maanantai 10. elokuuta 2015

Vaisua meininkiä keskuskentällä

RoPS juhlii Olli Pöyliön tekemää 1-1 tasoitusta.
Sunnuntaina iltapäivästä pelattu RoPS-FC Lahti -ottelu ei tarjonnut paikalle saapuneille 2461 katsojalle suuria hurraa-huutoja, vaikka tasainen kamppailu Rovaniemen keskuskentällä nähtiinkin. Peli päättyi lopulta lukemiin 1-2 (0-0), kun vieraiden kokenut kehäkettu Rafael ratkaisi pelin hienolla ylänurkkalaukauksellaan pelin ollessa jo yliajalla. Näin RoPS hävisi toisen ottelun putkeen ja tarjolla ollut Veikkausliigan kärkipaikka kiertää edelleen napapiiriläiset kaukaa.

Japi pelasi koko ottelun RoPS:n puolustuksessa.
Rovaniemen Palloseura tuli otteluun melko varamiehisenä, sillä pelistä pelikieltojen vuoksi olivat poissa sekä Faith Friday Obilor että Moshtagh Yaghoubi. Tämän lisäksi Janne Saksela puuttui edelleen pelaavasta kokoonpanosta. Tämän johdosta Jarkko Lahdenmäki (kuvassa) pelasi topparina ja laitureina viilettivät Tommi Haanpää ja Simo Roiha. Alkukauden yksi tärkeimmistä pelaajista, Juha Pirinen, pelasi näin vasempana laitapuolustajana. Lahdeltakin puuttui pelistä pari pelaajaa, mm. Pekka Lagerblom ja Mikko Kuingas, mutta monien papereissa joukkue tuli yllätysvalmiina Rovaniemelle. Peli alkoi lievällä kotijoukkueen hallinnalla, mutta ensimmäisen erikoistilanteen kulman muodossa sai vierasjoukkue FC Lahti. Kohta perään lahtelaiset saivat toisen kulmapotkun, josta peliväline kimposi maalinedustalle hyvään paikkaan, mutta tämän RoPS pystyi lopulta purkamaan väljemmille vesille. Kotijoukkueen ensimmäinen erikoistilanne oli niin ikään kulma ottelun 12. peliminuutilla. Tilanne syntyi Haanpään keskityksestä, jonka Lahden puolustus siivosi päätyrajan yli. Kulmasta kotijoukkue ei kuitenkaan saanut mitään vaarallista aikaan. 20. peliminuutilla RoPS sai ensimmäisen puolittaisen paikkansa, kun Juha Pirisen antaman vapaapotkun jälkitilanteesta peliväline oli lähellä suuntautua kohti Lahden maalia. Tästä vierasjoukkue selvisi kuitenkin säikähdyksellä ja tilanne pysyi 0-0:ssa. 37. peliminuutilla Haanpää nousi hyvin oikeaa laitaa pitkin. Tilanne puolustettiin sivurajaheitoksi ja lopulta heiton jälkeen peliväline löysi Roihan, jonka jatko kimposi Mika Mäkitalolle. Keskikenttämiehen veto meni kuitenkin selvästi vasemmalta maalin ohi. Näin erittäin tapahtumaköyhä ensimmäinen puoliaika päättyi maalittomana.

Tomas Hradecky.
Toiselle puoliajalle joukkueet tulivat selvästi energisempinä ja kentällä alkoi tapahtua. Heti 46. peliminuutilla Tomas Hradecky (kuvassa) laukoi tulisesti saatuaan Markus Joenmäen löysän purun suoraan jalkaansa, mutta FC Lahden maalivahti Henrik Moisander pystyi torjumaan oikeaan nurkkaan suuntautuneen kovan laukauksen vaivoin kulmaksi. Pari minuttia tästä ja Lahden Matheus Alves laukoi hyvästä paikasta, mutta tämän kohti suuntautuneen laukauksen RoPS-vahti Ricardo torjui helposti. 57. minuutilla Lahdenmäki pääsi laukomaan, mutta tämän vierailijat saivat niin ikään torjuttua kulmaksi. Viisi minuuttia tästä ja RoPS:n taivaalle kasaantui mustia pilviä, kun Drilon Shalan keskitys osui rangaistusalueella Lahdenmäen käteen ja tilanteesta tuomittiin rangaistuspotku. Tässä tilanteessa voidaan kysyä pelattiinko palloa kädellä vai pelattiinko pallo käteen. Niin tai näin, peliväline vietiin yhdeksän metrin päähän RoPS-maalista. Pallon taakse astellut Alves viimeisteli pilkulta varmasti ja näin tilanne muuttui 1-0:aan. Minuutti tämän jälkeen Mäkitalon keskitys löysi maalinedustalta Abdou Jammehin, mutta topparin pusku osui kotikatsomon epäonneksi vain ylärimaan. 

Kokko sai tehdä ottelussa itselleen tilaa.
Tämän jälkeen RoPS yritti kääntää peliä vastustajan päätyyn, mutta onnistumista saatiin odottaa aina 86. peliminuutille asti. Tällöin hetkeä aiemmin kentälle kirmannut Olli Pöyliö tasoitti ottelun maalinedustalta lukemiin 1-1. Tilanne lähti oikealta Mäkitalon keskityksestä, joka tavoitti Aleksandr Kokon (kuvassa). Tilanteessa Kokko pääsi laukomaan aivan maalin edestä, mutta tämän Moisander pystyi torjumaan eteensä. Jatkopallossa ensimmäisenä oli keskikenttämies Pöyliö, joka samalla viimeisteli ensimmäisen liigamaalinsa. Tämän jälkeen RoPS vyörytti voimalla kohti FC Lahden maalia, mutta pelin ollessa jo yliajalla, pääsi FC Lahti vastahyökkäykseen kotijoukkueen menetettyä hyökkäystilanteessa helposti pelivälineen. Pallo pelattiin Rafaelin toimesta oikealle Jussi Länsitalolle, joka harhautti tilanteessa turhan lepsusti pelanneen Lahdenmäen. Länsitalo syötti laidasta Henri Toivomäelle, joka antoi pelivälineen kuitenkin mennä ohitseen Rafaelille, jolla oli kaikki aika ja tila laukoa. Hyökkääjän tarkka laukaus painui vastustamattomasti maalin oikeaan yläkulmaan ja tilanne oli näin 1-2. Kohta tämän jälkeen peli vihellettiin tuomari Miikka Lähdesmäen toimesta päättyneeksi lukemiin 1-2 (0-0).

Tiettyjen runkopelaajien puuttuminen kokoonpanosta näkyi sunnuntainakin melko selkeästi ja kapeassa pelaajamateriaalissa ei penkillä juurikaan samantasoisia korvaavia pelaajia löydy. Varsinkin laitapelaaminen oli pelissä melko heikkoa muutamaa väläytystä luukun ottamatta ja yleensäkin pelinrakentelu kotijoukkueella oli saamatonta. Seuraavaan peliin RoPS saa kuitenkin mukaansa pelikieltoja kärsineet Obilorin ja Yaghoubin ja todennäköisesti myös Sakselan. Myös John Oluremi William lienee silloin mukana kokoonpanossa. Akseli Kalermo oli mukana RoPS:n penkillä jo sunnuntain ottelussa ja loukkaantumisesta toipuva maalivahti Tomer Chencinski pelasi jo toisen voitokkaan ottelun FC Santa Clausin maalilla. Jobinpostia ovat sen sijaan Kokon ja Jammehin täyttyneet korttitilit, jotka pitävät miehet poissa seuraavasta ottelusta. Ja seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana keskiviikkona, kun keskuskentälle vieraaksi saapuu liigakolmonen eli seinäjokelainen SJK. Ottelu pelataan klo 18.30 alkaen.

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja (kotijoukkue):  Olli Pöyliö, teki sen mitä vaihtomieheltä odotettiin eli toi peliin muutosta, maalin muodossa.

Teksti ja kuvat: M.N.

RoPS:n vaihdot ottelussa (out/in):
Simo Roiha - Michael Ibiyomi (68. min)
Tomas Hradecky - Olli Pöyliö (86. min)