sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

RoPS:lle tärkeä kauden avausvoitto

Antonio Reguero piti maalinsa puhtaana.
Rovaniemen Palloseura käänsi liigajunansa takaisin oikeille raiteille lauantaina, kun joukkue voitti Ratinan stadionilla pelatussa vierasottelussa Ilveksen. Ottelun loppulukemiksi 2813 katsojan edessä kirjattiin 0-2 (0-1). Palloseuran maaleista vastasivat Robert Taylor sekä ensimmäisen veikkausliigamaalinsa tehnyt Sani Kaita.

RoPS pääsi peliin hyvässä terveystilanteessa. Joukkueen käskyttäjä Juha Malinen oli hieman muokannut avausta tappiollisen VPS-pelin jälkeen ja nyt avauksessa viilettivät laiturina pelannut Simo Roiha sekä kärkimies Emeka Friday Eze. Huomionarvoista oli jälleen se, että vierasottelussa penkillä ei ollut varamaalivahtia. Kotijoukkue Ilves pääsi myös peliin vahvalla kokoonpanolla ja oli lähtökohtaisesti ottelun ennakkosuosikki, sillä kotijoukkue oli avannut kautensa voitolla ja tasapelillä.

Ylätupa pelasi jälleen ennakkoluulottomasti.
Ottelu lähti käyntiin RoPS:n aktiivisella pelillä. Myös Ilves pääsi nopeasti pelirytmiin ja jo kahdeksannella peliminuutilla RoPS-vahti Antonio Reguero joutui torjuntatöihin vapaapotkutilanteessa ja minuutti myöhemmin kulmapotkutilanteessa kotijoukkueen Tatu Miettunen pääsi ohjaamaan hyvästä paikasta, mutta kohti Regueroa, joka vangitsi pelivälineen varmasti näppeihinsä. 16. peliminuutilla kesken hyvän kotijoukkueen otteen RoPS pääsi hyökkäämään. Saku Ylätupa (kuvassa) tarjoili rangaistusalueella takaviistoon Roihalle, joka nousun päätteeksi torpattiin ruohon pintaan Marco Matronen toimesta. Erotuomari Mikko Mörö ei epäröinyt ja näytti palloa pilkulle. Pallon taakse asteli Taylor, jonka sijoitus vasempaan alakulmaan meni ohi hyvin vedon aavistaneen Ilves-vahti Johannes Luukkasen. Näin tilanne muuttui lukemiin 0-1! Kymmenisen minuuttia tästä ja kotijoukkueen kulmatilanteessa pallo tuli toppari Jani Tanskalle, jonka pusku löysi jälleen maalin edestä Miettusen, mutta tälläkin kertaa Reguero ehti torjumaan toisen topparin maalintekoyrityksen. 29. minuutilla pallo oli toistamiseen Ilveksen maalissa, mutta maali jäi hyväksyttämättä turhan paitsion johdosta. Tilanteessa kärkimies Eze oli jo harhauttanut Luukkasen ja pallo lipui hitaasti kohti maalia. Taylor tuli kuitenkin tilanteeseen ja jatkoi pallon maaliin, mutta paitsioasemasta. Näin varma maali jäi syntymättä. 33. peliminuutilla RoPS:n Ylätupa esitti lähes puolen kentän nousun pallon kanssa, joka päättyi tuliseen laukaukseen, joka meni hieman yli Ilves-maalin. Viisi minuuttia tästä ja Eze pääsi ampumaan Ylätuvan tarjoilun jälkeen vajaasta kymmenestä metristä, mutta Luukkanen onnistui torjumaan vedon osin tuurilla ja osin taidolla ja näin huippupaikka tyrehtyi kotijoukkueen purkupalloon. Vielä puoliajan lopulla Taylor pääsi tykittämään reilusta 25 metristä, mutta veto suuntautui hieman vasemmalta maalin ohi. Näin joukkueet siirtyivät tauolle 0-1 lukemissa.

Sani Kaita osui RoPS:lle.
Toinen puoliaika alkoi Ilveksen aktiivisella pelillä ja RoPS:n pitäessä pakkansa tiiviinä. Huomionarvoista oli koko joukkueen sitoutuminen puolustuspeliin alkukauden otteluita huomattavasti paremmin. Tämä tylsytti myös hyvin mielikuvituksettomasti hyökänneitä tupsukorvia ja RoPS:n johto ei ollut suuremmin uhattuna. 71. minuutilla RoPS teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Cem Felek korvasi laidalla rangaistuspotkun hankkineen ja kovaa uurastaneen Roihan. Viisi minuuttia tästä ja Kaita korvasi keskikentän pohjalla hetkeä aiemmin tällin saaneen kapteeni Antti Okkosen. 79. minuutilla nähtiin ottelun lopullinen ratkaisu. Kulmapotkun jälkitilanteessa Kaita (kuvassa) sai vetopaikan noin 18 metristä ja keskikenttämiehen suora veto läpi pelaajamuurin meni vastustamattomasti maalin vasempaan alakulmaan ja tilanne oli jo 0-2! Syötön maaliin tarjoili Ivan Tatomirovic. Ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella kotijoukkue Ilves loi painetta ja sai pari oivaa vetopaikkaakin rangaistusalueen sisältä, mutta ne karkailivat taivaalle tai jäivät Regueron hyppysiin. Näin ottelu päättyi RoPS:n kannalta riemastuttaviin 0-2 (0-1) lukemiin.

Alkukauden pakka sekaisin pelaillut RoPS oli ottelussa kuin uudestisyntynyt, sillä nyt joukkue pelasi kentällä järkevästi toisiaan auttaen. Etäisyydet eivät kasvaneet liiaksi ja näin Ilvekselle ei jäänyt turhaa tilaa pelinrakenteluun. Myös sinipaitojen hyökkäyspeli oli saanut uusia ulottuvuuksia ja toimi tehokkaasti. Samoin joukkueen puolustuslinja pelasi hyvin koko 90-minuuttisen. Ainoa mistä joukkuetta voi "moittia" on erikoistilanteiden puolustaminen. Kulmatilanteiden ja epäsuorien vapaapotkujen puolustamiseen joukkueen tulee keskittyä vielä tarkemmin, jotta maalin edessä ei ole vapaana vastustajan pelaajia jatkotilanteissa. Kokonaisuudessaan ottelu oli kuitenkin kirkkaasti parasta Palloseuraa tällä kaudella. Tästä on hyvä jatkaa tulevan viikon jänkäderbyyn, jossa vastaan tulee lauantaina kotikentällään SJK:n kaatanut PS Kemi. Ottelu RoPS-PS Kemi pelataan siis lauantaina 29.4. klo 16.00 alkaen Rovaniemen keskuskentällä. Silloin kaikki keskarille kannustamaan RoPS kotivoittoon!