sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

RoPS tasasi pisteet HIFK:n kanssa

Maalintekijä Saku Ylätupa Pauli Kuusijärven vartioinnissa.
Lauantaina aurinkoisella ja kesäisen lämpimällä Rovaniemen keskuskentällä nähtiin vaiherikas ja paikoin melko fyysinen liigakamppailu, jossa RoPS ja HIFK lopulta tasasivat pisteet maalein 2-2 (1-2). Kokonaisuudessaan peli ei ollut lähelläkään parasta RoPS:a, joten joukkue saa olla tyytyväinen nousustaan tasapeliin Emeka Ezen loppuminuuttien onnistuneella rangaistuspotkulla. Ilahduttavinta ottelussa olivat paikan päälle saapuneet 2863 katsojaa, joista osa oli toki paikalle kutsuttuja vieraita.

Rovaniemen Palloseura lähti lauantaiseen Veikkausliigaotteluun uudistuneella kokoonpanolla, sillä David Addy ja Robert Taylor siirtyivät PS Kemi -ottelun jälkeen ulkomaan kentille ja kapteeni Antti Okkonen oli ottelusta sivussa pelikiellon vuoksi. Myös Lassi Järvenpää oli edelleen poissa pelaavasta kokoonpanosta ja hänet laitapakkina korvasi nuori oma kasvatti Juho Hyvärinen. HIFK matkusti pohjoiseen niin ikään vajaamiehisenä, vaikka joukkue oli Mikä Väyrysen saanutkin takaisin joukkueen pelivahvuuteen. Poissa kokoonpanosta olivat Kristian Heinolainen, Fredrik Lassas sekä Tommi Vesala.

Eze nousee tilanteessa korkeimmalle.
Peli alkoi kotijoukkueen terävällä otteella. Jo kolmannella peliminuutilla kotiyleisö sai juhlinnan aihetta, kun Palloseura siirtyi 1-0 johtoon. Tilanne lähti Saku Ylätuvan sivurajaheitosta Emeka Ezelle (kuvassa). Kärkimies Eze kääntyi vastustajan estelyistä huolimatta, nousi kohta maalia ja syötti takaviistoon millintarkasti tilanteessa erinomaisesti mukana olleelle Ylätuvalle, joka sijoitti tarkasti pallon maalin etukulmaan ohi HIFK-vahti Tomi Maanojan. Ottelun avausmaali oli näin nähnyt päivänvalon! Kauaa RoPS ei johtoaan saanut juhlia, sillä jo yhdeksännellä peliminuutilla helsinkiläiset tulivat tasoihin. Tilanne alkoi Esa Terävän vaarallisesta laukauksesta, jonka RoPS-vahti Antonio Reguero venytti torjunnallaan hienosti kuitenkin kulmapotkuksi. Kulman jälkitilanteessa pallo pomppi Simo Roihan ja Hyvärisen päiden kautta kuin tarjottimelle kokeneelle Mikael Forssellille, jolla oli helppo työ viimeistellä maalin edestä 1-1 tasoitusosuma. Maalin jälkeen peli alkoi kääntymään vieraiden hallinnaksi, kun taas kotijoukkue RoPS:n pelistä paistoi kiire, joka realisoitui heikkoina syöttöinä ja vaisuna prässipelinä. 32. minuutilla sinipaidat saivat kuitenkin hyvän tilanteen, kun Anselmi Nuorelan oikealta lähtenyt vapaapotku tavoitti maalilta Ezen. Nuoren hyökkääjän voimakas pusku suuntautui kuitenkin tarpeeksi lähelle Maanojaa, joka liimasi pelivälineen varmasti näppeihinsä. Kun moni odotti jo taukovihellystä, iski HIFK 45. minuutilla toistamiseen. Tilanne lähti keskikentän maestron eli Mika Väyrysen hyvästä pystysyötöstä, joka tavoitti vasemmalta kenttäpuoliskolta Nnaemeka Anyamelen. Laiturin grogilasin korkuinen jatko maalille löysi täysin vapaana olleen Pekka Sihvolan, jolla oli helppoakin helpompi paikka viedä joukkueensa johtoon. Näin tauolle poistuttiin 1-2 lukemissa.


Felek pelasi toisen puoliajan.
Toisen 45-minuuttisen RoPS aloitti vaihtamalla Timo Stavitskin tilalle oikeaan laitaan Cem Felekin (kuvassa). Oleellisesti tämä ei peliin kotijoukkueelle uutta tuonut, sillä HIFK:n kokenut keskikenttä pyöritti tämän jälkeenkin peliä omaan tahtiinsa. Ensimmäinen kunnon paikka tuli kuitenkin kotijoukkueelle 62. minuutilla, kun pitkän pallottelun jälkeen peliväline tuli maalille Juuso Hämäläiselle, joka jatkoi päällään pallon taakse noin 16 metriin. Tilanteessa kärppänä oli Eetu Muinonen, jonka kova laukaus meni kuitenkin aavistuksen vasemmalta maalin ohi. Minuutti tästä ja Anyamele sai nousta kuin kunniakujaa pitkin vasemmassa laidassa kenenkään estelemättä. Hänen terävä laukauksensa meni kuitenkin vajaan puoli metriä RoPS-maalin oikean alakulman ohi ja kotijoukkueen kannattajat saivat hengähtää helpotuksesta. Pari minuuttia tästä ja Väyrynen pääsi laukomaan, mutta veto suuntautui kohti Regueroa, jolla oli suhteellisen helppo työ torjua keskikenttämiehen maalintekoyritys.

Tukiainen sai myös minuutteja.
Kohta tämän jälkeen ottelun 67. minuutilla Juha Malinen teki toisen vaihtonsa, kun ottelun avausmaalin tehnyt Ylätupa sai tehdä tilaa Sakari Tukiaiselle (kuvassa), joka nousi ottelun loppuajaksi ns. piikkipaikalle kärkeen. Tämän vaihdon jälkeenkin ottelu meni vieraiden lievässä hallinnassa RoPS:n tuskastellessa hyökkäystensä kanssa. 85. minuutilla Nurmelan vasemmalta antaman kulman päätteeksi vieraiden Aleksi Ristola ajoi Roihan selkään ja ottelun tuominneella Mikko Möröllä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin näyttää palloa pilkulle. Pienen arvonnan jälkeen pallon taakse asteli Eze, joka sijoitti pelivälineen varmasti maalin vasempaan kulmaan ja tilanne oli näin 2-2! Ottelun lopussa ei enää huippupaikoille päästy ja näin kamppailu päättyi tasatulokseen 2-2 (1-2).

Ottelun jälkeen kummankin joukkueen valmentajat olivat pettyneitä, Juha Malinen omiensa esitykseen ja Antti Muurinen voiton hukkaamiseen loppuminuuteilla. Malisen mukaan RoPS oli pelissä joka osa-alueella enemmän tai vähemmän vastustajaansa perässä. Nuoren laitapakin Juho Hyvärisen otteisiin Malinen oli kuitenkin tyytyväinen ja lupasi joukkueen omalle kasvatille jatkossakin peliminuutteja liigassa. RoPS hävisi pelissä keskikentän kamppailun lähes kokonaan, ainoastaan Eetu Muinonen pysyi vastustajan vauhdissa mukana läpi ottelun. Tähän RoPS onkin hakemassa muutosta hankkimalla keskialueelle kaksi uutta pelaajaa, kanadalaisen jo aiemmilta vuosilta Veikkausliigasta tutun Charlie Traffordin sekä kokeneen chileläisen Pablo Mota Gonzalezin. Kummankin pelaajan sopimukset kattavat loppukauden ja niissä on optio myös ensi kaudesta. HIFK:n valmentaja Muurinen harmitteli ottelun jälkeen johdon sulamista tasapeliksi jälleen kerran. Hän kuitenkin muistutti, että Rovaniemi ei ole niitä helpoimpia vieraspaikkakuntia ja usein täältä lähdettäessä tasapelipiste tyydyttää. Tällä kertaa näin ei kuitenkaan ollut, koska Muurisen joukkue hallitsi peliä suurimman osan ajasta. Voidaankin sanoa, että RoPS saa olla enemmän kuin tyytyväinen tasapeliin, sillä sen verran heikko joukkueen esitys kokonaisuudessaan tässä ns. kuuden pisteen pelissä oli. Kun pelistä puuttuu Okkonen sekä pois siirtyneet Taylor ja Addy, tämä ei voi olla näkymättä. Siksi onkin tärkeää, että RoPS on ollut hereillä pelaajamarkkinoilla uusien pelaajien suhteen. Toivottavaa on, että Puolan suunnalta Napapiirille matkannut Trafford sekä Etelä-Amerikasta tuleva Gonzalez ovat hyvässä pelikunnossa pohjoiseen saapuessaan. Toinen selkeä asia on se, että RoPS:n puolustus ei kestä loppukaudesta juurikaan loukkaantumisia, koska vaihtoehtoja varsinkin laidoille on niukasti. Toivoa sopiikin, että Järvenpää on pian taas mukana pelaavassa kokoonpanossa ja näin vaihtoehtoja ja kilpailua puolustuksen pelipaikoista syntyy joukkueeseen.

Seuraavan kerran RoPS pelaa ensi viikon sunnuntaina (16.7.), jolloin sinipaidat matkaavat Lahteen, jossa vastaan asettuu Veikkausliigassa kolmantena oleva FC Lahti. Ottelu pelataan tutusti klo 18.30 alkaen.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Emeka Eze - maali ja maalisyöttö kärkimieheltä, jonka liike ja varsinkin sijoittuminen kentällä paranee koko ajan.

Teksti: M.N.
Kuvat: M.N. & M.L.