maanantai 7. kesäkuuta 2021

RoPS ja EIF tasasivat pisteet keskuskentällä

Taistelupari Didis Lutumba-Pitah & August Björklund.
Rovaniemen Palloseura kohtasi sunnuntaina kesäisellä Rovaniemen keskuskentällä tammisaarelaisen Ekenäs IF:n vain 681 katsojan edessä. Päästä päähän aaltoilut kamppailu päättyi lopulta maalittomaan 0-0 (0-0) tasapeliin. Jobinpostia pelissä olivat Tuomas Kaukuan ja Srdjan Vujaklijan saamat kolhut, jotka toivottavasti eivät olleet sen vakavampia.

RoPS lähti peliin joukkueella, josta puuttuivat edelleen pelikieltoinen Mohammed Adams sekä koko alkukauden sivussa olleet Elmeri Hirvonen ja Jussi Niska. Tällä kertaa aloitukseen oli noussut Vili Saarikoski ja näin Simo Roiha aloitti ottelun vaihtopenkillä. EIF puolestaan matkasi pohjoiseen joukkueella, josta puuttuivat Tuukka Andberg, Jarkko Heimonen sekä Stanislav Efimov. Hyvin kauden aloittanut ja sarjakärjessä viiden pelatun kierroksen jälkeen olleet tammisaarelaiset saivat poissaoloista huolimatta hyvän kokoonpanon kentälle, sillä viheriöllä nähtiin mm. Xhevdet Gela, Zacharias Ekström ja Reza Heidari.

Vertti Hänninen pelasi vahvan pelin sunnuntaina.
Ottelu käynnistyi kotijoukkueen huippupaikalla, sillä jo viidennellä peliminuutilla Vujaklija pääsi läpiajoon Saarikosken esityöstä. EIF-vahti Mehdi El Moutacim onnistui kuitenkin vastaantulossaan ja nollasi serbikärjen yrityksen. Seuraavakin hyvä tilanne rakentui kotijoukkueelle oikealta Nino Roffelsenin antamasta vapaapotkusta pelin 15. minuutilla. Peliväline löysi Vujaklijan pään ja hyökkääjän jatko osui ylärimaan, mutta tuomaristo näki tilanteessa serbin olleen hieman paitsiossa. 23. minuutilla vieraiden Olli Jakonen pääsi nousemaan omalta kenttäpuoliskoltaan aina Miikka Mujusen maalille asti, mutta pienestä kulmasta lähtenyt veto pysähtyi Mujuseen ja tilanne raukesi. Puolen tunnin kohdalla puolestaan Oskari Sallinen karisti Jonathan Vervoortin matkastaan ja laukoi, mutta selkeästi yli RoPS-maalin. Tämän jälkeen tilanteilla ei juhlittu ennen puoliajan loppua. 44. minuutilla vieraiden kulmapotku löysi maalilta kapteeni Ekströmin pään. Hänen puskunsa purettiin aivan maaliviivalta Roffelsenin toimesta ja näin kotijoukkueen kannattajat saivat huokaista syvään helpotuksesta. Tauolle siirryttiin 0-0 lukemissa.

Sacha Petshi pääsi vaihdosta pelaamaan toisen puoliajan.

Toinen puoliaika alkoi tuplavaihdolla, kun Sacha Petshi ja Simo Roiha korvasivat kentällä kolhuja saaneen Tuomas Kaukuan sekä Saarikosken. Heti parin minuutin pelin jälkeen pallo pelattiin ylös Roihalle, jonka kääntö päätyrajalla osui selvästi EIF-pakin käteen, mutta ottelun tuominnut Daniel Enkvist ei tilateessa mitään virhettä nähnyt. Pari minuuttia tästä ja Ekström pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta veto suuntautui kohti Lyseonpuiston lukiota. 59. minuutilla hyvän painostusjakson jälkeen kotijoukkueen Roffelsen pääsi laukomaan noin 12. metristä, mutta yritys meni pari metriä maalin yli. Lähes heti perään RoPS sai kulman, jota antamaan meni myös hollantilaiskeskikenttämies. Pallo löysi maalilta Joona Lahdenmäen pään, mutta pallo suuntautui tolppaan ja EIF säästyi takaiskulta. 61. minuutilla puolestaan Vujaklijan laukaus stopattiin kädellä rangaistusalueella, mutta Enkvistin pilli pysyi vaitonaisena toistamiseen.

Srdjan Vujaklijan peli kesti reilun tunnin.
68. minuutilla nähtiin sitten vaihto, mitä ei olisi toivottu, kun Vujaklija talutettiin viheriöltä sivuun ja hänet kentällä korvasi Veka Pyyny. Toivotaan, että serbikärki ei loukkaantunut tilanteessa sen vakavammin, jossa hänen jalkansa ilmeisimmin otti kiinni keskarin tekonurmeen ja vääntyi ikävästi. Toivotaan, että Vuja selviää tilanteesta säikähdyksellä ja on pelikunnossa mahdollisimman pian, koska hän on selkeääkin selkeämpi joukkueen ykköskärkimies. Vaihdon jälkeen RoPS piti palloa enemmän, mutta tilanteiden loppuun vieminen teetti tuskaa ja hyökkäyspelistä puuttui se kuuluisa punainen lanka. 85. minuutilla EIF sai pitkän hyökkäyksen päätteeksi pelattua laukaisupaikan Gelalle, mutta tämän yrityksen Mujunen venytti yli päätyrajasta. Lopussa sinipaidat yrittivät vyöryttää peliä kohti EIF-maalia, mutta huippupaikoille ei kuitenkaan enää päästy ja näin kamppailu päättyi maalittomaan 0-0 (0-0) tulokseen.

Sunnuntain kamppailu oli ensimmäinen sitten vuoden 2019, jolloin peliin pääsi ilman mitään kiurumaisia rajoitteita, mutta silti paikan päälle löysi vain 681 maksanutta katsojaa! Sääkin oli mitä mainioin, joten alhainen katsojamäärä ihmetyttää suuresti, sillä sinipaidat tarvitsevat kotikatsomon täyden tuen kannustamaan oman kylän poikia. Varsinkin kun maalinteko on tällä hetkellä joukkueelle aikamoista tervanjuontia. Tammisaarelaisia vastaan paikkoja oli voittomaalin tekoon ja tätä viheltämättä jääneet käsivirheet eivät auttaneet. Silti on myös todettava, että sinipaitojen peli ei vielä kaikilla sylintereillä käy. EIF:n puolustus oli monin paikoin epävarma ja tähän olisi ollut mahdollista iskeä nähtyä paremmin. Toki Kaukuan ja Vujaklijan kolhut veivät hyökkäyspelistä terää, mutta silloin muiden pelaajien on noustava esiin. Ehkäpä ensi viikolla näemme taas astetta vahvemman RoPS:n. Ykkönen on tällä hetkellä tosi tasainen sarja, joten mitään ei ole vielä menetetty, päinvastoin. Parilla voitolla ollaan hyvin nopeasti sarjan kärkipaikoilla.

Yksi asia, mihin pitää vielä puuttua on katsomon yleistila. Keskuskentän pääkatsomo, joka oli vielä edellisessä ottelussa paikoin lian ja lintujen ulosteiden peittämä, oli ennen peliä saadun tiedon mukaan puhdistettu. No paikoin tämä piti paikkaansa, mutta varsinkin ylemmillä riveillä oli suorastaan kasoittain sitä itseään niin kulkuväylillä kuin penkeillä. Tähän kun lisätään mukaan se seikka, että penkkejä ei ole koskaan katsomon valmistumisen jälkeen mitenkään puhdistettu, on näkymä muuten tyylikkään näköisessä Railossa lähes kuvottava. Nyt jos koskaan Rovaniemen kaupungin tulisi toimia ja hoitaa asia niin, että tästä ei tarvitsisi toistuvasti muistutella vuosi toisensa perään. Miltä tuntuisi hankkia lippu ensimmäistä kertaa jalkapallo-otteluun ja paikalle päästyä näkisi oman istuimen ja sen ympäristön linnun ulosteen peittämänä? Ei ehkä se mitä maksava asiakas tulee keskuskentätä hakemaan.

RoPS:n vaihdot ottelussa:

46. min Tuomas Kaukua & Vili Saarikoski - Sacha Petshi & Simo Roiha

68. min Srdjan Vujaklija - Veka Pyyny

85. min Nino Roffelsen - Sami Sipola

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana sunnuntaina (13.6.), jolloin Rovaniemen keskuskentälle klo 18.00 alkavaan oteluun vieraaksi saapuu toinen Palloseura eli TPS. Tsemppiä peliin siniset!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Nino Roffelsen - keskikentän moottori, jonka peli paranee ottelu ottelulta, pelasti maalin syntymisen aivan maaliviivalta.