maanantai 11. syyskuuta 2017

RoPS kaatui Tucon käsittelyssä

Simo Roiha pelasi vahvasti Tampereella.
Rovaniemen Palloseuran kiivas pelitahti maajoukkuetauon jälkeen sai jatkoa sunnuntai-iltapäivänä Tammelan Stadionilla, jossa sinipaidat kohtasivat Ilveksen. Vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen 2547 katsojan edessä pelattu ottelu päättyi lopulta Ilveksen 3-2 (1-1) kotivoittoon, vaikka RoPS johti peliä vielä viimeisen kymmenminuuttisen alkaessa. Kotijoukkueen tehomiehenä ottelussa hääri hattutempun iskenyt Ariel "Tuco" Ngueukam. Tappion myötä RoPS jatkaa sarjassa yhdeksännellä sijalla, kun taas Ilves nousi sarjassa jo toiselle sijalle.

RoPS lähti otteluun melko tutulla aloituskokoonpanolla, ainoastaan Simo Roiha (kuvassa) oli korvannut laidalla Lassi Lappalaisen, joka ei ollut mukana pelaavassa kokoonpanossa. Poissa pelivahvuudesta olivat myös Leo Väisänen ja Cem Felek. Penkki sen sijaan oli kapeaakin kapeampi Tampereella, sillä vaihdosta löytyivät ainoastaan Pablo Gonzalez, Lassi Järvenpää, Sani Kaita ja Glenn Gabriel. Varamaalivahtia ei tälläkään reissulla ollut joukkueen mukana. Kotijoukkue Ilves pääsi peliin melko hyvistä asetelmista, vaikka kokoonpanosta puuttui joukkueen ehkä tärkein pelaaja eli Emile Paul Tendeng sekä mm. Felipe Aspegren ja Niklas Jokelainen.

Muinonen uurasti keskikentällä.
Ottelu alkoi melko tasaisissa merkeissä kummankin joukkueen etsiessä pelijuonta. Avausmaalia ei kuitenkaan tarvinnut kauaa odotella, sillä jo kuudennella peliminuutilla kotijoukkue Ilves sai ottelussa rangaistuspotkun, joka oli selkeä tuomari Oskari Hämäläisen virhe ja tätä kautta lahjarankkari. Pallo siirrettiin pilkulle tilanteesta, jossa pallo pelattiin Juuso Hämäläisen käteen. Pallon taakse asteli kärkimies Tuco, joka sijoitti pallon varmasti ohi RoPS-vahti Antonio Regueron. Tilanne oli näin 1-0. RoPS ei tästä kuitenkaan lannistunut. 12. minuutin kohdalla RoPS:n Simo Roiha nousi vängällä ohi useamman Ilves-pelajan ja sai lopulta Teemu Penninkankaan estelyistä huolimatta laukauksen aikaiseksi maalista katsottuna vasemmalta. Tilanteessa Ilves-vahti Mika Hilander oli kuitenkin hereillä torjuen pallon varmasti. 15. minuutilla vieraiden Juho Hyvärinen meneti nousun jälkeen hetkeksi pelivälineen, mutta oikea-aikaisella taklauksella hankki sen itselleen takaisin. Tämä ei kuitenkaan kelvannut ottelun viheltäneelle Hämäläiselle, joka heilutti nuorelle laitapuolustajalle keltaista korttia. Tilanne "lämmitti" varsinkin RoPS:n käskyttäjä Juha Malista, joka huudot: "karkaa käsistä, karkaa käsistä, meni suoraan palloon" eivät jääneet varmasti keneltäkään kuulematta. Tämän jälkeen pelin tempo hieman tasaantui, mutta 29. minuutilla nähtiin jälleen erikoinen tuomariratkaisu. RoPS:n aktiivisesti pelannut laituri Roiha nousi nyt vasemmalta väkevästi ja Ilveksen Marco Matrone joutui rikkomaan Roihaa sääntöjen vastaisesti maalivahdinalueen rajan läheisyydessä. Tästä tilanteesta tuomittiin ottelun toinen lahjarankkari, tasoittava sellainen. Roiha asteli itsevarmasti pallon taakse ja sijoitti pelivälineen takuuvarmasti ohi Hilanderin. Näin tilanne oli tasan 1-1! Ja vielä 41. minuutilla RoPS sai rakennettua oivan maalitilanteen. Eetu Muinonen (kuvassa) karvasi pallon vastustajalta syöttäen sen suoraan vasemmalle Sakari Tukiaiselle. Kärkimies jatkoi pallon maalille ns. toiseen aaltoon, josta Muinonen pääsi loistopaikasta jatkamaan, mutta keskikenttämiehen kurotus meni hieman oikealta maalin ohi. Näin tauolle siirryttiin tasatilanteessa 1-1.

Nurmela osui RoPS:lle!
Toinen 45-minuuttinen alkoi RoPS:n kannalta loistavasti. 49. minuutilla Roiha nousi jälleen hienosti pallon kanssa vastustajan pelaajien välistä niin, että häntä jouduttiin rikkomaan. Peliväline aseteltiin noin 30 metrin päähän Ilves-maalista ja pallon taakse asteli Anselmi Nurmela (kuvassa). Laitapakin terävä vapaapotku otti pienen kimmokkeen muurista ja meni vastustamattomasti Ilves-maalin vasempaan kulmaan. Maali oli samalla Nurmelan ensimmäinen osuma Veikkausliigassa. Näin tilanne kamppailussa muuttui lukemiin 1-2! Maalin jälkeen peli oli melko hyvin sinipaitojen hallinnassa ja kun kotijoukkueen peli ei näyttänyt paranevan, teki kotijoukkueen valmentaja Jarkko Wiss 57. minuutilla tuplavaihdon. Kentälle kirmasivat sekä Eero Tamminen että Marius Noubissi. Heille tilaa saivat tehdä Thomas Agyiri ja Aleksis Lehtonen. RoPS:n ensimmäinen vaihto nähtiin 75. minuutilla, kun paremmin laitapakkina tunnettu Lassi Järvenpää korvasi keskikentällä jo aiemmin pelissä varoitetun Nathaniel Willin. Ja 81. minuutilla Pablo "Mota" Gonzalez hölkkäsi kentälle maalintekijä Roihan tilalle. Vaihdot eivät RoPS:n peliä kuitenkaan parantaneet, päinvastoin. Sinipaidat alkoivat vetäytymään alaspäin ja ote siirtyi kotijoukkueelle. 83. minuutin kohdalla Ilves sai vapaapotkun oikealta ja Eero Tammisen antama vapari löysi takatolpalta Tucon, joka puski varmasti tilanteen tasoihin numeroihin 2-2. Maalissa RoPS-vahti Reguero nyrkkeili ohi pallosta virhearvioinnin päätteeksi. Ja vain kolme minuuttia tästä ja Tuco laukoi hyvän nousun päätteeksi pallon jo kolmannen kerran Regueron selän taakse. Tilanne oli näin 3-2. 89. peliminuutilla RoPS vaihtoi kentälle vielä Glenn Gabrielin, joka kirmasi laidalle Timo Stavitskin tilalle. Tämä vaihto oli kuitenkin lähinnä vain kosmetiikkaa ja näin peli neljän lisäaikaminuutin jälkeen päättyi kotijoukkueen voittoon lukemin 3-2 (1-1).

Pelistä päällimmäisenä jäi mieleen muutama merkittävä ja ennen kaikkea kyseenalainen tuomariratkaisu, RoPS:n välillä yksitoikkoinen hyökkäyksien rakentelu usein vasenta kaistaa käyttäen ja lopun lähinnä peliä sekoittaneet vaihdot. Hyvällä tuurilla Palloseura olisi lähtenyt kotimatkalle pisteiden kera, mutta lopun virheet kostautuivat kalliisti. Jo moneen kertaan on todettu, että kauden aikana joukkueessa tapahtuneet lukuisat pelaajamuutokset ovat vaikeuttaneet joukkueen peliä. Voidaan myös sanoa, että tilalle tulleet pelaajat eivät ole lähteneiden (Taylor, Ylätupa, Trafford, Eze) tasoa, vaikka esim. Will ja Lappalainen oivia lisiä joukkueeseen ovatkin. Lähinnä penkkiä koko kauden lämmittänyt Sani Kaita, tällä hetkellä sivussa oleva Cem Felek sekä kesken kauden mukaan tulleet Gonzalez ja Gabriel sen sijaan eivät näytä tuovan joukkueeseen juurikaan mitään lisäarvoa. Toivottavaa on kuitenkin, että tiettyä tasonnostoa joukkueen useilta ulkomaalaispelaajilta vielä loppukaudesta nähdään, sillä sen verran kapealla rosterilla RoPS tällä hetkellä pelaa ja lisäpisteitä joukkue ja sen kannattajat vielä kaipaavat.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana lauantaina (16.9.), jolloin Rovaniemen keskuskentälle klo 17.00 alkavaan otteluun vieraaksi saapuu jälleen valmentajaa vaihtanut seinäjokelainen SJK. Voitto tästä ja sarjapaikka alkaa saamaan viimeisen sinettinsä! Eli ensi lauantaina kaikki "keskarille" kannustamaan RoPS voittoon!