sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

RoPS sai kylmää kyytiä saarella

RoPS:n viimeiset tsempit ennen peliä.
Rovaniemen Palloseuran vierailu Ahvenanmaalle eteni mollivoittoisesti lauantai-iltana, kun kotijoukkue IFK Mariehamn päihitti napapiiriläiset miesalivoimallakin maalein 2-0 (1-0). Ottelua Wiklöf Holding Arenalla seurasi yhteensä 1329 silmäparia, jotka todistivat yhden ulosajaon ja kaksi kotijoukkueen osumaa. RoPS sen sijaan pelasi alkukauden heikoimman ottelunsa saarella.

RoPS matkasi vieraspeliin melko hyvässä miesvahvuudessa, sillä espanjalaisvahti Antonio Reguero oli jo joukkueen mukana, tosin penkkivahvuudessa. Aleksandr Kokko sen sijaan loisti edelleen poissaolollaan kokoonpanosta. Myös Sergio Llamas oli poissa vielä tästä pelistä. Kotijoukkue MIFK on uudistunut täksi kaudeksi ja juoksuttikin kauden ensimmäiseen kotipeliinsä joukon uusia pelaajia, mm. topparikaksikko Rick Kettingin ja Robin Buwaldan sekä keskikentän johtajan Daniel Sjölundin. Petter Hemmin, Keaton Isaksson ja Simon Silverholt olivat sen sijaan vielä sivussa pelivahvuudesta.

Vierasjoukkue RoPS aloitti pelin hyvin rakentaen vetopaikkoja Niklas Jokelaisen johdolla heti ensiminuutilla, mutta tämän tilanteen kotijoukkueen puolustus pystyi estämään. Heti perään RoPS sai vasemmalta kulmapotkun, jonka jälkitilanteesta lähes puolenkymmentä sinipaitojen pelaajaa pääsi vetopaikkaan, mutta vedot kilpistyivät maalin edustalla olleeseen pelaajamassaan ja kotijoukkue selvisi tilanteesta säikähdyksellä. Kotijoukkueen ensimmäinen paikka siunaantui 18. peliminuutilla Aristote Mbomalle, jonka yritykset maalin edestä RoPS-vahti Damjan Shishkovski onnistui hienosti selvittämään. 26. minuutilla nähtiin suora punainen, kun MIFK:n Robert Crawford osui pallontavoittelutilanteessa Atte Sihvosta ns. napikkaalla päähän ja ottelun tuominneella Mohammad El-Amaralla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin näyttää punaista ulosajon merkiksi. Tilanne näytti täydeltä vahingolta, sillä Crawford tavoitteli varomattomasti ainoastaan palloa, ei vastustajan pysäyttämistä. Tämän olisi uskonut muuttavan pelin luonnetta vieraiden eduksi, mutta näin ei todellakaan käynyt, vaikka Taye Taiwolle ja Mahamadou Sissokolle omat paikkansa pelissä olikin. Kun ottelussa odotettiin jo puoliaikavihellystä, iski kotijoukkue kylmää vettä rovaniemeläisten niskaan. Dylan Murname ampui vaarallisen vapaapotkun, jonka Shishkovski torjui tuttuun tapaansa eteensä. Ensimmäisenä tilanteessa oli hollantilaistoppari Ketting, joka jatkoi pallon varmasti verkon perukoille ja tilanteeksi 1-0. Näissä numeroissa poistuttiin myös vartin hengähdystauolle.

Murnanen kulmapotku matkalla maaliin.
Toisella puoliajalla RoPS piti palloa enemmän itsellään, mutta todellisiin paikkoihin joukkue ei päässyt. Lucas Lingman pääsi 56. minuutilla yrittämään kaukaa, mutta veto suuntautui kohti Oskari Forsmania, jolla oli helppo työ liimata pallo käsiinsä. 66. peliminuutilla nähtiin ottelun lopullinen ratkaisu, kun kotijoukkue sai kulmapotkun kentän oikeasta päädystä. Murnanen kierteinen pallo yllätti täysin RoPS-veskari Shishkovskin ja näin tilanne oli 2-0 ja peli oli sillä taputeltu. RoPS yritti tämän jälkeen vielä vyöryttää peliä kohti Forsmanin vartioimaa MIFK-maalia, mutta epätasaisella kentällä epätasaisesti pelanneet sinipaidat eivät tulosta saaneet aikaan. Näin ottelu päättyi kotijoukkueen kahden maalin voittoon ja näin kaikki kolme pistettä jäivät ansaitusti Ahvenanmaalle.

Tulos kertoi oleellisen RoPS:n pelistä eli maalinteko ja ennen kaikkea tilanteiden rakentelu on joukkueelle tuskallisen vaikeaa. Jos jotain positiivista haluaa hakea, on Muinosen täysi 90. minuuttinen sellainen sekä Regueron tervehtyminen kohti täyttä pelikuntoa. Voittava joukkue tarvitsee ykkösvaihtoehtonsa maalipuiden väliin johtamamaan peliä ja esittämään parasta torjuntaosaamistaan. Jos Kokon tilanne jatkuu sarjassa "lähellä pelikuntoa", pitää joukkueen kartoittaa vahvistusta myös hyökkäyspäähän, sillä sen verran nuori ja kokematon joukkueen muu hyökkäyskalusto on. RoPS:n onneksi Veikkausliigassa pelataan paljon ristiin eli vielä on enemmän kuin hyvin aikaa saada peli kulkemaan ja sitä kautta tavoitella sijoituksia sarjataulukon kärkipäässä. Parilla voitolla tilanne muuttuu jo oleellisesti. Toki tämä vaatii aivan erilaista esitystä kuin lauantaina, mutta tähän joukkue kyllä pystyy.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana perjantaina (26.4.), jolloin Rovaniemen keskuskentälle saapuu vieraaksi jo kerran tällä kaudella kohdattu Kuopion Palloseura. Ottelu pelataan keskarilla klo 18.30 alkaen. Silloin joukkue tarvitsee kotiyleisön täyden tuen, joten kaikki paikalla kannustamaan sinipaidat kotivoittoon!

RoPS:n vaihdot ottelussa:
42 min. Atte Sihvonen - Tarik Kada
59 min. Matias Tamminen- Youness Rahimi
78 min. Juho Hyvärinen - Henrik Ölander