tiistai 23. syyskuuta 2014

Matalalentoa syyskelissä


Mika Mäkitalon ilme kertoo kaiken.
Viileässä syyssäässä ruskan keskellä pelattu Veikkausliigan ottelu RoPS-FF Jaro tarjosi paikalle saapuneille 1230 katsojalle kamppailun, jota kotijoukkue RoPS hallitsi, mutta vierailija FF Jaro korjasi pisteet salama-alun turvin. Tappion myötä sarjan kärkipään sijoitukset ovat kotijoukkueelle enää kaukainen haave, koska joukkue on nyt vasta yhdeksännellä sijalla. Jaro sen sijaan kasvatti eron RoPS:aan neljään pisteeseen ja nousi sarjassa kuudennelle sijalle.

Rovaniemen Palloseura lähti otteluun kokoonpanolla, jossa maaliin oli nostettu ensimmäistä kertaa Patrick Bantamoi. Laidalla pikkuvaivoista kärsivän Sainey Nyassin korvasi puolestaan Jani Virtanen, joka on viime peleissä lähinnä kuluttanut vaihtopenkkiä. Muuten RoPS lähti peliin tutulla miehityksellä. Vierasjoukkue FF Jaro tuli napapiirille kokoonpanolla, jota johti liigan maalipörssin kärjessä oleva Jonas Emet. Poissa joukkueen vahvuudesta  olivat Jesse Öst, Alexander Tumasyan, Jari Sara, Mathias Kullström sekä pelikieltoinen Fredrik Svanbäck.

Ottelu alkoi kotijoukkueen kannalta huonoimmalla mahdollisella tavalla, sillä jo kolmannella peliminuutilla pallo oli maalissa Bantamoin selän takana. Jaron onnistujana tilanteessa puskullaan oli Denis de Assis. Osuman voi osin ottaa kontolleen Bantamoi, joka ei tilanteessa juurikaan reagoinut. Maalin jälkeen RoPS pääsi pelirytmiin kiinni ja alkoi painaa peliä kohti vierailijoiden maalia, mutta onnistumiset karttoivat joukkuetta. Kotijoukkue sai luotua muutaman hyvän tilanteen, mutta mm. Mika Mäkitalon, Virtasen ja Ndukaku Alisonin yritykset Jaro pystyi maalivahtinsa Emil Öhbergin johdolla hoitamaan. Näin ottelun tauolle poistuttiin Jaron johtaessa peliä ja kotijoukkueen etsiessä maalinteon punaista lankaa.

Jani Virtanen palasi avaukseen.
Toinen jakso alkoi niin ikään kotijoukkueen pitäessä palloa ja Jaron puolustaessa maaliaan lähes koko miehityksellä. Ottelun 56. peliminuutilla RoPS:n valmentaja Juha Malinen teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Jesse Ahonen korvasi laidalla vaisusti esiintyneen Nicholas Otarun. 68. minuutilla oli Virtasen (kuvassa) vuoro tulla vaihtoon ja Simo Roihan kirmata kentälle. Ahonen pääsikin tulittamaan vaarallisesti, kun viimeistä varttia jo pelattiin. Hänen ja joukkueensa epäonneksi pallo osui ainoastaan maalirautoihin ja näin tilanne säilyi 0-1:ssä. Vielä 86. peliminuutilla RoPS vaihtoi Antti Peuran kentälle Alison siirtyessä vaihtopenkin puolelle. Tämäkään vaihto ei ottelun tapahtumiin mitään ratkaisevaa muutosta tuonut ja näin kaikki kolme pistettä matkasivat Pietarsaareen FF Jaron mukana.

Pelin jälkeen RoPS:n käskyttäjä Malinen oli turhautunut oman joukkueensa ontuvaan viimeistelyyn ja lupasi, että tähän tullaan jatkossa kiinnittämään entistä enemmän huomiota. Palloseuran pelejä pidempään seuranneet tiedostavat kyseisen heikkouden paremmin kuin hyvin, sillä niin usein RoPS:n hyökkäyspelistä loppuu idea viimeistään kuudentoista rajalla.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana sunnuntaina (28.9.), jolloin Rovaniemen keskuskentälle vastustajaksi saapuu niin ikään heikosti viime aikoina esiintynyt MYPA. Ottelu pelataan keskuskentän iltavaloissa klo 17:00 alkaen.

Teksti ja kuvat: M.N.