maanantai 26. syyskuuta 2016

RoPS ja MIFK tasapeliin keskuskentällä

Abdou Jammeh erikoistilanteessa vastustajan maalilla.
Rovaniemen Palloseura kohtasi sunnuntai-iltana kotikentällään IFK Mariehamnin ottelussa, josta tapahtumia ja vauhtia ei puuttunut. 1933 katsojan edessä pelattu Veikkausliigan kamppailu päättyi kotijoukkueen vahvasta pelistä huolimatta tasalukemiin 1-1 (1-1). Tasapelin myötä MIFK jatkaa sarjakakkosena ja RoPS ainakin vielä viidennellä sijalla, viisi pistettä perässä kolmannesta sijasta.

RoPS tuli otteluun viime pelin tyylillä eli ilman yhtään varsinaista hyökkääjää. Helsingissä RoPS:n peli ilman puhdasta kärkimiestä toimi paikoitellen mallikkaasta ja Juha Malinen jatkoi samalla linjalla myös MIFK:ta vastaan. Poissa pelaavasta kokoonpanosta oli edelleen loukkaantuneen kirjoissa oleva Ville Saxman, Michal Mravec sen sijaan teki paluun joukkueen vahvuuteen ollen yksi vaihtomiehistä. Saarelaiset pääsivät peliin myös hyvistä asemista, sillä ykkösmiehistöstä puuttui ainoastaan Jani Lyyski. Näin kentällä nähtiin vierailta nimivahva miehitys.

Pirinen ja Granlund.
Peli alkoi vauhdilla, sillä jo 2. peliminuutilla pallo löysi tiensä RoPS:n maaliin. Tilanteessa oli myös paljon epäonnea, sillä pallo kimposi alaspäin juosseen Juuso Hämäläisen jalasta suoraan Diego Assisille, jolla oli helppo työ pistää peliväline ohi RoPS-vahti Antonio Regueron. Näin tilanne oli heti 0-1. Minuutti tästä ja RoPS vyörytti peliä Walter Viitalan maalille. Tilanteessa sivurajaheiton päätteeksi Juha Pirinen (kuvassa) pääsi puskemaan, mutta yritys suuntautui maalin ohi. Kolme minuuttia tästä ja RoPS sai lähes tuhannen taalan paikan. Oikealta tullut keskitys löysi lopulta Jarkko Lahdenmäen, joka pienen siirtelyn jälkeen pääsi vetopaikkaan, mutta MIFK-puolustus pystyi estämään pallon menon tyhjään maaliin. Jatkopalloon ehti vielä Robert Taylor, mutta hänen yritys meni hieman oikealta maalin ohi. Tämän jälkeen peli hieman rauhoittui ja kumpikin joukkue kokosi voimiaan. 17. minuutilla Dever Orgill harhautteli tyylikkäästi RoPS:n puolustusta ja laukoi, mutta hieman vasemmalta maalin ohi. 27. minuutilla Assis pääsi kulman jälkitilanteesta tykittämään, mutta peliväline kilahti maalin ylähirteen ja RoPS selvisi säikähdyksellä. Tämä tilanne lopullisesti herätti kotijoukkueen, joka alkoi vyöryttämään peliä kohti Viitalan vartioimaa MIFK-maalia. 35. minuutilla kotijoukkue sai vapaapotkun kentän vasemmalta puolelta, noin 20 metristä. Pallon taakse asteli Taylor, jonka upea laukaus osui kuitenkin vasempaan tolppaan. Tilanteessa Janne Saksela oli kuitenkin kärppänä liikkeellä ja jatkoi päällään pallon maalin oikeaan nurkkaan. Näin tilanne oli 1-1! Tämä jäikin ensimmäisen 45-minuuttisen viimeiseksi onnistumiseksi ja näin tauolle mentiin tasalukemissa 1-1.

Muinonen varjo perässään.
Toinen puoliaika alkoi RoPS:n terävällä pelillä. 49. minuutilla Saksela nousi vängällä ohi kahden vieraspelaajan ja laukoi 20 metristä. Yritys meni kuitenkin aavistuksen oikealta maalin ohi. 56. minuutilla oli Taylorin vuoro yrittää ratkaisua. RoPS:n kauden komeetan pommi reilusta 30 metristä osui kuitenkin ylähirteen ja tilanne säilyi tasanumeroissa. 66. minuutilla Sakselan oikealta lähtenyt vapaapotku tavoitti takakulmalta Pirisen, joka ei kuitenkaan pystynyt liukumaan palloa maaliin asti hyvästä yrityksestään huolimatta. Minuutti tästä ja Saksela pääsi laukomaan Eetu Muinosen (kuvassa) hyvän puolenvaihdon jälkeen. Veto suuntautui kuitenkin kohti Viitalaa. 72. minuutilla oli kotijoukkueen ensimmäisen vaihdon aika, kun Mika Mäkitalo korvasi kentällä José Antonio Galánin. Ja heti perään Fridolin Nganbe Nganbe juoksi kentälle Muinosen tilalle. Vaihtojen jälkeen peli pysyi kotijoukkueen hallussa, mutta vaarallisia tilanteita ei nähty. 85. minuutilla RoPS teki kolmannen vaihtonsa, kun Aapo Heikkilä korvasi kentällä Lahdenmäen. Ja vain pari minuuttia tästä ja Mäkitalo pääsi heiton jälkitilanteesta tälläämään painavan vedon. Kotikatsomon epäonneksi veto meni tolppaa hipoen oikealta ohi. Ja vain minuutti tästä ja Taylor pääsi laukomaan hienon haltuunoton jälkeen, mutta veto meni metrin vasemmalta maalin ohi. Ottelun kuudella lisäminuutillakaan ei maaleja nähty, joten ottelussa jälleen kerran liikaa roolia ottanut Antti Munukka vihelsi pelin päättyneeksi tasalukemiin 1-1 (1-1).

RoPS esitti pelissä hyvää ja aktiivista peliä ja olisi otteillaan ansainnut kaikki kolme sarjapistettä. MIFK pelasi myös varsin mallikkaasti ja ei olekaan sattumaa, että joukkue kamppailee jopa mestaruudesta. Kotijoukkueelle voitto olisi ollut elintärkeä kamppailussa mitalisijoista. Toki pelejä on vielä joukkueilla 4-5 jäljellä ja Vekkausliigassa pelataan tutusti hyvin ristiin, joten kaikki on vielä mahdollista. Sunnuntain ottelun ilmeellä RoPS voi lähteä luottavaisin mielin kauden päättäviin kamppailuihin. Ainoa huolenaihe on siinä, että joukkueen hyökkääjät on siirretty käytännössä reserviin. Mutta parhaimmat pelaavat ja tällä hetkellä hyökkäystriosta ei ole ratkaisujen tekijöiksi kentällä.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana sunnuntaina vieraskentällä kohdaten hyvää kautta pelaavan Vaasan Palloseuran. Ottelu alkaa tuttuun tapaan klo 18.30.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Janne Saksela - tärkeä maali ja lukuisia hyviä nousuja, keskityksiä ja vetoja.