lauantai 26. maaliskuuta 2016

Jänkäderby kääntyi tappioksi

Keskikentän kamppailua keskuskentällä.
Rovaniemen Palloseuran ja PS Kemin välinen jänkäderby pelattiin pitkänperjantain päiväpelinä Rovaniemen keskuskentällä. Ottelu toimi kummallekin joukkueelle tärkeänä harjoituksena kohta alkavalle liigakaudelle ja antoi kummallekin joukkueelle tuntumaa keskuskenttään. Kotijoukke RoPS:n lisäksi myös kemiläiset pelaavat keskuskentällä liigapelejään, koska Kemissä olosuhteet eivät vielä ole liigatasolla.

Palloseura tuli peliin kokoonpanolla, jossa ei ollut mukana varsinaista hyökkääjää. Ylimpänä kenttäkoostumuksessa tilanteesta riipuen viilettivät joko Mika Mäkitalo tai Robert Taylor. Tämä johtui siitä, että sekä Aleksandr Kokko että Ransford Osei eivät vielä olleet täydessä pelikunnossa. Heidän liskseen pelaavasta kokoonpanosta sivussa olivat mm. Abdou Jammeh, Tyler Back sekä Janne Saksela. Itse ottelu alkoi kotijoukkueen hallinnalla, PS Kemin pelaajien etsiessä vielä kuvioitaan. Uusista hankinnoista kotijoukkueen avauksessa mukana nähtiin Michal Mravec, joka osallistuikin hyvin pelin katkomiseen ja oli usein pelattavana keskikentällä. 

Ensimmäinen huipputilanne nähtiin 22. peliminuutilla, jolloin Taylor nousi oikealta röyhkeästi ja vastustajan puolustajan estelyistä huolimatta ampui tulisesti. Veto osui kuitenkin hänen ja RoPS:n epäonneksi ylärimaan ja kimposi siitä yli maalin. Kolme minuuttia tästä ja Juha Pirinen nousi tyylikkästi omaa vasenta laitaansa ylös ja syötti Fridolin Ngambe Ngambelle pystyyn rangaistusalueelle. Laituri käänsi pelivälineen nopeasti maalille Aapo Heikkilälle, joka kuitenkin onnistui täysin avopaikasta jatkamaan pallon kohti Lyseonpuistoa. Näin tilanne säilyi edelleen 0-0:ssa. Ottelun ensimmäinen osuma nähtiin kuitenkin 32. peliminuutilla, jolloin Taylor pääsi maalin edustalta laukomaan taululle lukemiksi 1-0. Tämän jälkeen ensimmäisellä 45-minuutisella ei enää ihmeitä nähty. Toki jakson lopussa vierailijat saivat painetta RoPS:n päätyyn kotijoukkueen pelatessa lepsusti ja purkaessa palloa vähän minne sattuu. Kunnon tilannetta Ricardon vartioimalle maalille ei kuitenkaan saatu rakennettua ja näin tauolle mentiin tilanteessa 1-0. 

Ottelun jälkimmäiselle puoliskolle tuli terävä PS Kemi ja jalkansa koppiin jättänyt RoPS. Tasoitusmaali nähtiin jo 50. minuutilla, kun vaihdosta kentälle tauolla tulleen Aleksi Gullstenin keskitys löysi maalin edestä täysin vapaan Billy Ionsin, joka ei tällaisesta paikasta erehdy. Tilanne oli näin 1-1. Vajaa kymmenen minuuttia tästä ja PS Kemi toki ottelun toisen maalinsa. Tällä kertaa vaihdosta niin ikään kentälle tullut Matias Ojala oli täysin vapaana maalilla jatkaen Ionsin keskityksen helposti ohi Ricardon. Näin tilanne oli jo 1-2. Kummassakin vieraiden maalissa RoPS:n pelaajat voivat katsoa peiliin, sillä niin vapaasti sekä Ions että Ojala saivat huseerata maalin edessä. Ensimmäiset vaihtonsa RoPS teki 64. peliminuutilla, kun Will John ja Mamut Saine korvasivat kentällä Ngambe Ngamben sekä Aapo Heikkilän. Peliin vaihdot eivät vaikuttaneet, sillä tilanteisiin RoPS ei tuntunut kentällä enää pääsevän. 78. minuutilla RoPS teki kolmannen vaihtonsa, kun joukkueen onnistuja maalin ja peliesityksen muodossa eli Taylor vaihdettiin kentältä ja hänet korvasi paluumuuttaja Eetu Muinonen. Kolmisen minuuttia tästä ja Mravec hölkkäsi vaihtoon Akseli Kalermon kirmatessa kentälle. Ennen vaihtoa Mravec oli ollut jo pariin otteeseen nurmen pinnassa ilmeisesti pienen krampin takia ja näin hänet oli järkevä ottaa pois kentältä. Viimeisellä kymmenminuuttisella RoPS sai vielä hieman painetta aikaan, mutta huippupaikkoja ei enää nähty ja näin ottelu päättyi lukemiin 1-2 (1-0).

Tulos näytti RoPS:n käskyttäjä Juha Maliselle sen, että paljon työtä on vielä tehtävänä, jotta RoPS saa siipensä samanlaiseen liitoon kuin viime kaudella. Toki nyt joukkue pelasi kokoonpanolla, josta puuttui monta aloituksen pelaajaa ja useampi uusi pelaaja on liittynyt joukkueen vahvuuteen vasta viime päivinä. Silti joukkueen puolustustyöskentelyyn tulee saada muutama "napsu" lisää nopeasti, sillä liigakauden avaus on jo ensi viikon lopulla. Esimerkiksi Juuso Hämäläinen tuntui olevan aika pihalla PS Kemiä vastaan Jarkko Lahdenmäen rinnalla ja keskikentän osallistuminen puolustamiseen oli myös puutteellista. Tämä ottelu todisti sen, että Abdou Jammeh tulee olemaan entistä tärkeämmässä roolissa RoPS:n keskuspuolustuksessa, koska Hämäläinen ei ainakaan vielä ole läheskään Obilorin tasoinen keskuspuolustaja. On kuitenkin muistettava, että tilanne on sama monissa muissakin liigajoukkueissa. Pelaajia on tullut ja mennyt sitten viime kauden ja tällä hetkellä palapelejä kootaan kiivaasti yhteen eri puolilla Suomea ennen kauden alkua. RoPS:n palapelissä positiivisena on nähtävä se, että joukkueessa löytyy leveyttä lähes jokaiselle pelipaikalle. Toki RoPS:n toiveissa on vahvistaa joukkueen hyökkäyspäätä vielä ainakin yhdellä pelaajalla, mutta paniikkiratkaisuihin ei silläkään saralla ole tarvetta, koska siirtoikkuna on auki vielä pitkään.

RoPS pääsee pelaamaan yhden virallisen ottelun vielä ennen Veikkausliigan avaavaa peliä, kun se kohtaa Suomen Cupissa vieraskentällä JS Herculesin. Ottelu pelataan Oulussa tulevana tiistaina 29.3. klo 18.30 alkaen Arina Areenalla. 

Teksti: M.N.