sunnuntai 22. syyskuuta 2024

RoPS kaatoi kotikentällään Klubi 04:n

RoPS puolustusasemissa kulmatilanteessa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi sunnuntaina ylemmän jatkosarjan kotiottelussaan helsinkiläisen Klubi 04:n 517 katsojan edessä. Jo varsin syksyisessä, mutta auroinkoisessa säässä pelattu kamppailu päättyi lopulta kotijoukkueen 2-1 (0-0) voittoon, jonka ansiosta sinipaidat nousivat sarjassa viidennelle sijalle. Vieraat sen sijaan ovat nyt Ykkösessä toisella sijalla, kolme pistettä kärkijoukkue KPV:a perässä. 

RoPS lähti otteluun kokoonpanolla, jossa nähtiin muun muassa Lukas Ilola, Alex Tolra, Tatu Lakela sekä Tomas Varhi. Poissa vahvuudesta olivat ainakin kapteeni Simo Roiha, Aaro Tiihonen, Jegor Petrishin, Valtteri Vatanen ja Aapo Savolainen eli miesvajausta joukkueen rosteriin riitti enemmän kuin tarpeeksi. Klubi 04 matkasi jo lauantaina junalla pohjoiseen joukkueella, josta mainittakoon Otto Hannula, kapteeni Matias Ritari, Pyry "Bull" Mentu sekä maalivahti Alex Ramula. Joukkueesta puuttui myös muutama niinsanottu pitkäaikaispotilas, mutta tästäkin huolimatta helsinkiläiset saivat kasaan varsin vahvan kokoonpanon.

Tino Korhonen avaamassa peliä.
Ottelu starttasi vieraiden aktiivisella pelillä ja lievällä pallonhallinnalla. Sinipaidat osoittivat kuitenkin, että hekin olivat valmiita kamppailuun pyrkien nopeisiin vastaiskuihin aina tilanteen tullessa vastaan. Kahdeksannella peliminuutilla Klubi 04:n kärkäs Elmer Vauhkonen pääsi tilanteeseen, mutta RoPS:n Arttu Leppänen puolusti tilanteen päätyrajasta yli. Tilannetta seuranneen kulmapotkun jälkitilanteesta vieraat pääsivät vielä laukomaan, mutta yritys tuli suoraan kohti RoPS-vahti Tino Korhosta, joka liimasi pallon varmasti käsiinsä. Vartin pelin jälkeen RoPS alkoi saamaan enemmän pallonhallintaa itselleen ja vieraiden prässi ei ollut enää niin tehokasta. 18. minuutilla pallo kulki hienosti Juuso Polven kautta Kimi Isometsälle, joka jatkoi vielä keskelle Tatu Lakelalle. Keskikenttämies Lakela jatkoi juoksuaan ja yritti laukausta, mutta tämän tilanteen Klubi-puolustus blokkasi ansiokkaasti. 25. minuutilla puolestaan Tomas Varhi pelasi Kirill Bullatin puoliksi läpi, mutta vieraiden Nils Svensson ehti väliin ennen kuin Bullat pääsi laukomaan ja näin tilanne kuivui kasaan. 

Viisi minuuttia Bullatin tilanteesta ja RoPS rakensi erinomaisen paikan. Alex Tolra avasi pitkän pallon Isometsälle vasempaan laitaan ja laituri jatkoi keskelle Lakelalle. Keskikenttämies kääntyi ja laukoi noin 17 metristä, mutta hieman yli Alex Ramulan vartioiman Klubi-maalin. 34. minuutilla kentän toisessa päässä Pyry Mentu katkaisi Samuel Olabisin avauksen ja tarjoili hyvän syötön keskelle Kaius Simojoelle. Tilanteessa Simojoki laukoi suoraan ilmasta, mutta yritys meni yli ja ohi RoPS-maalin. Tämän jälkeenkin paine pysyi RoPS-päädyssä ja kotijoukkue joutui panostamaan lähinnä puolustamiseen. 42. minuutilla RoPS kuitenkin iski vaarallisesti vastaan. Pallo kulki Lakelan kautta Topias Dementjeffille, joka jatkoi oikealle laitaan Varhille. Kärkimies keskitti takatolppaa kohti Isometsälle, mutta tilanteessa vieraiden puolustus pääsi väliin ja tuloksena ei ollut mitään kulmapotkua vaarallisempaa. Näin tauolle siirryttiin maalittomassa 0-0 tilanteessa.

Tatu Lakela iski ottelun avausmaalin!
Toinen 45-minuuttinen käynnistyi melko tasaisissa merkeissä, mutta ottelun edetessä hallinta siirtyi entistä vahvemmin keltapaitaiselle vierasjoukkueelle. Tunnin pelin kohdalla pallo pysyi kuin liimattu RoPS:n päädyssä ja kotijoukkue joutui keskittymään lähes poikkeuksetta puolustamiseen ja purkupallojen antamiseen. 68. minuutilla vieraiden Ville Vuorinen laukoi oikealta kohti maalin vasempaa alakulmaa, mutta tähänkin Korhonen venyi hienosti eteen. Kymmenisen minuuttia tästä ja kesken klubilaisten pyörityksen RoPS iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Tilanne syntyi Svenssonin menetettyä omalla puoliskollaan pelivälineen Lakelan puristuksessa. Pallo kulki Varhin kautta takaisin Lakelalle joka nousi vauhdilla kohti Klubi-maalia ja ujutti pallon oikeaan alakulmaan ohi voimattoman Ramulan. Näin tilanne oli riemukkaasti 1-0 kotijoukkueelle! 

Sinipaitojen johto kantoi kuitenkin vain vajaan kymmenen minuuttia, sillä 84. minuutilla vieraat saivat kulmapotkun ja lopulta pallo osui tilanteessa Lukas Ilolan käteen, täysin tahattomasti tosin. Ottelun keskuskentällä jälleen tuominnut Pietu Niinimäki näytti palloa pilkulle kotifanien pettymykseksi. Tilanteessa pallon taakse asteli Matias Ritari, joka sijoitti pelivälineen varmasti maalin oikeaan kulmaan. Näin tilanne oli tasan 1-1. Mutta RoPS ei tästä lannistunut. 87. minuutilla Lakela nousi kärkkäästi oikeaa laitaa pitkin kohti päätyrajaa ja keskitti oivasti maalin eteen. Ensimmäisenä päineen välissä oli hetkeä aiemmin kentälle tullut Elias Irvankoski, joka puski pallon nurmen kautta maalin vasempaan alakulmaan ja tilanne oli 2-1! Maali oli samalla Irvaskosen ensimmäinen täysosuma Ykkösessa. Lopussa vieraat painoivat päälle kuin yleinen syyttäjä ja esimerkiksi Johan Lietsa ensin ja Emil Ingman hetkeä myöhemmin pääsivät hyville tonteille lisäajalla. Ingmanin yritys 93. minuutilla pilkun tuntumasta viuhui kuitenkin yli Korhosen vartioiman RoPS-maalin. Näin reilun viiden lisäaikaminuutin jälkeen Niinimäki puhalsi pilliinsä ja peli oli päättynyt lukemiin 2-1 (0-0).

Ottelu tarjosi kaikille paikalle saapuneille ja LK:n lähetystä seuranneille tasokkaan ylemmän jatkosarjan kamppailun, joka päättyi lopulta kotijoukkueen maalin voittoon. Toki vieraat olivat kamppailussa monin paikoin niskan päällä, mutta tänäänkin jalkapallo on maalintekopeli ja siinä sinipaidat olivat vieraita parempia. RoPS:n näkyvimpiä pelaajia olivat keskikentän maestro Tatu Lakela ja puolustuksen muuri Lukas Ilola. Myös Arttu Leppäsen hyviä otteita oli jälleen mukava seurata. Koko joukkueen puolustuspeli oli ansiokasta läpi ottelun ja siitä jokainen pelaaja saa kiitettävän arvosanan. Klubi 04 näytti miksi se on sarjan kärkiporukoita, mutta painostuksesta huolimatta keltapaidat eivät sunnuntaina saaneet ottelusta mitään kotiintuomisia. Alussa Elmer Vauhkonen oli joukkueensa näkyvimpiä pelaajia, toisella puolikkaalla Matias Ritari nousi enemmän esiin. Ottelun jälkeen olikin nähtävissä, että vieraat olivat varsin pettyneitä lopputulokseen, kun taas sinipaidat juhlivat ansaitusti saavuttamaansa voittoa ja sen tuomia sarjapisteitä.

Seuraavan kerran RoPS pelaa viikon päästä sunnuntaina 29.9., jolloin RoPS matkaa pääkaupunkiseudulle Atlantiksen vieraaksi. Ottelu pelataan Pihlajamäen Algeco Areenalla klo 16.00 alkaen. Tsemppiä peliin siniset! 

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Tatu Lakela - maalin ja maalisyötön lisäksi paljon töitä joukkueen eteen.

Teksti: M.N.