen Lappalaiselle, joka käänsi pallon keskelle Aapo Heikkilälle (kuvassa). Laituri kääntyi pallon kanssa pariin kertaan noin 15 metrissä ja laukoi pallon upeasti maalin oikeaan ylänurkkaan. Näin tilanne oli 1-2! Maali oli samalla Heikkilän kauden ensimmäinen osuma. Josko se ketsuppipullo tästä Heikkilän kohdallakin kunnolla aukeaisi. 71. minuutilla kentälle hetkeä aiemmin vaihdosta Muinosen tilalle tullut Fugo Segawa syötti vasemmalta Lappalaiselle, joka laukoi tulisesti, mutta aavistuksen yli vastustajan maalin. 79. minuutilla Lappalainen näytti jälleen nopeuttaan ja karkasi puolittaiseen läpiajoon. Tilanteessa Lepola onnistui oikea-aikaisen vastaantulonsa ansiosta torjumaan Lappalaisen yrityksen hieman pienestä kulmasta. 81. minuutilla vieraat tekivät viimeisen vaihtonsa, kun Jems Geffrard korvasi kentällä johtomaalin tehneen Heikkilän. 85. minuutilla nähtiin viimein ottelun lopullinen ratkaisu. Huippuvireinen Lappalainen nousi Okkosen prässin jälkeen pallon kanssa kohti kuudentoista rajaa ja käänsi oikealle Lingmanille, jolla oli aikaa ja tilaa sijoittaa pallo ohi Lepolan ja taululle lukemiksi 1-3! Loppuminuutit olivat tämän jälkeen enää kosmetiikkaa ja viiden lisäaikaminuutin jälkeen ottelun tuominnut Mattias Gestranius vihelsi pelin päättyneeksi 1-3 (1-1) lukemiin.

Voiton myötä RoPS siis nousi sarjassa toiselle sijalle sarjalla: 8 voittoa - 3 tasapeliä 3 tappiota. HJK johtaa tällä hetkellä Veikkausliigaa kahdeksalla pisteellä, tosin yhden ottelun Palloseuraa enemmän pelanneena. Vaikka peli oli välillä lauantaina takkuista, osoitti RoPS omaavansa todellista venymiskykyä. Maarianhaminassa pisteet ovat usein olleet tiukassa ja siihen nähden kolme maalia ja sen myötä täydet kolme pistettä on huippusuoritus. Varsinkin kun ns. ykköshyökkäysosasto on tällä hetkellä telakalla.

Kauaa RoPS ei ehdi tämän pelinkään jälkeen hengähtää, sillä jo juhannusaaton aattona (to 21.6.) joukkue matkaa Kemiin kohdatakseen Lapin derbyssä PS Kemin. Ottelu pelataavan Sauvosaaren kentällä klo 17.30 alkaen. Tässä jos missä on peli, johon ketään ei tarvitse erikseen sytyttää tai ennakkoasetelmia hakea sarjataulukkoa seuraamalla. Liigakakkosen eli RoPS:n ja sarjassa 11. sijalla olevien kemiläisten kohtaamisessa on aina oma latauksensa, joten ei muuta kuin tsemppiä peliin RoPS ja juhannusjuhlat pystyyn Kemissä!