torstai 5. marraskuuta 2020

Kuvaava päätös murheelliselle kaudelle

Eetu Muinonen osui RoPS:lle.

Rovaniemen Palloseura päätti kautensa keskiviikkoillan kotiottelulla seinäjokelaista SJK:a vastaan vain 425 katsojan edessä. Marraskuinen syyssää tarjosi hyvät olosuhteet pelille, mutta heikko menestys ja koronatilanne verottivat kovalla kädellä katsojamäärää. Tällä kertaa tappiolukemiksi kirjattiin 2-3 (0-0), joiden ansiosta sinipaidat saalistivat kauden aikana vaivaiset viisi pistettä. Seinajokelaiset sen sijaan nousivat voiton myötä sarjassa seitsemännelle sijalle.

RoPS lähti otteluun tilanteessa, jossa pelattavaa oli enää kunniasta, sillä tippuminen Veikkausliigasta on seuran juhlakaudella tosiasia. Sarjakauden päättävään otteluun sinipaidat lähtivät kokoonpanolla, josta puuttuivat pelikieltoinen Atte Sihvonen, Daniel Carr, Sammy N'Djock sekä koronakaranteenissa olevat pelaajat. Sen sijaan joukkueen vaihtopenkillä nähtiin mm. nuori Kirill Bullat, Jarkko Luiro ja näön vuoksi myös Aleksandr Kokko. SJK matkusti marraskuiseen vierasotteluun joukkueella, josta puuttuivat mm. Samba Benga, Matej Hradecky, Robin Sid ja Joonas Sundman. Silti kentällä nähtiin mm. Emmanuel Ledesma, Jake Jervis, Mehmet Hetemaj ja Jude Arthur. Suurta panosta seinäjokelaisilla ei kamppailussa ollut, sillä ennen peliä joukkue oli sarjassa kahdeksantena ja voiton myötä mustapaidoilla oli mahdollisuus nousta ainoastaan sijan parempaan lopputulokseen.

Rahimi oli vaarallinen hyökkäyspäässä.

Ottelu alkoi Rovaniemen keskuskentällä vieraiden selvällä hallinnalla ja seinäjokelaiset aiheuttivat useampia vaaratilanteita Matias Niemelän vartioimalle RoPS-maalille. Ledesman kulmapotkut olivat vaarallisia, samoin Arthurin ja Jervisin yritykset. Nämä sinipaidat onnistuivat kuitenkin estämään ja peli pysyi 0-0 tilanteessa. Ottelu pysyi tämän jälkeenkin SJK:n otteessa, mutta pelikellon lähestyessä puolta tuntia, alkoi myös RoPS saada pelistä paremmin kiinni. 29. minuutilla Joonas Vahteran pitkä avaus keskelle tavoitti aktiivisella pelipäällä olleen Enoch Banzan, joka nousi hyvin ohi Nikko Boxallin ja laukoi pienestä kulmasta. Tämän yrityksen SJK-vahti Walter Viitala kuitenkin torjui varmasti. 35. minuutilla puolestaan toinen hyvin pelissä esiintynyt pelaaja eli Youness Rahimi laukoi kaukaa ja vain aavistuksen oikealta maalin ohi. Puoliajan lopussa ei enää huippupaikkoja kummassakaan päässä nähty ja näin tauolle siirryttiin pyöreissä 0-0 lukemissa.

Banzan väkevät nousut aiheuttivat päänvaivaa vastustajalle.

Toinen puoliaika alkoi lievässä vieraiden hallinnassa, mutta ei kotijoukkueella näyttänyt olevan suurempaa vaikeutta pysyä pelissä mukana. Mutta sitten SJK iski. 54. minuutilla vieraat saivat vapaapotkun keskialueelta, jonka Ledesma lähetti vasempaan laitaan Murilolle, joka keskitti maalin takatolpalle takaisin Ledesmalle, jolla oli helppo työ liukua pallo maaliin. Näin tilanne oli yhtäkkiä 0-1. Tilanteessa sekä Zurab Tsiskaridze että Simo Majander tyytyivät lähinnä seuraamaan kenttätapahtumien etenemistä. Maalin jälkeenkin ote pysyi mustapaidoilla, sillä kotijoukkueen yritykset olivat vain puolittaisia vastahyökkäyksiä. 64. minuutilla Banza katkaisi hienosti Boxallin syötön ja nousi voimakkaasti kohti vieraiden kenttäpäätyä. Banza syötti vasemmalle Matias Tammiselle, jonka jatkosyöttö löysi keskeltä kapteeni Eetu Muinosen. Edu ampui suoraan noin 14 metristä ja pallo meni vastustamattomasti lähes maalin kattoon ja tilanne oli 1-1! Osuma oli samalla Muinosen kauden avausosuma. Maalin jälkeen RoPS teki tuplavaihdon, kun Samuel Olabisi ja Luiro juoksivat kentälle Majanderin ja Tammisen tilalle. 70. minuutilla Banza nousi jälleen omalta alueelta aina vastustajan päätyyn asti ja laukoi, mutta Viitala onnistui esittämään hyvän jalkatorjunnan ja peli pysyi tasoissa.

73. minuutilla SJK:n pitkän avauksen jälkeen pallo osui kuudentoista sisällä Tsiskardizen käteen ja tuloksena oli rangaistuspotku. Toppari ei pelannut palloa tahallaan kädellä, mutta osuma oli aika selkeä ja näin peliväline vietiin yhdeksään metriin. Arien Tuco Ngueukam viimeisteli varmasti pilkulta ja vieraat olivat taas johdossa. Ilmeisesti Jervis olisi halunnut ampua tämän rankkarin, sillä sen verran kuumana britti kävi tilanteen jälkeen suoltaen tekstiä mm. valmennuksen suuntaan. 84. minuutilla oli Muinosen aika siirtyä vaihtoon ja Bullatin tehdä liigadebyyttinsä. Pari minuuttia tästä ja Jervis petasi Denys Oliinykille huipputontin, mutta tämä yritys meni metrin vasemmalta ohi Niemelän vartioiman RoPS-maalin. Peli näytti jo olevan kotijoukkueen osalta ohi, mutta lisäajan toisella minuutilla ylös noussut Tsiskaridze pääsi laukomaan ja peliväline muutti Matias Vainionpäästä suuntaa sillä seurauksella, että pallo oli verkossa ja tilanne tasan 2-2! Mutta tämä ei tälläkään kertaa ollut pelin lopputulema, sillä seuraavasta ja ottelun viimeisestä hyökkäyksestä SJK sai vielä kulmapotkun. Serge Atakayin antamasta kulmurista Hetemaj pääsi Vahteran edestä puskemaan pallon verkon perukoille ja ottelu olikin heti 2-3 lukemissa, joihin se myös maalin jälkeen päättyi. Dramaattinen, mutta niin tyypillinen loppu RoPS:n ottelulle tällä murheellisella juhlakaudella.

Näin kausi on saatu päätökseen ja tuloksena on sarjaportaan vaihto astetta alemmaksi eli Ykköseen. Se miksi tällä kaudella tulos oli mikä oli, on avattu hyvin Markku Saukon tekstissä Lapin Kansassa, joka tosin on maksumuurin takana. Epäonnistuneet hankinnat ulkomailta, Klubi-kortin pettäminen, täydellinen maalivahtisekoilu, liian myöhäinen muutos valmennukseen ja lukuisat loukkaantumiset. Siitä oli tämän kauden heikko tulos pitkälti keitetty. Tulevan kauden kuvioista kukaan ei osaa vielä sanoa, mutta se on varmaa, että seurassa suunnitellaan jo kuumeisesti sitä, miten kurssi käännetään tämän kauden virheiden jälkeen taas myötätuuleen. Ainakin omien lupaavien nuorten kiinnittäminen joukkueeseen on yksi tärkemmistä asioista heti alkuun. Moni pelaaja tulee vaihtamaan maisemaa, mutta näin tapahtuu oikeastaan jokaisen kauden jälkeen. Yksi asia on kuitenkin varmaa, pelaajahankinnat eivät voi toista kautta peräjälkeen mennä niin vihkoon kuin mitä ne nyt juhlakaudella menivät. RoPS:n ja minkä tahansa voittavan joukkueen pelin lukkona on voittava maalivahti. Sellaista ei tällä kaudella juuri nähty, sillä ainoa keskitason veräjänvartija eli Martin Kompalla sai pakata laukkunsa jo kesällä. Tulevalla kaudella myös ilmasilta HJK:sta pohjoiseen ei välttämättä enää tuo pelaajia sinipaitoihin viimevuosien tapaan, sillä Klubi 04 pelaa myös tulevalla kaudella Ykkösessä. Jääkäämme mielenkiinnolla katsomaan, miten valmistautuminen ja pelaajahankinnat tulevaa kautta silmällä pitäen tulevat etenemään. Varmaa on se, että RoPS on ja pysyy jalkapallokartalla ja lähitulevaisuudessa sinipaidat palaavat varmasti takaisin pääsarjatasolle.

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Eetu Muinonen - kapteeni pelasi yhden kauden parhaimmista peleistään ja osui myös maalipuiden väliin. Myös Banza ja Rahimi olivat vahvalla pelipäällä.