maanantai 24. heinäkuuta 2017

RoPS hallitsi, SJK vei pisteet

RoPS punomassa juoniaan SJK:n maalilla.
Rovaniemen Palloseuran aktiivinen peli ei tuottanut sunnuntai-iltana Rovaniemen keskuskentällä tulosta, sillä seinäjokelainen SJK vei pisteet lopulta maalein 1-2 (0-0). Kotijoukkueen maalista 2356 katsojan edessä vastasi debyyttiottelunsa sinipaidassa pelannut 18-vuotias Lassi Lappalainen. Voiton myötä SJK nousi Veikkausliigassa seitsemännelle sijalle, RoPS:n jatkaessa yhdeksäntenä.

Kotijoukkue RoPS pääsi otteluun melko hyvässä terveytilanteessa, ainoastaan puolustuksesta puuttui kaksi miestä, Lassi Järvenpää ja kuumesairas Juuso Hämäläinen. Uusista miehistä Charlie Trafford jatkoi viime pelin tapaan avauksessa ja nyt myös Pablo Gonzalez sai liigakasteensa heti ottelun alkuminuuteista alkaen. Vastikään joukkueeseen liittynyt Lassi Lappalainen sen sijaan aloitti kamppailun vaihtopenkillä. Vierasjoukkue SJK:lta ottelusta puuttui niin ikään kuumeesta kärsinyt Aristote Mboma. Myös pitkäaikaispotilaat Richie Dorman ja Matej Hradecky olivat poissa, samoin kuin uudet vahvistukset Vahid Hambo ja Joonas Sundman.

Eze ja Hetemaj pelin tiimellyksessä.
Ottelu alkoi hieman tunnustellen, mutta alusta alkaen oli selvää, että RoPS oli valmis peliin. Joukkue prässäsi vastustajaansa aktiivisesti ja teki näin vieraiden pelinrakentelusta vaikeaa. 12. peliminuutilla Emeka Eze (kuvassa) jatkoi päällään pelivälineen suoraan Simo Roihalle, jonka hyvän laukauksen SJK-vahti Mikhel Aksalu sai kuitenkin torjuttua venytyksellään. 14. minuutilla SJK sai ensimmäisen kunnon tilanteensa kulman muodossa, mutta tästä seinäjokelaiset eivät vielä onnituneet. 31. minuutilla RoPS-toppari Leo Väisänen joutui rikkomaan Matti Klingaa ja tuloksena oli vapaapotku kentän oikealta puolelta. Obed Malolon vapari löysi maalin edestä täysin vapaana olleen Marc Valesin, mutta topparin jatko meni hieman oikealta maalin ohi. Tilanteessa kotijoukkueen merkkauspeli ontui jälleen pahemman kerran. Heti seuraavaksi Roiha olikin taas kuin varkain hyvässä vetopaikassa kentän toisessa päässä, mutta laitahyökkääjän yritys kilpistyi jälleen Aksalun hyvään torjuntaan. Puoliajan lopussa kummallakin joukkueella oli vielä yksi puolittainen paikka, mutta mitään supervaarallista pelissä ei enää nähty. Näin hyvin epävarmasti läpi ottelun viheltänyt Dennis Antamo komensi joukkueet tauolle maalittomassa 0-0 tilanteessa.

Gonzalez teki ensiesiintymisensä keskuskentällä.
Toinen 45-minuuttinen alkoi niin ikään RoPS:n hyvällä pelillä. 49. minuutilla Gonzalez (kuvassa) testasi Aksalun torjuntataitoja oikealta lähteneellä ulkosyrjälaukauksellaan. Tämän Aksalu torjui varmasti ja tilanne pysyi maalittomana vielä hetken. 53. minuutilla Jesse Sarajärven keskitys löysi maalivahdin alueelta Matti Klingan, joka liukui palloon. Keskikenttämiehen jatko osui tämän jälkeen epäonnekkaasti laitapakkina ottelussa pelanneeseen Anselmi Nurmelaan, jonka kautta pallo pomppi maalin vasempaan alakulmaan ohi hölmistyneen RoPS-vahti Antonio Regueron. Muutoin pelivälinen olisi mennyt metrikaupalla ohi RoPS-maalin. Näin tilanne oli 0-1. Kotijoukkue ei kuitenkaan maalista masentunut, vaan jatkoi aktiivista peliään. 61. minuutilla Roiha tarjoili päätyrajalta suoraan boksiin Ezelle, jonka veto meni kuitenkin selvästi yli SJK-maalin.

Lappalainen osui heti RoPS:lle!
70. minuutilla Juha Malinen herätteli joukkuetta vaihtamalla Nurmelan tilalle kentälle debytantti Lappalaisen (kuvassa). Klubista tullut nuorukainen ei ehtinyt olla kentällä kuin vajaan viisi minuuttia ennen ensimmäistä RoPS-maaliaan. 75. minuutilla RoPS hyökkäsi kärkkäästi Roihan ja Ezen toimesta ja irtopallo tuli lopulta Lappalaisen ulottuville noin 12 metriin. Nuorukainen sijoitti tilanteessa pallon varmasti maalin oikeaan alakulmaan ohi tilanteessa voimattoman Aksalun ja tilanne tasoittui lukemiin 1-1! Kotijoukkue ei tasoituksesta saanut nauttia kuin reilut viisi minuuttia, sillä 82. minuutilla SJK siirtyi jälleen johtoon. Vieraat saivat tällöin vapaapotkun 25 metristä. Pallon taakse asteli Malolo, jonka hieno laukaus meni läpi RoPS-muurin ja ennen kaikkea tilanteessa palloa väistävän Ezen ohi löytäen tiensä maalin oikeaan alakulmaan. Näin taululla loistivat 1-2 lukemat. 87. minuutilla RoPS haki vielä vauhtia laitaan vaihtamalla Gonzalezin tilalle Timo Stavitskin. Pelikellon näyttäessä jo täyttä aikaa RoPS vaihtoi vielä kärkeen Ezen tilalle Sakari Tukiaisen. Lopussa RoPS ei enää maalipaikoille päässyt ja näin ottelu päättyi lukemiin 1-2 (0-0).

Kokonaisuudessaan RoPS pelasi hyvän ja aktiivisen pelin, josta joukkue ei kuitenkaan pisteitä saanut. Parannettavaa sinipaidoilla löytyy edelleen erikoistilanteiden puolustamisessa, jossa merkkausvirheitä tulee paljon. Myös viimeistelyyn ja hyökkäysten loppuun viemiseen tulee panostaa. Uudet pelaajat vaikuttavat istuvan joukkueeseen melko hyvin ja olevan samalla vahvistuksia. Toki esimerkiksi Gonzalez on ehkä enemmän keskikentän keskustan pelaaja kuin laitapelaaja ja saisi enemmän itsestään irti sillä pelipaikalla. Ajaxiin siirtyvän Saku Ylätuvan ja jo AIK:n riveihin jo siirtyneen Robert Taylorin osaamista ja yllätyksellisyyttä joukkue kuitenkin kaipaa, mutta ehkäpä Lappalaisesta on iloa enenevissä määrin joukkueelle tulevissa peleissä. Sunnuntaina Eze oli varsinkin ensimmäisellä 45-minuuttisella lähes pitelemätön SJK-puolustukselle, mutta loppua kohti kärkimies hieman katosi pelistä. Ehkäpä Tukiaista voisi käyttää peleissä nykyistä enemmän, koska pelaaja omaa kokoa taistella pääpalloista ja tuo tarvittavaa voimaa maalinedustalle. Ottelun jälkeen tuli myös tietoon, että sinipaitojen kiistaton ykkösveskari Antonio Reguero loukkasi itseään pelin lopussa. Täytyy todellakin toivoa, että kyseessä ei ole mitään isompaa, jotta espanjalainen on pelikunnossa ja tolppien välissä taas heti seuraavassa ottelussa. RoPS pääseekin valmentaja Malisen johdolla hiomaan uusia kuvioita harjoituskentälle viikon ajaksi, sillä seuraavan kerran RoPS pelaa maanantaina 31.7., jolloin se kohtaa vieraskentällä hieman piristymisen merkkejä näyttävän sarjajumbo JJK:n. Ottelu pelataan tutusti klo 18.30 alkaen.

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Eetu Muinonen - keskikenttämies juoksi kilometrikaupalla, prässäten ja raataen läpi ottelun joukkueensa eteen.