sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

RoPS ja HJK tasavahvoja keskuskentällä

Rovaniemen Palloseuran ja Helsingin Jalkapalloklubin välinen ottelu Rovaniemen keskuskentällä tarjosi paikalle saapuneille 2469 silmäparille lukuisia kamppailutilanteita, tukun varoituksia ja kaksi ylärimalaukaustakin. Silti lopputulos kauden ennätysyleisön edessä kirjattiin lukemiin 0-0 (0-0). Otteluun RoPS oli saanut mukaan edellisestä pelistä flunssan takia poissaolleen Antti Okkosen sekä loukkaantumisesta kärsineen Trinidad & Tobagon maajoukkumies Ataulla Guerran, joka tosin aloitti pelin vaihtopenkillä. Eurokiireiden keskellä Napapiirille saapunut HJK sen sijaan lepuutti useampia pelaajiaan ensi viikon Nömme Kalju -ottelua silmällä pitäen, mutta tämä ei oleellisesti Klubin avausmiehistöä heikentänyt.

Ensimmäinen 45-minuuttinen alkoi kummankin joukkueen osalta tunnustellen ja ottelun ensimmäistä laukausta saatiin odottaa aina 9. minuutille asti. Silloin Sebastian Mannströmin yritys saatiin kuitenkin blokattua ja tilanne kuivui kasaan. Pari minuuttia tästä ja RoPS sai ottelun ensimmäisen kulmansa. Okkosen antama kulmapotku ei kuitenkaan tavoittanut omia vielä tällä kertaa. Ottelun 17. minuutilla Okkonen oli taas kulmalipulla ja tällä kertaa hänen keskityksensä tavoitti maalin edestä Faith Friday Obilorin (kuvassa), jonka pusku meni harmittavasti hieman ohi Ville Wallenin vartioiman HJK-maalin. Tämän jälkeen vierailija HJK sai lyhyen ajan sisään kolme kulmapotkua ja niistä viimeisen jälkitilanteesta pääsi Joel Perovuo nousemaan vasemmalta ja leikkaamaan keskelle vapaasti ennen laukaustaan. Perovuon ja HJK:n epäonneksi laukaus osui ylärimaan ja näin Tomi Maanoja sai huokaista helpotuksesta maalillaan. Kun ottelu oli edennyt 33. minuutille, pääsi Emenike Mbachu laukomaan, mutta hänen vaisu vetonsa meni vasemmalta ohi. Kolme minuuttia tästä ja Ville Saxman koitti onneaan noin 25 metristä, mutta laukaus suuntautui selvästi ohi Wallenin vartioiman maalin. Aivan jakson lopulla HJK suoritti ensimmäisen vaihtonsa, kun aiemmin pelitilanteessa omaan pelaajaan törmännyt Tapio Heikkilä joutui tulemaan vaihtoon. Hänet kentällä korvasi kokenut Mathias Lindström. Kohta tämän jälkeen Ville Nevalainen vihelsi puoliajan päättyneeksi. Kuvaavaa ensimmäisellä jaksolla oli se, että HJK hyökkäsi lähes poikkeuksetta vasemmalta puolelta, jossa aktiivisimmalla pelipäällä oli pelin jälkeen mm. tuomarista Twitterissä avautunut Nikolai Alho. Tämä johti siihen, että Joonas Pennanen sai käskyn laskea laidallaan alemmas tukemaan Antti Peuraa puolustustyöskentelyssä.

Pelin toinen jakso alkoi niin ikään tunnustellen ja ensimmäistä vaarallista tilannetta saatiin odottaa 56. minuutilla saakka, jolloin Rasmus Schullerin antaman kulmapotkun jälkitilanteesta Valtteri Moren pääsi laukomaan kohti oikeaa alanurkkaa, mutta RoPS:n Tuomo Könönen (kuvassa) pelasti tilanteen aivan maaliviivalta väljemmille vesille. Heti tämän jälkeen RoPS teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Ataulla Guerra korvasi kentällä Pennasen. Minuutti tästä ja HJK vaihtoi kentälle heti alkuminuuteista kuumana käyneen Erfan Zenelin, joka korvasi kenttäkoostumuksessa Sebastian Mannstömin. Kun ottelu oli edennyt 64. peliminuutille, pääsi Emenike laukomaan noin 20 metristä, mutta hänen ja kotikatsomon epäonneksi veto suuntautui Perovuon laukauksen tavoin ylähirteen. Minuutti tästä ja viime kauden joukkuekaverit Okkonen ja Zeneli ottivat yhteen ja jatkoivat nahistelua vielä tilanteen jälkeenkin. Tuloksena tilanteesta oli varoitus kummallekin pelaajalle. 70. Peliminuutilla HJK teki kolmannen vaihtonsa, kun Sakari Mattila tuli kentälle Robin Lodin tilalle. Mattila pääsikin 74. minuutilla laukomaan noin 25 metristä, mutta hänen laukauksensa meni hieman vasemmalta ohi Maanojan vartioiman RoPS-maalin. Kolmisen minuuttia tästä ja tilanne oli toisessa päässä kenttää, mutta ainoa lopputulos tilanteessa oli se, että Mika Lahtinen jyräsi tilanteessa keltaisen kortin arvoisesti Wallenin päälle hänen kopattuaan keskityspallon helposti haltuunsa. Kun peli oli edennyt jo 82. minuutilla, Perovuo syötti pallon Zenelille kuudentoista rajalle. Zeneli harhautti tilanteessa täydellisesti Peuran, mutta laukaus oli heikko ja suuntautui suoraan Maanojan syliin. Näin tilanne pysyi edelleen maalittomana. Aivan ottelun lopussa RoPS:n Guerra nousi hyvin pallon kanssa ja harhautusten päätteeksi laukoi rangaistusalueen rajan ulkopuolelta vaarallisesti, mutta veto suuntautui niukasti maalin oikean nurkan ohi. Tämä jäikin ottelun viimeiseksi vaaralliseksi tilanteeksi ja näin pisteet jaettiin Rovaniemen keskuskentällä maalittoman tasapelin jälkeen.

Ottelu oli kahden hyvin puolustaneen joukkueen kohtaaminen, jossa kotijoukkueeseen verrattuna monikertaisella budjetilla operoiva HJK ja sen "tähtipelaajat" eivät juurikaan erottuneet kentällä edukseen. Moni kaipasi kentälle Joel Pohjanpaloa, mutta häntä Klubin käskyttäjä Sixten Boström säästeli ensi viikon europeliin. Kärjessä koko pelin pelannut Mikael Forssell oli yritteliäs, mutta ei juurikaan saanut tilaa RoPS:n toppariparin tiukassa puristuksessa. RoPS pelasi pelissä tutulla reseptillä eli puolustuspelin kautta ja siinä taktiikassa joukkue onnistuikin hyvin. Ainoa missä joukkue tarvitsee selkeästi uudistusta on hyökkäyspeli. Nyt peliä avattiin lähes poikkeuksetta Mika Lahtisen päähän tai vaihtoehtoisesti laitaan Emenikelle, jolta odotetaan pitkiä nousuja ja niiden päätteeksi joko keskitystä tai suoraa laukausta. Onkin siis enemmän kuin toivottavaa, että Aleksandr Kokko tervehtyy täyteen pelikuntoon pikaisesti ja että RoPS löytää loppukautta ajatellen vielä vahvistuksen niin hyökkäyspäähän kuin puolustukseenkin, koska sen verran kapea joukkueen pelaajamateriaali tällä hetkellä on ja pelejä on vielä runsaasti jäljellä.

Seuraavan kerran RoPS pelaa maanantaina 29.7., jolloin se kohtaa vieraissa Myllykosken Pallon. Ottelu pelataan Anjalankoskella klo 18:30 alkaen.

Palloseura -blogin ottelun vakuuttaja: Faith Friday Obilor, varmaa pelaamista puolustuksessa läpi ottelun.