tiistai 20. lokakuuta 2020

TPS jatkoi RoPS:n matkaa kohti divaria

Tamminen osui RoPS:lle murheisella Turun vierailulla.

Rovaniemen Palloseura kohtasi maanantai-illan jumbofinaalissa Turun Veritas Stadionilla paikallisen TPS:n 1096 silmäparin edessä. Ottelu päättyi kotijoukkueen selvään 4-1 (3-0) voittoon, mikä käytännössä sinetöi sinipaitojen matkan kohta divaria. Vieraiden ainokaisesta ottelussa vastasi Matias Tamminen.

RoPS matkasi yöjunalla Turkuun joukkueella, josta puuttuivat edellisottelussa loukkaantuneet Aleksandr Kokko ja Joonas Vahtera sekä maalivahti Sammy N'Djock. Daniel Carr sen sijaan teki yllätyspaluun vaihtopenkille. Palloseuran aloituskokoonpanon yksi yllätys oli se, että kentällä ei ollut yhtään varsinaista kärkimiestä. TPS pääsi kotiotteluun hyvässä terveystilanteessa, sillä joukkueen vahvuudesta puuttuivat vain pidempään poissaolevat Eliecer Espinosa sekä Jesper Karlsson. Muuten Jonatan "Tintti" Johansson sai käyttöönsä parhaan kokoonpanonsa ja näin kentällä nähtiin mm. Mika Ääritalo, Albijon Muzaci sekä edelliskaudella ranskalaisen visiitin sinipaidoissa tehnyt Santeri Haarala.

Ottelu starttasi tunnustellen kummankin joukkueen osalta, mutta kotijoukkueen lievässä hallinnassa. 12. peliminuutilla pääsi RoPS kuitenkin hyvään tilanteeseen. Eetu Muinosen kulmapotkun jälkeen Kalle Katz ja Enoch Banza olivat maalin edessä hyvässä paikassa, mutta TPS-vahti Jere Koponen onnistui torjumaan Banzan puolittaisen jatkon ja kotijoukkueen puolustus hoiti lopulta pallon väljemmille vesille. 17. minuutilla kotijoukkue sitten iski ottelun avausmaalin Matias Niemelän heikon avauksen päätteeksi. Pallo kulki Ääritalon ja Muzacin kautta Haaralalle, joka pääsi siirtämään pelivälineen käytännössä maaliviivalta sen paremmalle puolelle. Tilanne oli 1-0. 24. minuutilla Ääritalo pääsi Niklas Pyyhtiän pitkän avauksen jälkeen huippupaikkaan, mutta tällä kertaa Niemelä torjui upeasti kärkimiehen yrityksen. 31. minuutilla Ääritalo sitten onnistui ryöstettyään pelivälineen vierasjoukkueelta. Pallonmenetys ja näennäinen puolustus kostautuivat jälleen. Ja vielä aivan puoliajan päätteeksi Haarala siirsi kotijoukkueen jo 3-0 johtoon vapaapotkutilanteen päätteeksi. RoPS:n pyritelyt loppuivat kirjaimellisesti tähän ja näissä numeroissa siirryttiin ottelussa vartin tauolle.

Toisen 45-minuuttisen alkuun Mikko Mannila teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Tamminen korvasi kentällä Tuomas Kaukuan. 53. minuutilla nähtiin sitten sarjassa kevyt rankkari, kun Katzin sipaisu sai Haaralan lakoamaan nurmen pintaan. Haarala asteli tämän jälkeen itse pallon taakse ja ampui pelivälineen hyvin aavistaneen Niemelän alta maaliin. Tilanne oli näin jo 4-0 ja Haaralalle tyylikäs hattutemppu. Tämän jälkeenkin peli pysyi kotijoukkueen hallinnassa. 65. minuutilla oli sitten tuplavaihdon vuoro, kun Sampo Ala ja Jussi Niska tulivat kentälle Tommi Jäntin ja Atte Sihvosen tilalle. Tämän jälkeen kotijoukkuekin hellitti vähän kaasua ja pelissä ei nähty suuria onnistumisia. Viimeisellä kymmenminuuttisella Mannila vaihtoi vielä kentälle Rasmus Degermanin ja Samuel Olabisin. Vaihtoon tällöin astelivat Muinonen ja Youness Rahimi. 83. minuutilla Ala nousikin hienosti pallon kanssa ja laukoi 18 metristä niin, että Koponen vain vaivoin sai torjuttua yrityksen eteensä. 90. minuutilla RoPS onnistui viimein pitkän hyökkäyksen päätteeksi. Zurab Tsiskaridze lähetti pitkän avauksen oikeaan laitaan Juho Hyväriselle, jonka keskitys löysi keskeltä Tammisen pään. Nuoren hyökkääjän pusku kaarsi kuin kaarsikin maalin oikeaan yläkulmaan ja tilanne oli 4-1. Kosmetiikkaa, mutta onnistuminen kuitenkin. Lisäajalla Niska pääsi keskittämään vasemmalta maalin takakulmalle Tammiselle, mutta kärkimies kolisutteli ainoastaan maalirautoja täysin vapaasta paikasta. Näin ottelu päättyi lukemiin 4-1 (3-0), joiden ansiosta TPS on jo kymmenen pistettä edellä Palloseuraa sarjataulukossa.

Tämän ottelun piti olla se kamppailu, jossa RoPS nousee vielä taistelemaan liigapaikasta. Valitettavasti joukkueen taso ei tällä kaudella riitä sarjasopimuksen uusintaan, se on viimeistään nyt tullut kaikille selväksi. Joukkueella on peleissä hetkensä, mutta kokonaisuutena joukkueen esitys oli jälleen kerran heikkoa kentän jokaisella osa-alueella. TPS sen sijaan viimeisteli kylmän viileästi peräti neljä osumaa, joilla se karisti käytännössä sinipaidat perästään, kun tarkastellaan Veikkausliigan sarjataulukkoa. Palloseuran johto saa alkaakin jo suuntaamaan ajatuksia tulevaan kauteen yhtä sarjaporrasta alempana. Toki edessä on vielä useampi peli, mutta totuuden nimessä on vaikea nähdä joukkueen saavuttavan niistä montaakaan pistettä. Valitettavaa, mutta totta tällä juhlakaudella.

Seuraavan kerran RoPS pelaa jo tulevana torstaina (22.10.), jolloin sinipaidat kohtaavat Töölön jalkapallostadionille HIFK:n klo 18.00 alkavassa kamppailussa. Kaikesta huolimatta, tsemppiä peliin RoPS!