lauantai 2. lokakuuta 2021

RoPS:lle pisteetön reissu Vaasaan

RoPS:n Adams ja Hänninen pelin tuoksinnassa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi lauantai-iltapäivän Ykkösen ylemmän jatkosarjan vieraskamppailussa VPS:n 1361 katsojan edessä. Vaasassa Elisa Stadionilla pisteet jäivät ansaitusti kotijoukkueelle sen voittaessa kamppailun kahdella ensimmäisen puoliajan osumalla lukemin 2-0 (2-0).

RoPS matkasi vieraspeliin käytännössä parhaalla kokoonpanollaan. Tällä kertaa avaukseen oli nostettu aiemmin kaudella yhdeksän maalia nakuttanut Simo Roiha serbikärki Srdjan Vujaklijan sijaan. Muuten avauskokoonpanossa ei ollut muutoksia totuttuun. VPS pääsi kotiotteluunsa hyvässä terveystilanteessa. Poissa vahvuudesta oli pelikieltoinen Aatu Laatikainen, mutta muuten Jussi Nuorelalla ja muulla valmennuksella oli käytössään RoPS:n tapaan paras miehistönsä.

Ottelu käynnistyi melko tasaisissa merkeissä pelin aaltoillessa kentän päästä päähän. Viidennellä peliminuutilla Geoffrey Acheampongin oikealta lähtenyt keskitys löysi Roihan pään, mutta kärkimiehen pusku meni reilun metrin vasemmalta maalin ohi. Pikkuhiljaa ote alkoi kuitenkin kääntymään kotijoukkueelle, vaikka raitapaidat eivät kovin hyviä maalipaikkoja saaneetkaan rakennettua muuten kuin erikoistilanteiden kautta.

Puolen tunnin kohdalla nähtiin ottelun avausosuma, kun kotijoukkueen Joonas Vahtera otti puolessa kentässä pallon haltuunsa, kääntyi ja nousi pitkin keskikaistaa ja lopulta syöti eteen Steven Morrisseylle. Jamaikalainen oli Rodrigo Antunesin pihdeissä, mutta onnistui hienosti päästämään pelivälineen menemään jalkojensa välistä ohi suoraan hyvin tilanteen haistaneelle Kalle Multaselle, joka karkasi Mohammed Adamsin selän takaa pystyjuoksuun ja viimeisteli varmaakin varmemmin pallon ohi RoPS-vahti Miikka Mujusen. Näin taululla loistivat 1-0 lukemat. 36. minuutilla Vahtera oli jälleen käynnistämässä raitapaitojen hyökkäystä jatkamalla pelivälineen vasempaan laitaan Samba Sillahille, jonka matala syöttö tavoitti taustalta tilanteeseen nousseen Aleksi Pahkasalon. Keskikenttämiehen jatko meni kuin menikin Mujusen ja Antunesin kautta maaliin ja tilanne oli jo 2-0. Loppuminuuteilla ei enää ihmeitä nähty ja näin vartin hengähdystauolle siirryttiin kotijoukkueen selvässä kahden maalin johdossa.

Toinen puoliaika alkoi suht aktiivisella RoPS:n pelillä. Toki VPS tiesi tilanteen ja osasi jäädyttää sopivasti peliä ja puolustaa varmasti myös johtoaan. Silti ensimmäinen kunnon maalipaikka siunaantui jälleen Multaselle maalin eteen, mutta tällä kertaa Mujunen oli mies paikallaan torjuen hyökkääjän yrityksen. 72. minuutilla Roiha oli kuin varkain pääsemässä maalitilanteeseen, mutta tämän yrityksen esti VPS-vahti Teppo Marttinen oikea-aikaisella vastaantulollaan. 85. minuutilla Adams keskitti oikealta laidalta takatolpalle, jossa ensimmäisenä päineen välissä oli aiemmin kentälle tullut Veka Pyyny. Kotijoukkueen puolustaja Mikko Pitkänen sai kuitenkin jatkettua pallon osin taidolla, osin tuurilla päätyrajasta yli ja näin tämäkin tilanne kuivui kasaan. Vielä 93. minuutilla Luka Kuittinen tykitti kaukaa kohti vastustajan maalia, mutta Marttinen onnistui vaivoin torjumaan topparin yrityksen. Kohta tämän jälkeen ottelun tuominnut Oliver Reitala vihelsi pelin päättyneeksi lukemiin 2-0 (2-0).

Lauantain kamppailu ei tuottanut suurta edistystä RoPS:n peliin, sillä edelleenkin joukkueen  puolustustyöskentelyssä oli toivomisen varaa ja nyt hyökkäyspelikin oli suhteellisen vaatimatonta. Ja kun puhutaan heikosta puolustustyöskentelystä, tällä ei tarkoiteta pelkästään puolustajia, vaan sitä miten koko joukkue puolustaa ja reagoi vastustajan hyökkäyksiin. Kun ylempää jatkosarjaa on enää pelaamatta kolme sarjakierrosta, on pohjoisen ylpeys sarjataulukossa kolmantena. TPS on jo neljän pisteen etumatkalla ja VPS kolmen eli enää joukkue ei juurikaan kestä menettää pisteitä, jos noususta aiotaan aidosti tapella. Tämä vaatisi selkeää tasonnostoa nykyisestä, sillä vielä muutama viikko sitten huimassa voittoputkessa olleet sinipaidat ovat menettäneet otettaan pahan kerran. Tuleva kotiottelu EIF:a vastaan onkin eräänlainen vedenjakaja. Voitolla taistelu kärkisijoista jatkuu, tasapeli tai tappio veisi nousumahdollisuudet jo aika minimiin. Toki mitään ei ole vielä menetetty ja nuori joukkue on selviytynyt kaudesta kokonaisuutena todella hyvin. Mutta nälkä kasvaa syödessä ja kaksi perättäistä tappiota heikkojen esitysten siivittäminä ärsyttää varmasti sekä koko joukkuetta että sen kannattajia.

RoPS:n vaihdot ottelussa:

• 60. min Rodrigo Antunes & Nino Roffelsen - Vili Saarikoski & Srdjan Vujaklija
  • 70. min Tuomas Kaukua - Didis Lutumba-Pitah
  • 80. min Jussi Niska - Veka Pyyny

Seuraavan kerran sinipaidat pelaavat tulevana perjantaina (8.10.), jolloin Rovaniemen keskuskentälle klo 18.00 otteluun vieraaksi saapuu EIF Tammisaaresta. Tsemppiä siniset, käännetään soinnut duuriin ja napataan kotivoitto!