perjantai 3. heinäkuuta 2020

RoPS kärsi tappion sarja-avauksessa - nuoret pelaajat säväyttivät

RoPS juhlii Kokon tasoitusosumaa!
Rovaniemen Palloseura aloitti kautensa vieraspelillä Turussa, missä vastaan asettui ennakkoon yhdeksi Veikkausliigan kärkijoukkueista povattu FC Inter. Loppulukemiksi Veritas Stadionilla kirjattin 3-1 (1-0) lukemat. Rovaniemeläisten maalista vastasi Aleksandr Kokko. Voittajasta ottelussa ei lopulta ollut epäselvyttä, vaikka kamppailu ratkesi vasta viimeisen kymmenminuuttisen aikana, kun RoPS joutui pelaamaan loukkaantumisten takia vajaalla.

Rovaniemeläiset lähtivät peliin haasteellisessa tilanteessa, sillä jo ennen kuin kausi on kunnolla alkanut, on pelaajia tippunut erinäisten vammojen takia kokoonpanosta. Oma lisänsä on Wato Kuate toisine potkuineen joukkueesta. Turun reissusta kokoonpanosta puuttuivat Enoch Banza (ei pelioikeutta), Tommi Jäntti, Simo Majander, Eetu Muinonen, Samuel Olabisi sekä Youness Rahimi. Atte Sihvonen ja Zurab Tsiskaridge sen sijaan oli saatu parsittua mukaan avauskokoonpanoon. Kotijoukkue FC Inter on näyttänyt vahvaa kuntoaan mm. kaatamalla viime sunnuntaina Suomen Cupin välierässä FC Lahden 5-0 lukemin, joten joukkue uhkui pelin alla itseluottamusta. Pelaajien terveystilanne on joukkueessa myös erittäin hyvä, sillä ainoastaan Matias Ojala puuttui sinimustien riveistä torstain ottelussa.

Tsiskaridge pelastaa maaliviivalta.
Ottelu alkoi kotijoukkueen hallinnalla ja parilla kulmatilanteella, joista raitapaidat eivät kuitenkaan mitään vaarallisempaa saaneet aikaan. Kahdeksannella minuutilla Alvaro Muniz laukoi kaukaa, mutta selvästi yli maalin. 14. minuutilla puolestaan Connor Ruane keskitti vasemmalta matalan pallon takatolpalle kohti Timo Furuholmia, mutta Tsiskaridge (kuvassa keskellä) liukui hienosti pallon päätyrajasta yli. Muniz oli yrittämässä myös 18. minuutilla, mutta RoPS-vahti Martin Kompalla torjui espanjalaispelaajan yrityksen. Pelin edetessä ote kentällä alkoi entistä vahvemmin siirtymään turkulaisille. 27. minuutilla nähtiin ottelun avausmaali, josta vastasi Interin Elias Mastokangas. Laitahyökkääjä pääsi tuikkaamaan pallon lähes maaliviivalta verkon perukoille. Tätä ennen Kompalla oli esittänyt jo kaksi hienoa torjuntaa, mutta lopulta Mastokangas sai tyrkättyä pallon maalin. Näin tilanne oli harmillisesti 1-0. 35. minuutilla Furuholm oli lähellä siirtää kotijoukkue jo kahden maalin johtoon, mutta Tsiskaridge putsasi pallon maaliviivalta takaisin kentälle.

Niska hyvässä vetopaikassa.
38. minuutilla RoPS teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Veka Pyyny korvasi keskikentällä pehmeästi pelanneen Rasmus Degermanin. Samalla Palloseura muutti hieman kenttäryhmistään. 41. minuutilla Vesa Tauriainen joutui loukkaantumisen takia vaihtamaan kapteenin nauhaa ottelussa kantaneen ja vahvoja otteita esittäneen Tsiskaridgen puolustuksesta pois. Hänet korvasi nuori Eerik Kantola. Kun ensimmäinen 45-minuuttinen oli jo viimeisillä höyryillään, sai RoPS rakennettua hyvän paikan. Pyyny jatkoi vasemmalta Daniel Carrille, joka syötti edelleen Jussi Niskalle (kuvassa), jonka tulisen laukauksen Inter-vahti Aati Marttinen torjui kuitenkin yli päätyrajasta. Tilannetta seuranneesta kulmasta ei mitään vaarallista saatu aikaan ja näin tauolle siirryttiin Interin 1-0 johtolukemissa.

Toinen puoliaika jatkui niin ikään kotijoukkueen hallinnalla. Tosipaikkoihin eivät turkulaiset kuitenkaan päässeet ennen 62. peliminuuttia. Tällöin Ruane tulitti noin 13 metristä kohti maalia, mutta Kompalla onnistui saamaan kätensä osittain väliin laukaukseen, joka kimposi yläriman kautta takaisin kentälle. 67. minuutilla saatiin se, mitä kaivattiin eli RoPS:n tasoitus. Tällöin Niska karisti vasemmalla laidalla RoPS:ssa viime kaudella lainalla olleen Kevin Kouassivi-Benissanin kintereiltään ja keskitti tarkasti etutolpalle, josta Aleksandr Kokko jatkoi pallon varmaakin varmemmin maaliin ja tilanne oli näin tasan 1-1. Maali rakentui kesken Interin hallinnan hienon vastahyökkäyksen päätteeksi kiitos Niskan hienon nousun ja Borren kylmän viimeistelyn.

Carr uurasti koko ottelun.
70. minuutilla maalintekijä Kokon kentällä korvasi Matias Tamminen. Noin 78. minuutin kohdalla Juho Hyvärinen ei pystynyt enää jatkamaan peliä jalkakrampin takia ja näin RoPS joutui pelaamaan lopun vajaalla. 81. minuutilla Inter rokotti ylivoimalla Aleksi Paanasen toimesta. Tilanteessa Kouassivi-Benissnain keskitys kimposi epäonnekkaasti Carrin (kuvassa) kautta suoraan Paanaselle, jolla oli helppo työ viimeistellä ottelun toinen osuma. Tämä osaltaan lopetti Palloseuran pyristelyt kamppailussa. Vielä 88. minuutilla Rick Ketting viimeisteli osuman maalin edestä hentoisella jatkollaan. Näin lukemat olivat 3-1 ja peli oli tätä myötä paketoitu kotijoukkueelle. Nämä olivat myös loppulukemat ja näin kaikki kolme sarjapistettä jäivät Turkuun.

Pelin lopputulema.
Positiivista ottelussa olivat vasta 17-vuotiaan Jussi Niskan otteet laitapakin tontilla sekä tietenkin Kokon onnistuminen heti kauden avauksessa. Niska on ottanut huikeita kehitysaskelia talven aikana ja hänen peluuttamisensa on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Myös Kantola pelasi topparina hyvin. Tämän pelin perusteella myös Kompalla täyttää hyvin roolinsa maalipuiden välissä. Negatiiviseen osastoon kuuluu Tsiskaridgen loukkaantuminen. Pienistä vaivoista kärsinyt toppari kesti puolikuntoisena kentällä noin 40 minuuttia, toivottavasti tästä selvitään säikähdyksellä ja puolustuksen johtaja saadaan nopeasti takaisin pelaavaan kokoonpanoon. Georgialainen osoitti ensimmäisessä ottelussaan sinipaidassa olevansa yksi joukkueen tärkemmistä pelaajista. Myös Hyvärisen joutuminen sivuun ennen täyttä aikaa aiheutti harmaita hiuksia valmennukselle, vaikka ilmeisesti mistään kramppeja vakavammasta ei hänen kohdallaan ollutkaan kysymys. Pelin jälkeen kuultiin myös, että sekä Muinonen että Olabisi saattavat olla jo mukana tulevassa ottelussa ja kaksi uutta pelaajaa on liittymässä sinipaitojen vahvuuteen lähipäivinä. Keskikenttä ja toppariosasto tarvitsevatkin lisämiehitystä kipeimmin tuleviin otteluihin. Jos RoPS johtaa jossain tilastossa, niin se on loukkaantumisten ja vammojen määrä pelaajilla. Toivotaan, että jatko sujuu suotuisempien tuulien alla ja Tauriainen ja kumppanit pääsevät valmistautumaan tuleviin peleihin nykyistä selkeästi laajemmalla rosterilla.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevana keskiviikkonna (8.7.), jolloin sinipaidat kohtaavat kotikentällään HIFK:n klo 18.30 alkaen. Tässä ottelussa tarvitaan sitä kuuluissa sinistä sydäntä, niin kentällä kuin katsomossa. Tsemppiä peliin RoPS!