maanantai 10. toukokuuta 2021

RoPS aloitti kauden kotitasapelillä

RoPS:n maalilla tila vähissä.

Rovaniemen Palloseura haastoi sunnuntai-iltana pelatussa Ykkösen kauden avauspelissä Mikkelin Palloilijat sallitun 400 katsojan edessä. Perinteikkäiden seurojen välinen kohtaaminen päättyi lopulta tasalukemiin 1-1 (1-0). Pelin tauottua kumpikaan joukkue ei vaikuttanut täysin tyytyväiseltä lopputulokseen.

RoPS lähti kauteen uudistuneella joukkueella murheellisen edelliskauden jälkeen täynnä uskoa paremmasta tulevasta. Joukkue on rakennettu omista kasvateista höystettynä muutamalla tärkeällä täsmähankinnalla. Tarkoituksena sinipaidoilla on taistella tänä vuonna sarjan kärkisijoista ja sunnuntain koitokseen joukkue lähtikin hyvässä terveystilanteessa. Vahvuudesta poissa olivat ainoastaan Elmeri Hirvonen ja Jussi Niska. Harjoitusotteluista sivussa ollut kapteeni Jonathan Vervoort sen sijaan teki paluun pelaavaan kokoonpanoon ns. kreivin aikaan, sillä kokenutta belgialaistopparia joukkue tarvitsee heti kauden avauspotkusta lähtien. MP saapui pohjoiseen 17 pelaajan ryhmällä. Poissa vahvuudesta olivat loukkaantuneet Reetu Räsänen, Juuso Tarvainen sekä Antti Voutilainen. Tuttuja kasvoja mikkeliläisten riveistä löytyi mm. vaihtopenkin päädystä, sillä joukkueen käskyttäjänä toimii Kemissäkin vaikuttanut Juha Pasoja. Pelaajapuolella mielenkiintoisia nimiä ovat mm. Killian Denoual, Jonathan Dunyin, Nuutti Laaksonen sekä Aatu Manninen.

RoPS juhlii Srdjan Vujaklijan maalia.
Vujaklijan maalin juhlintaa!
Ottelu käynnistyi Rovaniemen keskuskentällä kohtuullisen mukavissa olosuhteissa, joskin tuuli vaikutti omalta osaltaan pelin kulkuun. Seitsemännellä peliminuutilla RoPS sai oikealta vapaapotkun, jonka maalille lähetti Tuomas Kaukua. Ensimmäisenä päineen väliin ennätti Luka Kuittinen, mutta nuoren topparin yritys meni hieman oikealta maalin ohi. Viitisen minuuttia tästä ja vierasjoukkue MP sai perätysten kaksi kulmapotkua, jotka sinipaidat onnistuivat kuitenkin purkamaan väljemmille vesille. Tämän jälkeen pelissä ei nähty pitkään toviin hyviä paikkoja, vaikka välillä peliväline kulkinen oivasti pelaajalta toiselle keskialueella. Ottelun edetessä MP pääsi myös paremmin ottelun tahtiin mukaan. 40. minuutilla sinipaidat kuitenkin iskivät kauden avausosuman. Tilanne syntyi oikealta laidalta rajaheittotilanteesta, jossa pallo pelattiin ylös Simo Roihalle. Kärkäs kärkimies kääntyi kahden pelaajan estelyistä huolimatta ja keskitti pelivälineen maalille Srdjan Vujaklijalle, jolla oli ruhtinaallisesti aikaa siirtää pallo verkon perukoille ohi MP-vahti Jonne Urosen. Tilanteessa Iiro Äijö unohti täysin serbin pitämisen ja näin peli oli yhtäkkiä 1-0! Vielä 45. minuutilla aktiivisesti pelannut Kaukua oli päästä läpi vasenta kaistaa pitkin, mutta joutui Laaksosen ahdistamana laukomaan pienestä kulmasta ja suuntana oli ainoastaan maalin sivuverkko. Näin vartin tauolle siirryttiin kotijoukkueen 1-0 johtolukemissa.

Petshi tiukassa vartioinnissa.
Toinen puoliaika alkoi vieraiden terävällä pelillä. 50. minuutilla mikkeliläiset saivat kulmatilanteesta aikaan pientä paniikki RoPS-maalille, mutta tästä sinipaidat vielä selvisivät. 55. minuutilla nähtiin kuitenkin tasoitusmaali. Sacha Petshin heikohko syöttö keskiympyrässä ei tavoittanut Mohammed Adamsia kunnolla ja väliin pääsi iskemään Antti Ulmanen, joka lähetti keskeltä läpi Mannisen. Kärkäs mikkeliläispelaaja naulasi nousunsa päätteeksi pallon varmasti maalin vasempaan kulmaan. Tilanne oli näin tasan 1-1. Minuutti tästä ja Ulmanen pelattiin puoliksi läpi. Tästä tilanteesta tulosta ei syntynyt, mutta paremmalla onnella vieraat olisivat menneet jo johtoon. 68. minuutilla Kaukua nousi jälleen vaarallisesti kohti vastustajan maalia ja laukoi, mutta veto oli melko vaisu ja näin vieraat selvisivät tilanteesta ilman suurempia ongelmia. Loppua kohden useita vaihtoja tehnyt kotijoukkue ei saanut peliään oikein jengoilleen. Laitapelaaminen uupui lähes täysin ja Vujaklija oli yksinäinen kärjessä. 83. minuutilla MP:n Antti-Ville Räisänen lensi pelistä ulos suoralla punaisella esitettyään tilanteessa aikamoisen kungfu-potkun kohti Joona Lahdenmäkeä. Tarkoituksena Räisäsellä ei varmasti ollut vahingoittaa kanssapelaajaa, mutta hänen pallontavoittelunsa nähtiin vaaralliseksi pelaamiseksi ja ulosajo oli tosiasia. Näin RoPS pääsi loppuminuuttien ajan myllyttämään miesylivoimalla, mutta kunnon paikkoja sinipaidat eivät saaneet juuri rakennettua. Paras tuli vapaapotkusta 86. peliminuutilla, kun Nino Roffelsenin vasemmasta kenttäpäädystä lähettämä kierteinen pallo oli tavoittaa parikin sipaitaa maalilta. Kotikannattajien harmiksi pallo jatkoi kuitenkin matkaansa päätyrajasta yli ja tilanne kuivui kasaan. Näin toukokuinen kauden avausottelu Napapiirillä päättyi lopulta 1-1 (1-0) lukemiin.

Mujunen ei voinut maalille mitään.
Ottelu tarjosi kaksi maalia, mutta kokonaisuutena kotijoukkueen esitys ei vielä hurraa-huutoja ansaitse. Laitapelaaminen oli vielä aikamoista hakemista ja keskikentällä kovasti mainostettu Petshi ei saanut esitettyä parhaimpaansa muutamaa väläytystä lukuun ottamatta. Toki on huomioitava, että sekä hän että Adams viettävät parhaillaan Ramadania, mikä varmasti vaikuttaa pelaajien jaksamiseen kentällä. Onneksi Ramadan loppuukin jo tulevan viikon aikana. Sinipaitojen pelissä näkyi myös samoja ongelmakohtia kuin harjoituskaudella, vaikka esimerkiksi Vujaklija oli nyt paremmn pelissä mukana ja teki tärkeän maalinkin. Silti palloa ei pelattu kovinkaan usein hänelle tai Roihalle niihin paikkoihin, mihin he olisivat sitä toivoneet ja näin he joutuivat usein painimaan vastustajan kanssa selkä vastustajan maaliin päin. Osin tästä syystä kotijoukkue ei maalipaikoilla pelissä herkutellut, vaikka osansa tästä oli myös MP:n esittämillä hyvillä otteilla kentällä.

Miikka Mujunen maalillaan ei tasoitukselle voinut mitään, ja muuten häntä ei juurikaan vieraiden osalta päästy maalillaan testaamaan. Yhden näyttävän torjunnan hän pääsi kuitenkin esittämään. Erikoistilanteissa Mujunen jää usein maaliviivalle, joten häneltä toivoisi näkevän hieman aktiivisempaa peliä mm. kulmatilanteissa. Myös alakerran pallonsiirtelyä tulee suoraviivaistaa, jotta tätä kautta ei tule turhia pallonmenetyksiä. Positiivista olivat muutamat hyvät syöttökuviot ja tietenkin ottelun avausmaali, jossa Roiha näytti kokemustaan ja osaamistaan ja Vuja viimeistelytaitoaan. Vervoort oli puolustuksen lukkona hyvä, mutta toivoi itse vaihtoa reilun tunnin pelin jälkeen. Belgialaistoppari ei vielä ole täydessä 90. minuutin pelikunnossa rikkonaisen harjoituskauden jälkeen ja tästä syystä RoPS.käskyttäjä Mikko Mannila otti kapteeni vaihtoon. Jussi Niskan puuttuminen kokoonpanosta vei terää vasemmalta kaistalta, joten toivotaan hänen palaavan pelikuntoon mahdollisimman pian.

RoPS:n vaihdot ottelussa:

• 64. min Vervoort, Saarikoski & Petshi (pois) - Roffelsen, Hänninen& Lahdenmäki (kentälle)
  • 81. min Roiha & Sipola (pois) - Lutumba-Pitah & Pyyny (kentälle)

Seuraavan kerran sinipaidat pelaavat jo tulevana torstaina, jolloin RoPS matkustaa Joensuuhun, jossa Mehtimäen tekonurmella vastaan asettuu JIPPO klo 16.00 alkaen pelattavassa Ykkösen ottelussa. Tässä kamppailusa on hyvä naulata taululle voittolukemat ja saada tätä kautta elintärkeät kolme pistettä mukaan kotimatkalle. Tsemppiä siniset!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Srdjan Vujaklija - maali sarja-avauksessa on hyvä saldo hyökkääjälle, jolta voidaan odottaa tärkeitä osumia kauden edetessä.