perjantai 14. toukokuuta 2021

RoPS nappasi täyden pistepotin Joensuusta

Keskialueen kamppailua Mehtimäen kentällä.

Rovaniemen Palloseura kohtasi helatorstain hellesäässä pelatussa Ykkösen toisen kierroksen ottelussa joensuulaisen JIPPO:n epätasaisella Mehtimäen tekonurmella. 200 sallitun katsojan edessä käyty ottelu päättyi lopulta vierasjoukkue RoPS:n voittoon, kun loppulukemiksi kirjattiin 1-2 (1-0). Näin sekä paikan päälle suunnanneet että kotikatsomoissa jännittäneet RoPS-fanit saivat herkutella pitkästä aikaa voittoa virallisessa sarjaottelussa.

RoPS matkasi Joensuuhun joukkueella, josta puuttuivat edelleen Elmeri Hirvonen ja Jussi Niska. Muut pelaajat olivat Mikko Mannilan käytettävissä tässä vierasottelussa. Sinipaidat lähtivät parilla muutoksella verrattuna kauden avaukseen, jossa Palloseura tasasi pisteen MP:n kanssa. Nyt aloitukseen uusina miehinä oli nostettu Nino Roffelsen sekä Didid Lutumba-Pitah, jotka korvasivat kenttäkoostumuksessa Vili Saarikosken ja Sami Sipolan. Kotijoukkue JIPPO pääsi peliin niin ikään hyvässä terveystilanteessa. Punapaitojen joukkueesta mainittakoon mm. nimet Timo Tahvanainen, Hiltusen veljekset Jere ja Joona sekä Inalien Wilterlynd, joiden edesottamuksia kannattaa seurata kauden edetessä.

Mohammed Adams oli näkyvässä roolissa kummassakin päässä kenttää.

Ottelua alkoi hieman tunnustellen, mutta aika nopeasti oli selvää, että RoPS tulee pitämään palloa enemmän ja kotijoukkue tyytyy tiukkaan puolustamiseen ja vastaiskupaikkojen kyttäämiseen. Yhdeksännellä peliminuutilla kotijoukkueen kulman jälkeen Lutumba-Pitah pääsi Nino Roffelsenin katkon jälkeen nousemaan kohti vastustajan maalia tilanteessa, joka päättyi tuliseen laukaukseen 18 metristä, joka meni vain aavistuksen maalin yli. 12. minuutilla puolestaan Tuomas Kaukua laukoi vaarallisesti noin 17 metristä hyvän nousun päätteeksi, mutta peliväline meni maalivahdin torjunnan kautta päätyrajasta yli. Kolmen perättäisen kulman jälkeen pallo pelattiin Kaukuan toimesta etutolpalle Mohammed Adamsille, mutta hänen jatkonsa osui epäonnisesti vain tolppaan. Heti perään Sacha Petshi pääsi katkoon, jonka jälkeen Srdjan Vujaklija oli lähellä onnistua. Hyvä alku peliin sinipaidoilta! Tämän jälkeenkin peli pysyi enemmän vierasjoukkueen hallussa, mutta huippupaikkoja ei kentällä vähään aikaan nähty.

33. minuutilla kotijoukkueen kulman jälkeen RoPS:n maalilla oli pientä paniikkia, mutta tästäkin selvittiin. Kolme minuuttia tästä ja Roiha taisteli pallon itselleen hyökkäyspäässä päätyrajan tuntumassa ja keskitti vasemmalle Lutumba-Pitahille, jonka suora jatko vapaasta paikasta meni metritolkulla ohi maalin. 40. minuutilla kotijoukkue sitten iski ottelun avausmaalin lepsuhkon puolustamisen avittamana. Ensimmäisen Joona Hiltusen laukauksen Miikka Mujunen onnistui torjumaan, mutta jatkopalloon ensimmäisenä ehtinyt Nuutti Tykkyläinen ei enää epäonnistunut. Näin tilanne oli 1-0. Maalin jälkeen RoPS painoi peliä kohti Jirko Sorsan vartioimaa JIPPO-maalia, mutta ilman onnistumista. Tuomarin antamalla lisäajalla Kaukua pääsi vielä nousemaan vahvasti estelyistä huolimatta kuudentoista sisälle ja laukomaan, mutta kymppipaidan yritys osui hänen epäonnekseen vain ylärimaan. Näin tauolle siirryttiin kotijoukkueen 1-0 johdossa.

Kuittinen toi RoPS:n ottelussa tasoihin!

Toinen 45-minuuttinen alkoi kotijoukkueen vaikeuksilla saada avauspotku hyväksytysti aikaan ja tämän jälkeen vierasjoukkueen hallinnalla. 55. minuutilla Kaukua nousi vasenta kaistaa pitkin vastustamattomasti ylös ja keskitti maalille, mutta Sorsa maalillaan sai sen verran näppejään väliin, että Vujaklija ei päässyt siirtämään pelivälinettä maaliviivan paremmalle puolelle. Pari minuuttia tästä ja maaliverkot vihdoin soivat sinipaidoille. Tällöin Roffelsen pääsi kulman jälkitilanteessa keskittämään vasemmalta maalin eteen, jossa vapaana oli nuori toppari Luka Kuittinen, joka siirsi pallon yläriman kautta verkon perukoille. Tilanne oli näin tasan 1-1!

66. minuutilla Vili Saarikosken antama kulma oikealta löysi maalilta jälleen Kuittisen, jonka jatko meni vain aavistuksen oikealta ohi. Tämän jälkeen pelissä oli seesteisempi hetki ja kotijoukkuekin sai aikaa hieman pidempiä pallonhallintajaksoja. 77. peliminuutilla Roihan hyvän pelaamisen jälkeen Veka Pyyny pääsi nousemaan harhauttaen kolme vastustajan pelaajaa, mutta viimeistely ei ollut täydellinen ja näin tilanne jatkui kulmapotkulla. Saarikosken kulma löysi tällä kertaa vapaana olleen Adamsin pään, mutta ghanalaistopparin yritys meni oikealta ohi ja JIPPO:n pelaajat saivat vielä huokaista helpotuksesta. 79. minuutilla puolestaan JIPPO sai aikaiseksi kaksi kulmaa peräperään ja kauhean hässäkän RoPS:n maalille, mutta tästä selvittiin osin tuurilla ja osin taidolla. 85. minuutilla vapaapotku pelatiin lyhyenä Lutumba-Pitahille laitaan, josta hän pääsi keskittämään maalille. Päineen ensimmäisenä oli välissä Adams, joka puski varmasti tilanteeksi 1-2 ja RoPS oli näin ensi kertaa johdossa tässä ottelussa. Hieno kuvio ja ansaittu johtomaali!

Vielä 93. minuutilla Kaukua nousi kohti vastustajan maalia laukoi, mutta yritys suuntautui kohti JIPPO-maalivahti Sorsaa. Tämän jälkeen seuraavassa tilanteessa Pyyny sai osumaa päähänsä ja paikkailujen ansiosta pelin loppu venyi minuuttitolkulla. Aivan loppuhetkillä kotijoukkueen painostaessa ja sinipaitojen vetäytyessä Miro Turunen pääsi vielä laukomaan, mutta Mujunen onnistui liimaamaan yrityksen näppeihinsä. Kohta tämän jälkeen peli vihellettiin viimein päättyneeksi ja näin kaikki kolme pistettä matkasivat Joensuusta pohjoiseen ottelun päättyessä lukemiin 1-2 (1-0).

RoPS:n vaihdot ottelussa:

61. Roffelsen - Saarikoski

75. Vujaklija & Kemppainen - Pyyny & Sipola

88. Petshi & Lutumba-Pitah - Kantola & Hänninen

Taisteluvoitto, niin kai tästä pelistä voisi sanoa. Heikkokuntoinen Mehtimäen tekonurmi ei tehnyt pelaamista helpoksi, tosin ei sinipaitojen pelaaminen vielä mitään timanttia muutenkaan ole. Silti voitto on voitto ja varsinkin vierasottelusta. RoPS oli suoraviivaistanut pelaamistaan MP-kamppailuun verrattuna ja turha alakerran pallottelu oli nyt jätetty minimiin. Toki kotijoukue vetäytyi tiukasti omalle puolelleen, joten RoPS:lla oli tilaa ja aikaa nostaa peliä puoleen kenttään asti huomattavasti enemmän kuin kauden avauksessa. Silti voidaan sanoa, että Mannilan tietyt taktiset muutokset purivat nyt ja RoPS oli kokonaisuudessa selvästi vahvempi joukkueista ja pystyi kairaamaan vierasvoiton lähes kynnysmattotasoiselta kentältä, jonka pinta on ilmeisimmin menossa jo kauden aikana vaihtoon ja hyvä niin. Otto Kemppainen ja Didis Lutumba-Pitah osallistuivat myös laidoillaan hyvin hyökkäyspeliin, mutta kentän näkyvin hahmo oli Tuomas Kaukua, jota kotijoukkueen pelaajat eivät saaneet missään vaiheessa kuriin. Kärjessä Simo Roiha ja Srdjan Vujaklija tekivät kovasti töitä, mutta edelleen toivoisi, että heille saataisiin pelattua palloa enemmän boksiin. Lopussa Jonathan Vervoort teloi itseään, mutta toivottavasti kyseessä ei ole mitään pikkukolhua suurempaa. Jussi Niskan poissaolo on heikentänyt puolustuskoostumusta ja kapteenin poissaolo tekisi siihen entistä suuremman loven.

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana sunnuntaina (16.5.), jolloin Rovaniemen keskuskentälle vieraaksi saapuu pääkaupunkiseudulta PK-35 klo 17.00 alkavaan Ykkösen kamppailuun. Tsemppiä siniset, jatketaan voittojen tiellä!