sunnuntai 1. toukokuuta 2022

RoPS aloitti kautensa Kakkosessa tasapelillä

RoPS puolustusasemissa ottelun alussa.
Rovaniemen Palloseuran lähes täydellisesti uudistunut ja nuorentunut joukkue aloitti kautensa Kakkosessa kotitasapelillä pietarsaarelaista JBK:a vastaan. Ottelun loppulukemiksi 249 katsojan edessä kirjattiin 1-1 (0-1). Kotijoukkueen ansaitusta tasoitusmaalista vastasi Aapo Savolainen.

Kuten todettua, RoPS starttasi kauteen käytännössä junioripitoisella joukkueella, joka normaalitapauksessa pelaisi RFA:n nimellä, mutta seurajohdon vuosia kestäneestä kestämättömästä toiminnasta johtuen pelaa nyt ns. ykkösjoukkueena ja tutusti RoPS:n nimellä. Kotijoukkue pääsi peliin hyvässä terveystilanteessa. Poissa kokoonpanosta oli vielä ns. kokeneemman osaston Eerik Kantola. Pietarsaarelaiset matkasivat pohjoiseen joukkueella, jossa oli enemmän kokemusta kuin sinipaidoilla, mutta muuten varsin kapealla miehityksellä.

Lauri-Eemil Vetri pelaa joukkueen ykkösvahtina.
Ottelu alkoi melko tasaisesti ja hieman tunnustellen. Ensimmäisen viiden peliminuutin aikana kotijoukkue sai rakennettua kaksi puolittaista maalipaikkaa, mutta ilman sen suurempaa tulosta. Sen sijaan vierasjoukkue JBK iski kuin varkain ottelun kahdeksannella peliminuutilla, kun Jasper Uwaegbulam pääsi RoPS-vahti Lauri-Eemil Vetrin avaukseen väliin ja pallo kimposi verkon perukoille. Näin tilanne oli hetkessä 0-1. 15. mimnuutin kohdalla Vetri joutui venymään hyvään torjuntaan ja peliä jatkettiin kulmalipulta. Tästä pietarsaarelaiset eivät kuitenkaan saaneet mitään aikaan. Neljä minuuttia pelikellossa eteenpäin ja RoPS:n Savolainen pelattiin läpi. Hyökkääjä ei kuitenkaan onnistunut viimeistelyssä, kun JBK-vahti Joas Snellman torjui tilanteen hyvin vastaantulollaan.

Mikke Kiljunen ja Tatu Lakela pelasivat vahvan ottelun.
Tämän jälkeen ottelu hieman rauhoittui tilanteiden muodossa ja peliä käytiin enemmän keskikentällä. 33. minuutin kohdalla Riku-Veli Niska nousi hienosti ja pelasi Savolaiselle toisen loistopaikan, mutta tälläkin kertaa viimeistely oli heikkoa ja Snellman mies paikallaan maalilla. Vielä aivan taukovihellystä ennen Niska pelasi hyvän tontin toiselle aktiivisesti esiintyneelle keskikenttämiehelle eli Tatu Lakelalle, mutta hänen sijoituksensa saatiin blokattua kulmaksi. Näin tauolle siirryttiin maalin vierasjohdossa RoPS:n hakiessa vielä kuvioitaan.

Aapo Savolainen avasi RoPS:n maalihanat ottelun lopussa.
Toiselle 45-minuuttiselle tullessa peli näytti alussa olevan vieraiden hyvässä kontrollissa. Minuuttien edetessä RoPS alkoi kuitenkin murtamaan vastustajan prässipeliä ja 63. minuutilla juuri hetkeä aiemmin kentälle vaihdettu Eetu Venäläinen pelattiin keskeltä läpi. Mutta tälläkin kertaa veto ei löytänyt kohdettaan ja vieraiden maalivahti Snellman sai yhden lisäsulan nimensä perään. Kymmenen minuuttia tästä ja aktiivisesti kärjessä liikkunut Mikke Kiljunen syötti vasemmalta maalin eteen Venäläiselle, mutta vieläkään pelivälinettä ei saatu toimitettua maaliin. 78. minuutilla vieraat saivat viimein aikaan kunnon vetopaikan, mutta Adrian Nyfeltin yritys meni hieman vasemmalta maalin ohi. 82. minuutilla Savolaisella oli jälleen hyvä paikka, mutta ruuti edelleen varsin märkää ja näin tilanne säilyi lukemissa 0-1.

Kapteeni Samuel Olabisi johti joukkojaan äänekkäästi.
Ottelun loppua kohti nuoret sinipaidat alkoivat vängällä painaa peliä kohti vieraiden päätyä. 83. minuutilla Eelis Taskela toimitti pallon jo verkon perukoille, mutta tilanne oli jo sitä ennen vihelletty poikki. RoPS sai tämän jälkeen painetta vastustajan maalille erikoistilanteiden kautta. 89. minuutilla Lakelan vapaapotku tavoitti maalin edestä Samuel Olabisin pään, mutta kapteenin pusku meni oikealta maalin ohi. Kun peli oli jo lisäajalla, kotijoukkue onnistui vihdoin. Tällöin jopa Vetri oli noussut ylös yrittämään Alisson Beckerin tapaan maalintekoa. Lopun tilanteessa peliväline tuli aiemmin tuhlaajapojan roolissa esiintyneen Savolaisen ylettyviin ja nuori hyökkääjä teki kuin tekikin vapauttavan tasoitusmaalin. Näin tilanne oli 1-1 ja täysin ansaitusti. Kohta tämän jälkeen ottelun hyvin tuominnut Tatu Korkalainen vihelsi pelin päättyneeksi.

RoPS aloitti siis kautensa tasapelillä, joka oli vähintäänkin ansaittu. Tilanteisen valossa sinipaidat olisivat voineet ottelun ilman vääryyttä voittaakin, mutta ainakin vielä viimeistelyssä oli toivomisen varaa. Silti kentällä nähtiin paljon positiviisia otteita ja siksi joukkue voikin jatkaa kautta luottavaisin mielin uskoen omaan pelitapaansa ja tekemiseensä. Muutama kokeneempi pelaaja lisää olisi toki enemmän kuin tervetullut lisä joukkueeseen ja ehkäpä sinipaitaan joku vielä saadaan mukaan Kantolan ja Olabisin lisäksi. Vieraat esiintyivät keskuskentällä melko organisoidusti, mutta toisaalta kotijoukkue pystyi rakentamaan pelissä yllättävän monta vapaata paikkaa, jossa pelaaja oli yksin maalivahtia vastaan.

Itse pelitapahtuma jätti toivomisen varaa. 20 minuuttia ennen pelin alkua yksikään myyntipisteistä ei ollut auki ja muutenkin homma näytti olevan ns. vaiheessa. Urheilukadun puolinen koju saatiin kuitenkin lopulta auki, mutta esimerkiksi tauolla se ruuhkautui pahasti ja monelta jäi näin kahvit ja makkarat ostamatta. Yllättikö kauden avaus ja ajankohta vappuaattona? Toivottavasti jo tiistaina ainakin kaksi kojua saadaan auki, jotta homma ei näyttäisi aivan puuhastelulta. Ruokasenkadun portit olivat myös läpi pelin auki, joten katsomoon pystyi vain kävelemään tai kuten jotkut tekivät, ajamaan pyörällä. Ottelun alla RoPS solmi myös yhteistyösopimuksen AC Oulun ja IF Gnistanin kanssa, jossa tarkoituksen on mahdollistaa pelaajille sopiva pelaajapolku. Ennen tämä onnistui ykkösjoukkueen ja RFA:n välillä, nyt yhteistyötä rakennetaan tällä kaavalla, jossa sinipaidat eittämättä vaikuttavat vankistavan rooliaan lähinnä kasvattajaseurana. Aika näyttää, mitä tämä yhteistyö tuo tullessaan.

RoPS pelaa seuraavan kerran jo tulevana tiistaina (3.5.), jolloin Rovaniemen keskuskentälle Suomen Cupin neljännen kierroksen otteluun saadaan jälleen vieraita Pietarsaaresta. Tällöin klo 18.30 alkavaan otteluun vastustajaksi saapuu FF Jaro eli silloin vastassa on yhtä sarjatasoa kovempi joukkue. Tsemppiä peliin RoPS!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Tatu Lakela - nuori keskikenttämies on eittämättä joukkueensa taitavin pelaaja, lukee hyvin peliä ja pystyy rauhallisiin syöttöihin pienessäkin tilassa.