sunnuntai 29. toukokuuta 2016

RoPS:n johto ei kestänyt kotikentällä

Ransford Osei yrittää karata Abdoulaye Meiteltä.
Lauantaina aurinkoisessa säässä päiväpelinä pelattu RoPS-SJK -ottelu tarjosi 2344 katsojalle runsaasti maaleja ja loppujen lopuksi kotijoukkueen fanit hiljentäneen tappion lukemin 2-3 (1-0). RoPS johti ottelua kahteen otteeseen, mutta fSJK käänsi pelin toisen puoliajan kolmella maalilla itselleen. Näin Palloseuran vaikea jakso sai jatkoa ja joukkue on nyt kolmen ottelun tappioputkessa.

Rovaniemen Palloseura tuli otteluun muokatulla kokoonpanolla, jossa Aapo Heikkilä ja Robert Tayor pelasivat keskikentän laidoilla ja Mamut Saine ns. kymppipaikalla. Fridolin Nganbe Nganbe aloitti näin poikkeuksellisesti pelin vaihdossa. Kärjessä puolestaan viiletti jälleen Aleksandr Kokko ja edellisen pelin aloittanut Ransford Osei. Viime aikoina otteiltaan selkeästi piristynyt SJK pääsi peliin vahvalla kokoonpanolla, vaikka heiltä matkasta puuttuivatkin pelikieltoa kärsivä Jarkko Hurme sekä loukkaantuneet Mehmet Hetemaj, Matti Klinga ja Emil Lidman. Richie Dorman puolestaan hakee vielä pelituntumaa loukkaantumisen jälkeen SJK Akatemian riveistä ja ei ollut näin mukana pelireissulla.

Jump for joy - Taylor tuulettaa osumaansa.
Ottelu alkoi hieman hermostuneesti joukkueiden hakiessa asetelmia peliin. Seinäjokelaiset näyttivät kuitenkin alkuminuuteista alkaen, että he eivät olleet tulleet Rovaniemelle peruuttelemaan. SJK sai ensimmäisellä kymmenminuuttisella mm. kaksi kulmaa, mutta nämä tilanteet RoPS onnistui purkamaan. RoPS:lla sen sijaan kesti aikansa saada pelikuviot kuntoon ja ensimmäinen tilanne kotijoukkueelta nähtiin 11. peliminuutilla. Abdoulaye Meite katkaisi Ville Saxmanin nousun kohti rangaistusaluetta sääntöjen vastaisesti ja kotijoukkue sai vapaapotkun kentän vasemmalta puoliskolta noin 18 metrin päässä Mihkel Aksalun vartioimasta SJK-maalista. Pallon taakse asteli itsevarmasti Robert Taylor (kuvassa), jonka upea kierteinen vapaapotku kiersi maalin vasempaan ylänurkkaan ohi Aksalun ja näin tilanne taululla muuttui 1-0:aan! Neljä minuuttia tästä ja Kokon ja Juha Pirisen hyvän yhteispelin jälkeen Pirinen pääsi laukomaan, mutta veto suuntautui Aksalun ulottuville. 24. peliminuutilla SJK oli tulla ottelussa tasoihin. SJK:n Henri Aalto pääsi melko vapaasti laukomaan noin 20 metristä, mutta hänen maanuoliaisensa osui kuitenkin vain maalin vasempaan tolppaan ja kotijoukkueen kannattajat saivat huokaista helpotuksesta. 44. minuutilla RoPS sai vielä toisen vapaapotkun hyvästä paikasta, mutta tällä kertaa Aksalu veti tilanteessa pidemmän korren. Näin tauolle mentiin tilanteessa 1-0.

Borren peli päättyi ennen aikojaan.
Heti toisen puoliajan alussa RoPS sai jobinpostia, kun Kokko (kuvassa) ei pystynyt enää jatkamaan peliä. Kärkimies ei omien sanojensa mukaan pystynyt edes juoksemaan täysillä alkuverryttelyssä, mutta pystyi silti pelaamaan 47. minuutille asti. Näin Kokon siirtyessä vaihtoon kentälle kirmasi Osei. 59. minuutilla oli Mamut Sainella paikka, mutta Aksalu onnistui vaivoin pysäyttämään keskikenttämiehen tulisen laukauksen. Seuraavaksi oli kuitenkin vieraiden vuoro onnistua. 64. minuutilla Roope Riski pääsi ampumaan täysin vapaasti kentän vasemmalta puolelta kierteisen laukauksen, joka löysi tiensä ohi RoPS-vahti Antonio Rogueron maalin oikeaan takanurkkaan. Näin tilanne oli 1-1. Mutta vain kaksi minuuttia tästä ja kotijoukkue johti jälleen ottelua. Tilanteessa Saine jatkoi pallon maalin eteen Oseille ja ghanalainen pääsi ampumaan aivan vapaasta paikasta pelivälineen maalin kattoon ohi Aksalun. RoPS johti näin peliä 2-1. Maali oli samalla Osein ensimmäinen maali Veikkausliigassa.

Mamnut Saine pelasi lähes koko ottelun.
Sen sijaan, että RoPS olisi tämän jälkeen jäädyttänyt peliä ja tiivistänyt puolustustaan, tapahtui täysin päinvastoin. SJK ei luovuttanut, vaan alkoi fyysisempänä joukkueena painamaan peliä kohti Rogueron vartioimaa maalia. Varsinkin RoPS:n laitapelaajat hävisivät kaksinkamppailut kerta toisensa jälkeen ja tähän RoPS:n valmennus ei reagoinut tarpeeksi nopeasti. 73. peliminuutilla huippuottelun pelannut SJK:n laitapakki Teemu Penninkangas tarjoili paikan Jussi Vasaralle, mutta tässä tilanteessa Roguero oli vielä vahvempi. 78. minuutilla nähtiin kuitenkin tasoitusmaali. Pallo ajautui Johannes Laaksosen kautta Penninkankaalle, joka karisti RoPS-pelaajat kannoiltaan ja keskitti maalille Tucolle, joka pukkasi varmasti pallon maalin perukoille. Maalin jälkeen RoPS teki toisen vaihtonsa, kun Eetu Muinonen korvasi kentällä hyvin aloittaneen, mutta toisella puoliajalla väsähtäneen Heikkilän. 83. minuutilla Matej Hradecky pääsi laukomaan noin 18 metristä, mutta veto meni aavistuksen oikean alakulman ohi. Kaksi minuuttia tästä Laaksosen jatko löysi maalin edestä Meiten, joka survoi pallon maaliin ja tilanteeksi taululle 2-3. Tässäkin tilanteessa vastustajalle annettiin aivan liian paljon tilaa ja tulos tästä oli luettavissa tulostaululta. 88. minuutilla Saine (kuvassa) siirtyi vielä vaihtoon ja John William Oluremi tuli kentälle. Vaihto oli kuitenkin enää vain kosmetiikkaa, koska kotijoukkue ei saanut enää kirivaihdetta päälle ja ottelun vaihtelevasti tuominnut Mikko Mörö vihelsi pelin päättyneeksi ja näin kaikki kolme sarjapistettä matkasivat Pohjanmaalle.

Kaksi kertaa johdon menettäminen ja ottelun häviäminen latisti varmasti niin joukkueen kuin kaikkien fanien tunnelman muuten kauniina kesälauantaina. RoPS hävisi toisella puoliajalla fyysisyydessä ja SJK sai keskikentän haltuunsa ja tämä oli yksi ottelun ratkaisevista tekijöistä. Juha Malisen olisi myös tullut reagoida nopeammin tilanteisiin, sillä laidat alkoivat vuotaa pelin edetessä yhä pahemmin. Kolme päästettyä maalia, varsinkin kotikentällä on liikaa. Joukkueen tuleekin miettiä tarkasti, miten jatkossa vastaavat tilanteet estetään. Kaikki tiesivät, että SJK on fyysistä peliä pelaava joukkue, joka otteet ovat usein sääntöjen rajamailta. Viime kaudella vastaava kotipeli oli paikoin samannäköistä, mutta silloin RoPS piti pakan tiiviinä ja käänsi pelin lopulta itselleen Simo Roihan viimeminuuttien kahdella hienolla maalilla. RoPS:lla on kuitenkin tänäkin vuonna kasassa joukkue, jolla pystytään menestymään. Nyt pitää vain saada kaikki tehot irti joukkueesta ja saada onnistumisia alle. Seuraavan kerran tähän on mahdollisuus maaottelutauon jälkeen torstaina 9.6., jolloin Rovaniemen keskuskentälle saapuu loistavasti kautensa aloittanut IFK Mariehamn. Ottelu pelataan tutustu klo 18.30 alkaen.

Ottelun alla vietettiin myös RoPS:n lanseeraamaa Match Day:tä, jolloin kaupungin useat eri liikkeet fanien johdolla tunnustivat väriä. RoPS panosti tapahtuman mainontaan ja siitä tiedottamiseen erittäin kattavasti ja siitä pisteet seuralle.Valitettavasti yleisö ei löytänyt katsomoihin niin suurella joukolla kuin Palloseura olisi toivonut. Se miksi kahden viime kauden kärkijoukkueen kohtaaminen lämpimässä ja aurinkoisessa alkukesän kamppailussa ei saa yli 2500 ihmistä suuntaamaan keskuskentälle on hyvä kysymys. Nyt jos koskaan RoPS tarvitsee kaiken tuen tiukkoihin peleihin, jotta joukkueen mollivoittoinen suunta saadaan käännetyä ns. kesälennoksi kohti sarjan kärkisijoja.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Robert Taylor -ennakkoluulotonta pelaamista ja hieno vapaapotkumaali nuorelta 21-vuotiaiden maajoukkuepelaajalta.