maanantai 8. elokuuta 2016

RoPS hallittuun voittoon Vepsusta

RoPS:n pelaajat juhlivat Taylorin 1-0 osumaa.
Rovaniemen Palloseuran pirteät otteet saivat jatkoa sunnuntai-iltana kotikentällä, kun sinipaidat kukistivat Vaasan Palloseuran kahdella ottelun alun tyylikkäällä maalilla lukemin 2-0 (2-0). RoPS:n yhdeksättä peräkkäistä tappiotonta ottelua Veikkausliigassa oli Rovaniemen keskuskentällä seuraamassa vain 1777 katsojaa, mutta tulevan keskiviikon PS Kemi -otteluun on odotettavissa huomattavasti enemmän silmäpareja katsomoon.

RoPS lähti otteluun kokoonpanolla, josta puuttuivat edelleen loukkaantuneiden kirjoissa oleva Ville Saxman sekä pelikieltoa ottelussa kärsinyt Janne Saksela. Muuten joukkue pääsi peliin parhaalla kokoonpanollaan. Myös vaasalaiset pääsivät valmistautumaan peliin ilman suurempia loukkaantumishuolia, sillä Vepsun riveistä puuttuivat ainoastaan pitkäaikaispotilaat Jesper Engströn ja Arttu Nuutinen.

Maalintekijän on helppo hymyillä.
Ottelu alkoi kotijoukkueen terävällä pelillä ja VPS joutui heti alusta alkaen tiukkaan prässiin. RoPS sai ansaitun vapaapotkun aivan rangaistusalueen ulkopuolelta 7. peliminuutilla, kun Fridolin Nganbe Nganbea rikottiin tilanteessa. Pallon taakse asteli Robert Taylor, jonka upea vapari kaarsi vastustamattomasti maalin vasempaan yläkulmaan ohi tilanteessa voimattoman VPS-vahti Jevgeni Kobozevin. Näin tilanne oli 1-0! Ja vain neljä minuuttia tästä ja kärkimies Aleksandr Kokko (kuvassa) huudatti kotiyleisöä toistamiseen Eetu Muinosen hyvän esityön jälkeen. Borre sai pallon rangaistusalueen rajan tietämillä harhauttaen VPS:n Ville Koskimaan täysin kahville ja laukoen pelivälineen varmasti maalin vasempaan alakulmaan. Näin tilanne oli jo 2-0! Vierailijat alkoivat päästä peliin hieman paremmin mukaan jakson edetessä, mutta huippupaikkoja ei juuri heidän toimestaan nähty. 21. peliminuutilla tosin Andre Clennon pääsi puskemaan, mutta tämän tilanteen vasta jatkosopimuksen tehnyt RoPS-vahti Antonio Reguero torjui varmasti. 37. peliminuutilla Jerry Voutilainen pääsi laukomaan reilusta 20 metristä Juha Pirisen keskelle kenttää suuntautuneen harhasyötön jälkeen, mutta Reguero torjui helposti keskikenttämiehen yrityksen. Jakson lopulla kumpikaan joukkue ei enää maaliverkkoja pöllyyttänyt, joten näin tauolle mentiin kotijoukkueen ansaitussa 2-0 johdossa.

Mäkitalo uurasti kentällä 83. minuutille asti.
Myös tonen puoliaika alkoi RoPS:n määrätessä pelin tahdin. 51. minuutilla RoPS sai vapaapotkun noin 22 metristä, mutta Pirisen yritys meni pari metriä yli VPS-maalin. Neljä minuuttia tästä ja Muinosen oivan pelin jälkeen Kokko pääsi oikealta vetopaikkaan, mutta jatko ei suuntautunut maalia kohti. Kohta tämän jälkeen VPS oli saada hyvän paikan. Tilanteessa vahvasti läpi ottelun pelannut Juuso Hämäläinen sai kuitenkin puolustettua tilanteen kulmaksi. Ensimmäisen vaihtonsa RoPS teki 64. minuutilla, kun Kokko pyysi vaihtoa. Hänet kentällä korvasi Ransford Osei. 72. minuutilla Osei olikin huippupaikassa Pirisen vahvan esityön jälkeen, mutta kärkimies ei osunut maalin edestä palloon ja tilanne kuivui kokoon. 75. minuutilla RoPS teki toisen vaihtonsa, kun John William Oluremi korvasi kovaa, mutta tehottomasti jälleen raataneen Fridolin Nganbe Nganben. Ja vielä 83. minuutilla Michal Mravec juoksi kentälle Mika Mäkitalon (kuvassa) tilalle. Toisen jakson loppu oli kotijoukkueelta enemmän oman pään varmistelua kuin hallittua hyökkäämistä tai tiukkaa prässiä ylhäältä. Tämä kuitenkin puri hyvin vastustajaan ja teki vaasalaisista käytännössä aseettomia. Näin ottelu puhallettiin Jani Laaksosen toimesta päättyneeksi reilun kolmen lisäaikaminuutin jälkeen lukemiin 2-0 (2-0).

Kokonaisuudessaan ottelu oli hyvin kotijoukkue RoPS:n hallussa ja varsinkin alun aktiivinen prässipeli yllätti täysin vaasalaiset. Kun peli oli jo 11. peliminuutin jälkeen 2-0 tilanteessa, oli VPS:llä lähes mahdoton tehtävä kammeta itsensä takaisin mukaan peliin. Myös RoPS:n hyvä koko joukkueen puolustuspeli vaikeutti vieraiden peliä ja esimerkiksi laitojen kautta VPS ei saanut juuri mitään pelissä aikaan. Välillä joukkue oli päästä nopeisiin vastahyökkäyksiin, mutta nämä tilanteet RoPS-puolustus onnistui katkomaan kerta toisensa jälkeen. Esimerkiksi Jarkko Lahdenmäki pelasi oikeana pakkina kauden parhaimman pelinsä. Peli osoitti myös jälleen sen, että ensi keskiviikon liigaottelun jälkeen Australian liigaan siirtyvän ja 70 maalia RoPS:lle pyssyttäneen Kokon korvaaminen tulee olemaan vaikeaa. Ainakaan nykyjoukkueesta ei löydy hänen paikalleen läheskään samantasoista peluria, koska Osei ja Oluremi eivät ole kliinisiä maalintekijöitä tai pysty kamppailemaan pääpalloista Borren tavoin. RoPS onkin tuomassa testiin uuden miehen Juha Malisen mukaan jo heti alkuviikosta. Tämä onkin tärkeää, sillä nyt jo kolmannella sijalla Veikkausliigassa oleva RoPS taistelee tänäkin vuonna sarjan kirkkaimmista sijoista, jos ja kun joukkue saa hankittua mitat täyttävän ja maaleja iskevän kärkimiehen Kokon tilalle pikavauhdilla.

Seuraavan kerran RoPS pelaa siis jo tulevana keskiviikkona, jolloin se kohtaa kotikentällään jänkäderbyssä PS Kemin klo 18.30 alkaen. Ottelu on samalla myös Kokon jäähyväisottelu RoPS:n paidassa. Silloin kaikki Rovaniemen keskuskentälle kannustamaan RoPS voittoon!

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Eetu Muinonen -jälleen vahva esitys keskikentän monitoimimieheltä, jaksoi prässätä ja rakentaa peliä koko 90-minuuttisen.