torstai 4. huhtikuuta 2019

RoPS nousi tasoihin lisäajalla

Lucas Lingman alusti RoPS:n molemmat maalit.
Rovaniemen Palloseuran kausi Veikkausliigassa käynnistyi keskiviikkoiltana Kuopiossa Savon Sanomat Areenalla, jossa sinipaidat kohtasivat kotijoukkue Kuopion Palloseuran. 1876 katsojan edessä pelattu kamppailu päättyi rovaniemeläisten lisäajalla tekemän tasoitusmaalin johdosta 2-2 (0-1) loppunumeroihin.

RoPS matkaksi Pohjois-Savoon varamiehisellä joukkueella, josta puuttuivat mm. Niklas Jokelainen, Aleksandr Kokko, Eetu Muinonen, Antonio Reguero sekä Timo Stavitski. Moni miettikin ennen peliä toteutuuko sanonta "No Boris, no party", kun Palloseura joutui kauden avausotteluun varsin kokemattomalla hyökkäyskalustolla 17-vuotiaan oman kasvatin, Sampo Alan avatessa ylimpänä pelaajana. Tämän lisäksi joukkueen penkki oli varsin kokematon, sillä liigakokemusta ei sieltä juurikaan löytynyt. Kotijoukkue KuPS pääsi kauden avaavaan otteluun hyvässä terveystilanteessa, sillä keltapaitojen vahvuudesta puuttuivat ainoastaan Jiri Nissinen ja Issa Thiaw. Sen sijaan penkillä ottelun avasivat mm. Rasmus Karjalainen, Luis Murillo ja Ats Purje.

Ensimmäinen puoliaika alkoi melko tunnustellen molemmilta joukkueilta ja paikkoja ei alkuminuuteilla kummassakaan päässä nähty. Kun ottelua oli pelattu 15. minuuttia, sai RoPS kulmapotkun oikealta, jota antamaan meni itseoikeutetusti Lucas Lingman. Keskikenttämiehen tarkka kulmapotku löysi etutolpan tuntumasta Atte Sihvosen, joka jatkoi päällään pelivälineen maalin perukoille ohi KuPS-vahti Otso Virtasen. Näin tilanne oli 0-1. Hieno ensimmäinen osuma Sihvoselle liigadebyytissään! Tämän jälkeen kotijoukkue alkoi pitämään palloa enemmän hallussaan, mutta ei onnistunut murtautumaan maalintekotilanteisiin kiitos RoPS:n tarkan puolustuspelaamisen. 31. minuutilla Henrik Ölander keskitti vasemmalta keskelle noin 13 metriin Tarik Kadalle, mutta hollantilainen teki ns. täydellisen hutikudin ja KuPS selvisi vaarallisesta tilanteesta säikähdyksellä. Muita vaarallisia tilanteita ei enää avauspuolikkaalla nähty ja näin tauolle mentiin RoPS:n ansaitussa maalin vierasjohdossa.

Toinen 45-minuuttinen alkoi kotijoukkueen painostuksella. Kentälle vauhdettu Murillo toi joukkueen peliin selkeästi uuden vaihteen. Silti ensimmäinen tilanne rakentui Juho Hyvärisen keskityksestä, mutta tämän KuPS-vahti Virtanen ehti napata ennen Alaa. 56. minuutilla Petteri Pennanen onnistui tuomaan joukkueensa tasoihin maalin oikeaan yläkulmaan suuntautuneella laukauksellaan. Maalia edelsi Saku Savolaisen keskitys maalille, jonka Damjan Siskovski nyrkkeili Pennasen ulottuville. Kolme minuuttia myöhemmin Ilmari Niskanen pelattiin keskelle tuhannen taalan paikkaan, mutta tämän tilanteen Siskovski venytti hienosti kulmaksi ja tilanne säilyi lukemissa 1-1. Tämän jälkeen sinipaidat alkoivat taas päästä pikku hiljaa paremmin peliin mukaan, mutta onnistumisia vierailta ei nähty. 83. minuutilla sen sijaan KuPS iski toistamiseen. Peliväline kulkeutui Ruben Ayarnan ja Ats Purjeen kautta näppärästi Lucas Rangelille, joka pyörähti boksissa helposti irti Taye Taiwolta ja laukoi pallon varmasti ohi RoPS-vahti Siskovskin. Tilanne oli näin 2-1 ja moni kotikatsomossa uskoi pelin jo ratkenneen. RoPS oli kuitenkin eri mieltä. Brassitaituri Agnaldo Moraes pääsi 89. minuutilla laukomaan Lingmanin syötöstä tulisesti kohti maalin oikeaa ylänurkkaa, mutta tämän KuPS-vahti Virtanen onnistui torjumaan upealla venytyksellään. Kun ottelu oli edennyt jo kolmannella lisäaikaminuutilla, sai RoPS vapaapotkun oikealta Pennasen rikkeen jälkeen. Pallon taakse asteli jälleen Lingman, jonka keskitys maalille löysi Alan, joka jatkoi päällään pelivälineen maaliin ja peli oli tasan 2-2! Näin Ala osui Sihvosen tapaan liigadebyytissään! Kohta tämän jälkeen ottelun tuominnut Antti Munukka vihelsi kamppailun päättyneiksi näihin numeroihin, joiden ansiosta RoPS avasi pistetilinsä vierastasapelin myötä.

Positiivista ottelussa oli joukkueen periksiantamattomuus, joka johti hienoon tasoitusmaaliin. Tämän lisäksi kentällä nähtiin liuta nuoria liigadebytantteja, jotka esiintyivät edukseen nimivahvaa KuPS:a vastaan. Toki joukkue tarvitsee kaikki kokeneet pelimiehet mukaan otteluvahvuuteen, jotta RoPS voi aidosti taistella liigan kärkipään sijoituksista. Mutta nuorten peluuttaminen on sijoitus tulevaisuuteen, Pallosuran tapauksessa lähitulevaisuuteen. Huomioitavaa on myös keskikentän Sergio Llamasin ja Lucas Lingmanin väkevät otteet ja hyvä yhteispelaaminen. Tästä parivaljakosta tulee olemaan iloa RoPS:n kannattajille.

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana sunnuntaina, jolloin Rovaniemen keskuskentälle vieraaksi saapuu täksi kaudeksi entisestään vahvistunut espoolainen FC Honka. Ottelu RoPS-Honka pelataan jo klo 14.00 alkaen eli kaikki aikaisin liikkeelle ja suunta kohti keskaria kannustamaan kotijoukkue kauden avausvoittoon!

RoPS:n vaihdot ottelussa:
64. min. Tarik Kada - Tommi Jäntti
85. min. Mohamadou Sissoko - Matias Tamminen
88. min Sergio Llamas - Tuomas Kaukua