torstai 20. kesäkuuta 2024

RoPS taipui loppuhetkillä KPV:lle

Kuva: Vili Varjus
David Oliveira da Silvan nousee, Simo Roiha seuraa. Kuva: Vili Varjus
Rovaniemen Palloseura kohtasi keskiviikkoiltana kotikentällään Rovaniemen keskuskentällä hyvin kautensa aloittaneen Kokkolan Pallo-Veikot 582 katsojan silmien edessä.Ottelu päättyi lopulta 1-2 (1-1) lukemiin joiden ansiosta KPV on nyt sarjassa kolmantena 25 pisteellään ja RoPS kahdeksantena 14 pisteellään.

RoPS lähti kotiotteluun melko lailla odotetulla kokoonpanolla. Tällä kertaa aloituksessa viilettivät muun muassa Tomas Varhi ja Lukas Ilola. Penkillä nähtiin pitkästä aikaa Kimi Isometsä sekä Arttu Leppänen ja Kirill Bullat. Samuel Olabisi oli sen sijaan vielä poissa pelaavasta kokoonpanosta, mutta topparin odotetaan palaavan piakkoin takaisin pelivahvuuteen. Myös Topias Dementjeff ja Weeti Wimmer puuttuivat tällä kertaa joukkueen penkkimiehityksestä. Kokkolalaiset matkasivat pohjoiseen monikansallisella joukkueella, josta nostetaan esiin monille tutut nimet Wegye Wegye, Badreddine Bushara sekä Maciej Raniowski.

Kuva: Vili Varjus
Tomas Varhi ja Santeri Mäkinen kaksinkamppailussa. Kuva: Vili Varjus
Ottelu alkoi vieraiden vahvalla pelillä. Jo ensimmäisellä minuutilla Ricardo Cardoso oli laukomassa vaarallisesti kuudentoista sisällä, mutta tämän RoPS-puolustus onnistui blokkaamaan hyvin. Ja sama mies oli asialla nelisen minuuttia myöhemmin, mutta hänen 18 metristä lähtenyt yrityksensä meni oikealta pari metriä Tino Korhosen vartioiman RoPS-maalin ohi. Yhdeksännellä peliminuutilla kotijoukkue rakensi hyvän paikan rajaheittotilanteesta, kun Varhi jatkoi keskellä Aapo Savolaiselle. Kärkipään pelaaja laukoi noin 17 metristä vaarallisesti kohti oikeaa kulmaa, mutta KPV-vahti Raniowski venyi mainiosti torjuntaan. 13. minuutilla puolestaan Tatu Lakela keskitti oikealta päätyrajan tuntumasta maalille. Ensimmäisenä tilanteessa päineen oli välissä Roiha, mutta kokeneen kärkimiehen pusku meni kohti Raniowskia, jolla oli helppo työ liimata peliväline käsiinsä. Kohta tämän jälkeen paine siirtyi taas RoPS:n maalille ja Cardoso oli jälleen hyvän nousun päätteeksi laukomassa, mutta kotijoukkueen kannattajien onneksi veto viuhui reilun metrin maalin yli. 

Kuva: Vili Varjus
Simo Roiha juhlii 1-0 osumaa. Kuva: Vili Varjus
18. minuutilla kotijoukkuen rakensi tilannetta ja pallo kulki Lakelan ja Varhin kautta maalille Roihalle. Kärkimies kaadettiin sääntöjen vastaisesti David Oliveira da Silvan toimesta ja näin ottelun tasapuolisesti tuominnut Juuso Vuorinen osoitti palloa pilkulle. Roiha meni itse pallon taakse ja viimeisteli varmaakin varmemmin lukemiksi 1-0. Tämä ei kuitenkaan vierasjoukkue KPV:tä lannistanut, vaan jo 21. minuutilla kärkkäästi pelannut Santeri Mäkinen laukoi kohti vasenta alakulmaa. Korhonen kuitenkin venyi hienosti ja sai torjuttua pallon päätyrajasta yli. Tämän jälkeenkin vieraat olivat pelissä vievänä osapuolena ja 27. minuutilla nähtiin jo toinen rangaistuspotkun arvoinen tilanne. Tällä kertaa tosin RoPS:n maalilla. Tällöin Alex Tolra rikkoi Wegye Wegyetä sen verran, että Vuorinen osoitti jälleen palloa pilkulle. Tilanteessa pallon taakse asteli Cardoso, joka laukoi pallon Korhosen estelyistä huolimatta maalin vasempaan yläkulmaan ja tilanne oli tasan 1-1. Hieman myöhemmin vieraiden Abraham Okyere ja Wegye Wegye olivat vetopaikoissa, mutta kummankin yritykset suuntautuivat ohi RoPS-maalin. Ja vielä 43. minuutilla Bushara laukoi nousunsa päätteeksi noin 20 metristä, mutta tämänkin yrityksen Korhonen liimasi varmasti näppeihinsä. Näin tauolle siirryttiin tasatilanteessa 1-1.

Kuva: Vili Varjus
RoPS:n puolustuksella oli työntäyteinen iltapuhde. Kuva: Vili Varjus
Toinen puoliaika käynnistyi samoin kuin ensimmäinen, kokkolalaisten hallinnalla. 50. minuutilla Wegye Wegye pelattiin hyvään paikkaan, mutta Tolra onnistui häiritsemään pelaajaan sen verran, että hän ei saanut kunnon viimeistely-yritystä aikaan. Seuraavatkin tilanteet siunaantuivat vieraille, mutta RoPS puolusti ansiokkaasti ja Korhonen esitti hyviä otteita maalillaan. 58. minuutilla Cardoso pääsi kääntämään keskelle Busharalle, mutta hänen noin 10 metristä lähtenyt jatkonsa kilahti ainoastaan ylärimaan ja kotijoukkueen fanit saivat huokaista helpotuksesta. 66. minuutilla sinipaidat rakensivat oivasti vasemman kautta. Pallo kulki Jegor Petrishiniltä Kimi Isometsälle, jonka laidalta lähtenyt keskitys löysi takakulman läheltä Savolaisen. Hän ei kuitenkaan ehtinyt täysin pallon päälle ja näin jatko meni reilusti maalin yli ja ohi. 71. minuutilla alkaen RoPS sai peräti neljä kulmaa peräjälkeen, mutta tänään kotijoukkue ei ollut erityisen vaarallinen erityistilanteissa, joten näistä ei onnistumisia nähty. 

Kuva: Vili Varjus
Maciej Raniowski liimaa pallon näppeihinsä. Kuva: Vili Varjus
Pikkuhiljaa peli alkoi taas kääntymään yhä enemmän kohti RoPS:n maalia ja 80. minuutilla Mäkinen laukoi kuin varkain kohti vasenta etukulmaa. Korhonen oli kuitenkin jälleen mies paikallaan venyttäen kätensä pallon eteen. Ja kun moni luuli pelin päättyvän tasan, niin kokkolalaiset olivat tästä eri mieltä. Tällöin KPV:n Okyere keskitti oikealta ja pallo ajautui Arop Ringin puskujatkon kautta maalin eteen aiemmin vaihdosta kentälle tulleelle Ali-Abubakar Torfiqille, joka survoi pelivälineen maalin etukulmasta verkon perukoille ja tilanne oli yhtäkkiä 1-2. Maalin jälkeen RoPS painoi vielä vimmatusti peliä kohti KPV-maalia, mutta todella vaarallisia tilanteita kotijoukkue ei enää saanut aikaan Roihan vapaapotkuntilanteen lisäksi ja näin kolmen lisäaikaminuutin jälkeen ottelun varmasti tuominnut Juuso Vuorinen vihelsi pelin päättyneeksi lukemiin 1-2 (1-1).

Keskiviikkona Rovaniemen keskuskentällä nähtiin selkeästi paras vierasnippu, mitä vastaan RoPS on tällä kaudella pelannut. KPV hallitsi peliä paikoin selvästikin, vaikka RoPS rinnalla lähes loppuun asti pysyikin. Kokkolalaisten riveistä löytyy taitoa, nopeutta ja tarvittavaa kovuutta ja tämä oli paikoin myrkkyä nuorelle kotijoukkueelle. Silti tasapelin menettäminen aivan lopussa korpeaa varmasti niin joukkuetta kuin ottelua seuranneita sinipaitojen kannattajia. Vieraiden parhaimmistoa olivat Badreddine Bashara, Ricardo Cardoso ja Santeri Mäkinen. Oikeastaan joukkueesta ei juuri heikkoa lenkkiä löytynyt, onnistujia sen sijaan iso joukko. RoPS:sta nostetaan esiin tappiosta huolimatta nuori puolustusnelikko, joka taisteli hyvin läpi ottelun. Esimerkiksi Aaro Tiihonen on parantanut otteitaan peli peliltä ja hänen nousujaan ja avaavia syöttöjä on myös hieno katsoa. Lukas Ilolan hyppy joukkueen avaukseen varmoine otteineen on myös maininnan arvoista. Maalilla Tino Korhonen esitti muutaman oivan venytyksen. Myös Simo Roiha pelasi jälleen vahvasti ja hankki sekä viimeisteli rankkarista. Jos jossain näkisi kehitettävää, niin Tomas Varhin sijoittaminenlaitakaistalle ei ole paras paikka kärkimiehelle, koska parhaimmillaan hän on juuri boksissa. Tätä Jari Alamäen ja kumppanien tuleekin miettiä, että miten peluuttaa maalintekijä Simo Roihaa ja Varhia yhtä aikaa kentällä, jotta pelaajien vahvuudet saadaan parhaiten hyödynnettyä. Myös vaihtoehtoja keskikentälle olisi syytä olla enemmän, koska tässä ottelussa keskikentälle olisi tarvittu lisää voimaa ja kokemusta lopun kamppailutilanteisiin. Ilahduttavaa oli kuitenkin nähdä Kimi Isometsä takaisin ykkösjoukkueessa ja pelikunnossa. Isometsä tuo taas yhden uuden ulottuvuuden RoPS:n laitapeliin. Sherell Assidjo sen sijaan ei esittänyt oikeastaan mitään paria nousua ja pallonmenetystä lukuun ottamatta kentälle ottelun loppupuolella päästyään.

Seuraavan kerran RoPS pelaa vasta ensi viikon lauantaina (29.6.), jolloin keskuskentälle yöttömän yön -tapahtumaan vieraaksi saapuu pääkaupunkiseudula Atlantis FC. Ottelu pelataan poikkeuksellisesti vasta klo 22.00 alkaen. Tsemppiä peliin siniset, palataan myöhäisillan ottelussa takaisin voittokantaan!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Lukas Ilola - vahvaa pelaamista nuorelta topparilta, uskaltaa ottaa roolia, katkoo varmasti ja avaa hyvin myös peliä.

Teksti: M.N.

Kuvat: Vili Varjus

sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

RoPS selätti EPS:n kotikentällään

RoPS:n pelaajien hymy herkässä Juuso Polven 2-0 osuman jälkeen.
Rovaniemen Palloseura sai lauantaina kotikentällään Ykkösen kamppailussa vastaansa uuden tuttavuuden eli Espoon Palloseuran. Hyvätasoinen ottelu 528 silmäparin edessä päättyi lopulta kotijoukkueen 2-1 (0-0) voittoon, jonka ansiosta RoPS on nyt sarjassa yhdeksäntenä, tasapisteissä päivän vieraan eli EPS:n kanssa, joka on edellä paremman maalieron turvin. Eroa sarjan viidenteen sijaan on tällä hetkellä vain kolme pistettä, mutta kärkeen peräti kolmetoista.

RoPS lähti otteluun hieman muuttuneella kokoonpanolla. Samuel Olabisin sijaan aloituksessa nähtiin nuori, kolmannen polven RoPS-pelaaja eli toppari Lukas Ilola. Myös Sherell Assidjo teki ensiesiintymisensä aloittavassa kokoonpanossa. Penkillä ottelun aloittivat mm. Tomas Varhi, Weeti Wimmer sekä Oskari Haanpää. Espoolaiset matkasivat pohjoiseen joukkueella, josta mainittakoon ennen peliä neljä maalia tällä sarjakaudella iskenyt Laith Al Aboodi Azhar, Otto Rautiainen sekä Kingsley Kwasi Kwaw. Vieraat matkasivat pohjoiseen lentäen, mutta koneen ollessa myöhässä, myös itse peli pääsi alkamaan tunnin aiottua myöhemmin.

Simo Roiha tiukassa vartioinnissa.

Ottelu starttasi melko tunnustellen. Kotijoukkue sai alussa kaksi kulmapotkua, mutta näistä ei mitään vaarallista saatu aikaan. 13. peliminuutilla RoPS nousi hyvin vasemman laidan kautta. Pallo kulki Jegor Petrishinin kautta Simo Roihalle, joka käänsi sisälle boksiin Aapo Savolaiselle. Hän puolestaan toimitti pallon Riku-Veli Niskalle, mutta keskikenttämiehen laukaus meni pienten pyörittelyjen jälkeen ohi Oskar Lyberopouloksen vartioiman EPS-maalin. Pikkuhiljaa tämän jälkeen espoolaiset alkoivat saada peliään jengoilleen ja RoPS joutui toden teolla puolustamaan koko joukkueen voimin. 18. minuutilla Visar Bela syötti Viggo Blummelle, joka laukoi vihaisesti kohti etukulmaa, mutta Tino Korhonen onnistui torjumaan tämän yrityksen päätyrajasta yli. Seuranneen kulman puolestaan purki varmasti väljemmille vesille toppari Ilola. 

Kotijoukkueen seuraava kunnon tilanne nähtiin 36. minuutilla, kun Jegor Petrishin syötti Savolaiselle, jonka laukaus suuntautui kuitenkin selvästi oikealta maalin ohi. Pari minuuttia tästä ja vieraat olivat kuin varkain pelaamassa Rautiaista vaaralliseen laukaisupaikkaan. RoPS:n Assidjo kuitenkin luki peliä hyvin ja ehti blokkaamaan vetoyrityksen, jonka jälkeen pallo tuli suoraan Korhosen hyppysiin. Puoliajan loppupuolella peli aaltoili päästä päähän, mutta vaarallisin paikka siunaantui EPS:lle. Tällöin vieraagt saivat reilusta 25 metristä oikean sivurajan läheisyydestä vapaapotkun, jota antamaan meni Azhar. Hänen vapaapotkunsa tavoitti verrattain vapaana olleen Rasmus Sipin pään, mutta vieraiden epäonneksi jatko meni hieman RoPS-maalin yli. Näin tauolle siirryttiin maalittomassa 0-0 tilanteessa.

RopS juhlii Aapo Savolaisen tekemää 1-0 osumaa.
Toinen puoliaika alkoi Sherellin terävällä leikkauksella laidalta sisään ja verrattain löysällä vedolla kohti Lyberopoulosta. Pari minuuttia tästä ja EPS:n Bela oli puolestaan laukaisupaikassa, mutta hänenkin vedostaan puuttui sekä kovuus että suuntaus pelivälineen tullessa suoraan RoPS-vahti Korhosen hyppysiin. 53. minuutilla kotijoukkueen heikon avauksen jälkeen Valter Salavuo pääsi tykittämään noin 20 metristä, mutta hänen yrityksensä meni selvästi maalin yli. Mutta RoPS ei näistä tilanteista häkeltynyt, vaan teki kuin tekikin ottelun avausmaalin 59. peliminuutilla. Tällöin Roiha syötti Savolaiselle, joka tarjoili pelivälineen edelleen Assidjolle. Laitapelaajan yrityksen Lyberopoulos torjui kuitenkin upealla venytysellään. Tilanne kuitenkin jatkui ja pallo tuli laitaan Niskalle, joka keskitti ulkosyrjällä maalin eteen Savolaiselle, joka puski varmaakin varmemmin pallon verkon perukoille. Tilanne oli näin 1-0 ja kotijoukkue ottelussa johdossa! 

Juuso Polvi tykitti upean osuman ottelussa.
66. minuutilla läpi ottelun mielettömän määrän töitä tehnyt Simo Roiha nousi röyhkeästi, mutta hänet lanattiin tekonurmen pintaan noin 18 metrin päässä vieraiden maalista. Tästä seuranneesta vapaapotkusta Savolainen ei onnistunut osumaan toistamiseen, vaan yritys meni reilun metrin yli maalin. 70. minuutilla puolestaan Niskaa rikottiin ja RoPS sai vapaapotkun 20 metrin päästä maalia. Roiha asteli pallon taakse, mutta lopputuloksena ei tästä kulmapotkua enempää saatu. Kulmaa vasemmalta meni antamaan Niska, joka pelasi vierelle Tolralle, jonka maalille kiertäneen pallon EPS-puolustus purki kuudentoista rajan yli. Tilanteeseen nousi oikea-aikaisesti kotijoukkueen Juuso Polvi, joka laukoi noin 18 metristä suoraan ilmasta pallon vastustamattomasti ohi pelaajien, suoraan maalin vasempaan kulmaan. Upea maali ja taululla loistivat 2-0 lukemat! 

RoPS puolustusasemissa.
Maalin jälkeen näytti siltä, että peli olisi jo taputeltu sinipaidoille, mutta mitä vielä. Espoolaiset tulivat maalin päähän 75. minuutilla, kun Blumme pääsi kuin varkain laukomaan Ville Kiiskin röyhkeän nousun jälkeen. Korhonen torjui pallon eteensä, ja ensimmäisenä tilanteessa oli Azhar, joka viimeisteli varmasti kavennuksen ja tilanne oli näin 2-1. Tilanteessa RoPS hävisi monta kaksinkamppailua ja tulos näkyi heti tulostaululla. Kolme minuuttia maalista ja sekä Ilola että Polvi torppasivat vastustajan yritykset kuudentoista sisällä, mutta ottelun varsin vaihtelevasti tuominnut Pietu Niinimäki ei niissä kotijoukkueen kannattajien onneksi virheitä nähnyt. EPS:n penkillä sen sijaan tilanteet aiheuttivat kuumentumista, osin aiheestakin. Tämän jälkeen pelin ote kääntyi odotetusti vieraille, mutta sinipaidat taistelivat ansiokkaasti ja pitivät espoolaiset poissa vaarallisilta maalipaikoilta. Näin reilun kolmen lisäaikaminuutin jälkeen peli vihellettiin päättyneeksi lukemin 2-1 (0-0) ja kotijoukkueen voitonjuhlat saivat alkaa.

Tiihonen, Tolra, Niska ja Assidjo puolustustehtävissä.
Lauantaina Rovaniemen keskuskentällä nähtiin kahden melko tasaväkisen joukkueen kamppailu, joka ei varmastikaan jättänyt ketään kylmäksi. Toki ottelun alkupuolisko oli aika tarkkaa pelaamista ja huippupaikkoja ei silloin juurikaan nähty, mutta ottelun edetessä peli parani, varsinkin kotijoukkueen osalta. Tällä kertaa joukkue puolusti ansiokkaasti läpi ottelun. Ainoastaan kavennusosumassa puolustamisessa oli parantamisen varaa. Laidoilla sekä Jegor Petrishin että Aaro Tiihonen pelasivat kauden parhaat ottelunsa ja he saivat huomattavasti enemmän tukea myös muilta pelaajilta ja näin 1 vs. 1 tilanteita ei laidoille päässyt juurikaan tulemaan ja samalla he eivät pelanneet liian innokkailla nousuilla itseään tilanteista ulos. Positiivista oli myös Lukas Ilolan varmat otteet ja hyvät avaukset puolustuksen keskustassa. Riku-Veli Niska pelasi niin ikään puolustussuuntaan paremmin kuin miesmuistiin tehden vieraiden pelinrakentelusta vaikeaa. Ja ylhäällä Simo Roiha ja Aapo Savolainen tekivät hartiavoimin töitä kumpaankin suuntaan. Uutena miehenä avauksessa ollut Sherell Assidjo paransi otteitaan pelin edetessä ja tuo näin uuden vaihtoehdon RoPS:n miehitykseen. Mutta kokonaisuutena voidaan sanoa, että RoPS onnistui unohtamaan superheikon OLS-viikkopelin ja pelasi ehkäpä ehjimmän 90-minuuttisen tällä kaudella.

Näin kesälauantaina ja rippijuhlien aikaan RoPS:n divariottelu kiinnosti mukavasti 528 silmäparia, mutta lisääkin katsojia keskuskentälle oman kylän poikia kannustamaan mahtuisi. Sinipaidat pelaavat usein viihdyttävää jalkapalloa ja tätä on ilo katsoa. Käymällä peleissä tuet osaltasi myös seuran niin sanottua uutta tulemista ja ennen kaikkea Palloseuran taloutta. Pisteet myös kotifaneille ja kolmelle hyvin ääntä pitäneelle vieraskannattajalle, jotka jaksoivat kannustaa omiaan aurinkokatsomosta käsin. Vähemmän negatiivista voidaan sanoa jo nyt surullisen kuuluisista keskuskentän puluverkoista, joita kaupunki on asentanut pääkatsomoon. Niiden vaikutus on ollut vähäistä, sillä yläkatsomon monet penkkirivit ovat jälleen lintujen jätöksien peitossa ja useita lintuja käyskenteli katsomossa pelin aikanakin. Halvalla ei saa hyvää, tämä pitää paikkaansa myös puluverkkojen kanssa.

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana keskiviikkona (12.6.), jolloin sinipaidat matkaavat Vaasaan Lemonsoft Stadionille VIFK:n vieraaksi klo 18.30 alkavaan otteluun. Tsemppiä peliin siniset, jatketaan Vaasassa voittojen tiellä!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Simo Roiha - ääretön työmäärä kumpaankin suuntaan kenttää läpi koko ottelun, johtaa esimerkillään.

Teksti ja kuvat: M.N.