sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

RoPS nousi rinnalle ja ohi yöttömän yön kamppailussa

RoPS juhlii Tomas Varhin tekemää tasoitusosumaa.
Rovaniemen Palloseura kohtasi yöttömän yön ottelussa lauantain myöhäistunneilla hesinkiläisen Atlantis FC:n 846 katsojan edessä. Varsin monitahoinen ottelu päättyi lopulta riemastuttaviin 2-1 (0-1) lukemiin, joiden ansiosta sinipaidat ovat sarjassa nyt seitsemäntenä 17 pisteellään ja vierasjoukkue Atlantis kolmantena 27 pisteellään.

RoPS lähti kesän juhlaotteluun kokoonpanolla, jossa nähtiin hieman muutoksia aiempaan. Puolustuksen vasemmassa laidassa avasi nyt Topias Dementjeff ja samalla laidalla ylempänä Oskari Haanpää. Aapo Savolainen oli tällä kertaa penkillä, kun taas Jegor Petrishin puuttui kokonaan kokoonpanosta. Myös Samuel Olabisi oli takaisin joukkueen vahvuudessa penkkimiehenä. Atlantis matkasi pohjoiseen joukkueella, josta mainittakoon muun muassa Dominik Rudenko, Niklas Jokiniemi ja Charles Katashira.

Tino Korhonen joukkueen viimeisenä lukkona.
Ottelu alkoi tutusti hieman tunnustellen. Ensimmäisen tilanteen rakensi kuitenkin sarjataulukossa selvästi kotijoukkuetta edellä oleva Atlantis, kun neljännellä peliminuutilla Marcelo Costa pääsi laukomaan pienen driblauksensa jälkeen, mutta hänen yrityksensä suuntautui kohti RoPS-vahti Tino Korhosta, jolla oli helppo työ vangita pallo käsiinsä. Ensimmäinen erikoistilanne siunaantui 11. minuutilla RoPS:lle kulmapotkun muodossa, mutta tästä ei vielä mitään sen vaarallisempaa saatu aikaan. Tilanne rakentui Aaro Tiihosen röyhkeän nousun johdosta. 15. minuutilla Topias Dementjeff antoi nopeasti vapaapotkun pystyyn Tatu Lakelalle. Keskikenttämies nousi pallon kanssa boksiin ja laukoi, mutta Atlantis-vahti Besart Mustafa venyi hyvään jalkatorjuntaan. 20. minuutilla puolestaan Tomas Varhi kokeili hieman kauempaa, mutta yritys suuntautui kohti Mustafaa, joka torjui jälleen varmasti hieman heppoisen vedon. Mutta hyvän kotijoukkueen otteen jälkeen tummia pilviä saapui taivaalle. Ottelun 21. minuutilla Mustafa avasi hienosti pitkän. Pallo tuli Tolran ja Korhosen väliin ja kun kaksikko ihmetteli kumpi palloon menisi, väliin juoksi Charles Katashira nikaten pallon päällään Korhosen ohi ja aina maaliverkon perukoille asti. Näin kommunikaatiovirhe kostautui kotijoukkueelle ja taululla loistivat 0-1 lukemat.

Kulmapotkutilanne Atlantiksen maalilla.
Mutta RoPS ei tästä kuitenkaan hyvin kannustaneen kotiyleisön edessä lannistunut. Heti seuraavalla minuutilla Juuso Polvi avasi oikeaan laitaan Varhille, joka nousun päätteeksi keskitti matalan pallon maalin edustalle. Ensimmäisenä tilanteessa oli Riku-Veli Niska, joka laukoi Julius Salon edestä, mutta yritys suuntautui yli vieraiden maalin. Kohta tämän jälkeen RoPS sai kolme kulmapotkua peräjälkeen, mutta pientä maalineduskahinaa kummempaa näistä ei saatu aikaan. 29. minuutilla RoPS rakensi pitkän hyökkäyksen, joka päättyi Dementjeffin laukaukseen 16 metristä. Veto suuntautui kuitenkin suoraan kohti maalivahtia, joten kotijoukkueen onnistumista ei vielä ottelussa nähty. Viimeinen vartti ennen taukoa oli melko tasaista vääntöä kentällä. Kumpikin joukkue rakensi hyökkäyksiä, mutta viimeisissä ratkaisuissa oli rutkasti parantamisen varaa. Näin tauolle siirrytti vierasjoukkueen maalin johdossa.

Pelaajien ilo on herkimmillään tasoituksen jälkeen.
Toinen puoliaika alkoi melko tasaisissa merkeissä. Tälläkin kertaa ensimmäiset kunnon tilanteet rakentuivat vieraiden toimesta. 51. minuutilla esimerkiksi Nilas Jokiniemi pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta yritys tuli suoraan kohti Korhosta, joka liimasi pallon varmaakin varmemmin näppeihinsä. Tässä vaiheessa näytti, että Atlantis saa pidettyä ottelun kontrollissaan, osin nopeudellaan ja osin fyysisellä vahvuudellaan. RoPS oli kuitenkin asiasta eri mieltä. Ottelun 57. minuutilla Roiha taisteli pallon joukkueelleen ja syötti eteen Varhille. Tämä jatkoi kohti boksia Niskalle, joka rakensi kuin tyhjästä keskityksen maalille pelatessaan ensin Salon pihalle tilanteesta. Ensimmäisen tilanteeseen päineen rymisti Varhi, joka puski pallon vastustamattomasti maaliin. Näin tilanne oli tasan 1-1! Tilanteessa Atlantiksen puolustus keskittyi ihmettelemään Niskan harhautuksia ja Varhilla oli kaikki aika ja tila puskea pallo maaliverkon perukoille keskikenttämiehen upean esityön jälkeen.

Oskari Haanpää viiletti laidalla rakentaen tilanteita.
60. minuutilla puolestaan Osakri Haanpää jatkoi vasemmalta keskelle Roihalle, joka kääntyi ja laukoi, mutta hieman vasemmalta maalin ohi. Mutta kyllä kentän toisessakin päässä tapahtui. 62. minuutilla kotijoukkueen pallonmenetyksen jälkeen vieraiden aktiivinen Ayyub Achenchab pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta veto meni pari metriä RoPS-maalin yli. 66. minuutilla Korhonen avasi koppinsa jälkeen upeasti pitkän pallon Roihalle aivan vastustajan maalin kuudentoista rajan tuntumaan. Tilanteessa kärkäs Roiha kaadettiin nurmen pintaan Atlantiksen Costan toimesta ja tuomari osoitti kädellään palloa pilkulle. Pallon taakse asteli itseoikeutetusti Roiha, joka laukoi pelivälineen varmasti maalin vasempaan kulmaan ja tilanne oli kotijoukkueen kannattajien riemuksi nyt 2-1! Maali oli samalla Roihan jo kauden seitsemäs täysosuma. Heti perään 69. minuutilla aiemmin kentälle tullut Kimi Isometsä nousi vasenta kaistaa pitkin ja syötti Lakelalle. Keskikenttämies jatkoi Roihalle, joka laukauksen sijaan jatkoi vielä oikealle Varhille, joka laukoi noin 12 metristä pallon ylärimaan. Ja vielä jatkotilanteesta Varhi pääsi tykittämään, mutta tällä kertaa selvästi yli vieraiden maalin. Ottelun hallinta oli näin siirtynyt kotijoukkueelle.

Tunnelma katossa ottelun jälkeen.
78. minuutilla Dementjeff avasi jälleen oivasti pitkälle oikealle. Palloon ehti ensimmäisenä Varhi, joka kääntyi, harhautti ja laukoi noin 14 metristä muutaman pallonmitan vasemmalta maalin ohi. Tämän jälkeen peli aaltoili hieman päästä päähän kenttää, mutta huippupaikkoja ei nähty. Ottelun loppuminuuteilla Atlantis käänsi peliä vängällä kohti RoPS-maalia ja sai pari erikoistilannettakin, mutta nämä tilanteet kotijoukkue puolusti tarkasti. Näin reilun neljän lisäaikaminuutin jälkeen ottelun tuominnut Niinimäki vihelsi pelin päättyneeksi lukemiin 2-1 (0-1) ja kotifanien ja pelaajien juhlat saivat alkaa.

Lauantain myöhäisillassa nähtiin vauhdikas kamppailu, joka varsinkin kotijoukkueen osalta parantui huomattavasti ottelun jälkimmäisellä puolikkaalla. RoPS osoitti ottelussa venymiskykyään ja, että joukkue ei lannistunut harmittavasta takaiskumaalistakaan. Atlantis puolestaan näytti sen, miksi joukkue on sarjan kärkisijoilla. Joukkueesta löytyy taitoa ja fyysisyyttä tälle tasolle, mutta joukkuepelaaminen jättää toisinaan parantamisen varaa. Selvästi näkyvin Atlantiksen pelaajista oli Charles Katashira, joka maalin lisäksi aiheutti paljon harmaita hiuksia kotijoukkueelle. Myös kotijoukkueen pelin taso vaihteli ottelun sisällä ja esimerkiksi ensimmäisellä puoliajalla joukkueen hyökkäyspelin viimeiset ratkaisut ja syötöt jättivät paljon toivomisen varaa. Myös avauspeli esimerkiksi maalipotkutilanteissa suorastaan kutsui vieraiden korkean prässin luokseen ja tämä aiheutti turhia sydämentykytyksiä katsomoon. Toisella puolikkaalla tätäkin suoraviivaistettiin ja Atlantiksen prässikään ei ollut silloin enää niin aktiivista, niin RoPS pääsi avaamaan peliä huomattavasti paremmin. Muutenkin tauolla oltiin selkeästi Jari Alamäen ja muun valmennuksen toimesta terästetty suoraviivaisempaa pelinavaamista, sillä tiloja vastustajan keskikentän ja puolustuksen välistä löytyi hetkittäin enemmän kuin tarpeeksi. Toki saman voi sanoa myös sinipaidoista, sillä vieraiden nopeat vastaiskut tuottivat paikoin ongelmia, mutta nämä nuori puolustuslinja pystyi pääosin peittämään hyvin. Maalit sen sijaan olivat hyvin rakennettuja ja osoittivat, että joukkueesta löytyy tulivoimaa ja erikoistilanneosaamista. Voiton myötä RoPS on nyt sarjassa seitsemäntenä ja top 6 -sijoitus on edelleen realismia.

Kunniavieraat paikalla keskuskentällä.
Ottelun yhteydessä järjestetyssä juhlatilaisuudessa kunnioitettiin seuran entisiä valmentajia, mikä oli hieno ele seuralta. Paikalla nähtiin muun muassa edellisillan viimeisellä lennolla Rovaniemelle saapunut Graham Williams sekä John Allen, Keith Armstrong, Tom Seintfiet ja moni muu tuttu nimi. Myös RoPS-legenda Steven Polack oli juhlassa mukana. Tämän lisäksi tilaisuudessa ja ottelua kommentoimassa LK:n striimissä kuultiin valmentajalegenda Martti Kuusela. RoPS ilmoitti myös ottelun alla, että joukkue testaa 20-vuotiasta hollantilaista keskikenttäpelaajaa Jord van Klaverenia, joka on aiemmin ollut mukana Go Ahed Eaglesin ja Sparta Rotterdamin juniorijoukkueissa. Tälle osastolle sinipaidat tarvitsevatkin ringin levennystä, mutta mielellään myös kokemusta. Toivotaan, että hollantilainen vakuuttaa viikon testijaksolla joukkueen valmennuksen ja liittyy sopimuspelaajien joukkoon aitona vahvistuksena. Sinipaitojen pelaajia on siirtymässä armeijan harmaisiin lähiaikoina, joten tämäkin tulee osaltaan vaikuttamaan joukkueeseen.

Seuraavan kerran RoPS pelaa tulevan viikon lauantaina (6.7.), jolloin sinipaidat matkaavat Jyväskylään paikallisen JJK:n vieraaksi. Ottelu pelataan Harjun stadionilla klo 16.00 alkaen. Tsemppiä peliin RoPS, jatketaan samalla draivilla myös vieraskentällä!

Palloseurablogin ottelun vakuuttaja: Simo Roiha - maali, hurja määrä töitä, voitettuja kaksinkamppailuja ja aktiivista prässiä alusta loppuun.